Ce este lucuma?
Poate ai auzit până acum despre ”aurul peruanilor” sau măcar despre longevitatea peruanilor și chillienilor. Ei bine, numeroase merite pentru acestea le are alimentația echilibrată și naturală pe care ei o adoptă, voit, grație tradițiilor, sau din necesitate (pentru că da, uneori a mânca sănătos înseamnă a mânca ieftin), îndeosebi cei din zonele rurale.
Lucuma este un super-fruct de culoare galbenă, dulce-acrișor, pe care peruanii îl consumă încă din anii 200 d.H, însă știința modernă abia acum analizează nutrienții și proprietățile sale.
Fructul poate ajunge la o lungime cuprinsă între 4 și 8 cm, este deosebit de popular în Peru și Chile datorită aromei sale delicate, care a fost descrisă ca fiind similară siropului de arțar. Lucuma crește în copaci mereu verzi, aflați în regiunile muntoase din Peru, Chile, Eucuador, Columbia și Bolivia. Fructul are o aromă intensă de caramel și portocale și o textură cremoasă, de aceea se folosește deseori la prepararea deserturilor tradiționale peruane. Totodată, constuie o sursă importantă de fibre, minerale, carbohidrați și conține beta-caroteni, fier și vitamina B3.
Acest fruct apare destul de frecvent în reprezentările artistice precolumbiene din domeniul olăritului, precum și în cel al țesăturilor, subliniind importanța sa în aceste culturi. Eforturile de cultivare a acestui fruct în afara mediului său nativ s-au dovedit în zadar. De exemplu, deși în acest moment lucuma crește și în zona Costa Rica, eforturile de cultivare în SUA au eșuat.

Fructul Lucuma se găsește foarte rar în România, însă puteți găsi pudră de lucuma, care se obține prin deshidratarea fructului ajuns la maturitate.
Pulberea de lucuma este folosită cel mai adesea la prepararea înghețatei de casă tradiționale peruane sau ca supliment/ aromă într-o varietate de deserturi. Aroma sa deosebită permite folosirea în aproape orice rețetă, de la cremă până la prăjituri, putând fi combinată și cu pernițe de ciocolată, alune sau alte fructe. Pe lângă savoarea pe care o dă preparatelor, lucuma este și un ingredient excelent în smoothie-uri. Puteți amesteca pudra cu lapte sau direct cu apă.
Condițiile potrivite pentru creșterea acestui fruct sunt ploi sezoniere si umiditate relativ ridicată. Arborele Pouteria Lucuma din care crește fructul, ajunge în mod normal la o înălțime de 8-15 metri si poate produce până la 500 de fructe anual. Fructele de lucuma sunt recoltate de obicei între lunile Ianuarie și Aprilie. Deși fructele lucuma pot fi consumate crude ele sunt foarte perisabile, de aceea, cel mai adesea sunt deshidratate și transformate în pulbere, prin măcinare, tocmai pentru a păstra savoarea și nutrienții săi.
Fructele cad din copaci înainte de a fi coapte, de aceea trebuie depozitate în fân uscat până se înmoaie. Odată ce s-au copt, sunt spălate cu grijă înainte de a fi tăiate fâșii. Aceste fâșii sunt deshidratate, iar după deshidratare, fructele sunt măcinate într-o pulbere fină care poate fi păstrată până la doi ani, fără să își piardă nutrienții și aroma.

Ce spune Știința
Lucuma are un gust dulce, dar conține numai 17% zaharuri nerafinate și naturale. Are și un conținut ridicat de fibre care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, prin încetinirea ritmului de pătrundere a glucozei în fluxul sanguin. Ca urmare, lucuma poate folosi și ca un îndulcitor alternativ și un înlocuitor al zahărului. Știm cu toții că excesul de zahăr în alimentație conduce la creșterea în greutate, probleme dentare și crește riscul de apariție a diabetului sau bolilor cardiovasculare.
Lucuma este slabă în acizi și bogată în amidon. Este o sursă bună de minerale și fier, răspunzător de producerea glubulelor roșii cu rol de oxigenare a organismului. Mai conține fosfor și calciu care ajută la întărirea oaselor și dinților.
Totodată este un fruct bogat în caroten, bun pentru întărirea imunității și păstrarea sănătății pielii, precum și Niacina (Vitamina B3), Riboflavina (Vitamian B2) ce ajută la păstrarea funcționării normale a sistemului nervos. S-a demonstrat că extractul de lucuma are proprietăți de vindecare a rănilor.
Dacă vrei să încerci pudra de lucuma, o găsești pe vegis.ro.

Surse: