Ingrijire personala

Interviu cu Sabina Borzaș (StayFresh.ro) – “Am învățat să îmi ascult corpul”

#interviucuoamenifaini

Știți care este unul din cele mai minunate lucruri care ni se întâmplă grație domeniului în care activăm? Faptul că avem ocazia să colaborăm și să cunoaștem, chiar și virtual, oameni frumoși care ne inspiră, ne motivează și ne învață cum să avem un stil de viață sănătos cu tot ce implică acesta: alimentație, mișcare, bucuria lucrurilor mărunte, grija pentru natură și nu în ultimul rând, pentru propria persoană.

Sabina Borzaș (StayFresh.ro) este unul din acești oameni frumoși. Blogger, călător, fericit proprietar al unei plantații de lavandă, gospodar cu propria grădina de fructe și legume, autor de bunătăți sănătoase. Sabina este exemplul persoanei care a decis să facă schimbări pentru un stil de viață mai sănătos, schimbări mai ales din punct de vedere al alimentației. Și cum poveștile care inspiră merită împărtășite, am avut plăcerea să vorbim cu Sabina despre deciziile care au stat în spatele acestor schimbări, impactul lor și multe alte lucruri interesante pe care vă lăsăm să le descoperiți în rândurile ce urmează. 

Ce înseamnă pentru tine #traiesteverde și când ai început să conștientizezi cât de important este să ai o alimentație sănătoasă? A fost un moment zero sau tranziția s-a întâmplat pe termen lung?

“Au trecut mai bine de 8 ani de când am zis că vreau să schimb ceva. Am început cu renunțarea la carne și de acolo au urmat cele mai frumoase schimbări pentru mine. Totul a venit treptat, normal. Când începi să renunți la ceva care îți face rău, întreg corpul reacționează, astfel el o să îți ceară în fiecare zi tot mai multe alimente sănătoase fiindcă a simțit că se poate mai bine și vrea mai bine. De-a lungul acestor ani am învățat să îmi ascult corpul. Cred că acesta este cel mai important aspect atunci când vrei să ai un stil de viață mai sănătos: să îți analizezi zilnic corpul, să vezi cum reacționează la anumite alimente. Poți ține un jurnal pentru asta. Astfel îți vei da seama cât de bine te simți atunci când mănânci mai sănătos.”

Cum arată o zi în care mănânci sănătos?

“Pentru mine, o zi în care mănânc sănătos începe cu o cană mare de matcha latte, făcut cu lapte de migdale proaspăt stors și puțină miere. Pentru micul dejun aleg porridge, budincă de chia sau hrișcă fiartă și am grijă să adaug fructe de sezon și diferite semințe hidratate. Prânzul este compus de obicei din bulgur, orez sau quinoa lângă care pregătesc legume la cuptor. Cina de multe ori este aceeași ca și prânzul, însă dacă e să pregătesc ceva, cu siguranță aleg avocado cu pâine prăjită sau hummus. Într-o astfel de zi hidratarea este foarte importantă, așa că aleg să beau foarte multă apă.”

Cum arată o zi în care îți spui că nu ai avut un stil de viață sănătos?

“De obicei zilele în care nu duc un stil de viață sănătos sunt zilele în care fie lucrez prea mult, fie sunt prea lazy să fac ceva. Atunci mănânc niște fructe dimineață, mănânc la amiază ceva dulce, iar seara nu mai știu ce să mănânc, așa că iau tot din frigider și pun pe masă și mănânc. De obicei, nu e nimic sănătos și ajung să mănânc pâine prajită în ou la 10 seara și paste cu sos de roșii și caș. În mod normal, aceasta este o masă pe care aș lua-o la prânz, într-o zi healthy, însă după o zi în care am mâncat doar fructe și dulciuri, nu mi se pare ok să mănânc paste la 10-11 seara. Zilele în care nu mănânc sănătos sunt cele în care nu mă hidratez suficient. Cred că asta este descoperirea mea preferată atunci când zic că trebuie să ne analizăm corpul, pentru a vedea cum reacționează la alimentele pe care le consumăm.”

Ce ți se pare cel mai dificil în a avea grijă de tine: de corpul tău, de alimentația ta, de sufletul tău?

“Cred că cel mai dificil în acest proces este să faci asta zilnic, să nu cedezi. Bineînțeles că putem să avem 2-3-10 zile în care mâncăm haotic și “ne pierdem”, însă o rutină în alimentație este cea care dă rezultate întotdeauna. Inițial mă gândisem că tentațiile sunt cele care nu ne lasă să avem grijă de noi, însă atunci când îți înveți corpul cu alimente sănătoase, el nu o să mai simtă nevoia de nesănătos.”

“De exemplu, am avut 2 luni în care nu am consumat dulciuri și niciun fel de produse cu zahăr și am fost la zile de naștere și am cumpărat chiar eu dulciuri pentru cei dragi și nu am vrut. Voința e ceva ce înveți în timp, însă care te ajută mult, nu doar în alimentație. Dacă te trezești în fiecare dimineață și îți propui să fii sănătos și să alegi ce e mai bun pentru tine, după un timp vei alege doar ce este mai bun pentru corpul tău.”

Ce ți-ai dori să faci mai mult pentru tine?

“Mi-aș dori, sincer, să fac mai multă mișcare. Știu că aș fi mult mai energică și mai fericită, însă nu îmi place să fac sport. Am reînceput să fac yoga și sper să trec curând la următorul nivel: alergat.”

Stilul alimentar a influențat starea ta fizică sau emoțională? Ai simțit vreo diferență după ce ai trecut la un stil de viață sănătos?

“Stilul alimentar mi-a influențat foarte mult viața. Am trecut de la o persoană negativistă, speriată și plină de ură pentru tot, la cea mai calmă persoană pe care o cunosc. Toată lumea e fericită când mă vede, fiindcă aduc mereu bună dispoziție în grupul de prieteni și în familie. Cred că acesta e cel mai mare beneficiu care vine la pachet cu un stil de viață sănătos: înveți să lucrezi cu tine și astfel ești o binecuvântare pentru cei din jurul tău. Atunci când începi să mergi pe un drum, chiar dacă nu știi destinația, lucrurile vor veni la tine și te vor ajuta să fii fericit cu drumul pe care l-ai ales și până la urmă de asta e vorba: despre fericirea pe care o simți în fiecare zi.”

Când îți spui că ai chef să faci mișcare, care e sportul sau activitatea la care te gândești cel mai des și care îți aduce cea mai mare satisfacție?

“Nu pot să mă gândesc la sport fără să nu mă gândesc la longboarding. În anul în care am stat în Valencia am profitat din plin de placa mea de longboard, ei având o infrastructură foarte bună, care îți permite să te plimbi prin tot orașul pe piste special amenajate fără grija mașinilor și a pietonilor. Îmi place că pot să îmi petrec multe zile la țară, iar acolo sunt mai libere șoselele și pot să ma bucur de peisaje frumoase și o pistă doar a mea.”

Care era dulcele preferat când erai mică și care e acum?

“Când eram mică îmi plăcea orice prăjitură făcută de mama, mai ales dacă era cu cacao/ciocolată. Acum încerc să aleg variante mai healthy, cum sunt tartele raw vegan, însă parcă tot prăjitura mamei este mai bună.”

Bineînțeles că te urmărim pe Instagram și am văzut că ai o grădină de legume și o plantație de lavandă, de ceva timp. Cum e pentru tine să îți dedici timpul cultivând legume, cum ai descoperit pasiunea sau ce te-a determinat să faci asta?

“Dacă tot am menționat Spania puțin mai sus, aș vrea să mărturisesc că țara aceea a fost motivul pentru care am ales să am propria grădină. Anul petrecut acolo m-a învățat foarte multe, iar cel mai important lucru învățat a fost că alimentele bio sunt cele mai bune. Lipsa legumelor și a fructelor din surse sigure a fost cea mai mare “problemă” pentru mine, așa că la puțin timp după venirea în țară am decis să am propria grădină cu legume și verdețuri proaspete.”

“Proiectul cu Lavanda Stay Fresh a venit în momentul în care am decis că vreau mai mult de la viață, vreau să fac ceva pentru oamenii din jurul meu, ceva frumos și benefic lor, dar care să îmi aducă și mie satisfacție pe plan spiritual. Cred că iubirea pentru natură și frumos mă ajută să merg zilnic pe acest drum și să admir cum dintr-o sămânța, în câteva luni, mă pot bucura de o legumă sau o legătură de verdețuri. Cu siguranță viața la țară și munca la câmp m-au învățat ce înseamnă răbdarea și mă bucur că am învățat lecția asta într-un mod așa frumos.”

Spune-ne 3 bloguri, documentare, video-uri sau articole pe care le recomanzi celor care își doresc să facă o schimbare în ceea ce privește stilul alimentar.

“Dacă ar fi să recomand ceva celor care vor să facă o schimbare în viața lor, aș începe cu documentarul “What the Health“, pe care eu l-am vizionat pentru prima dată săptămâna trecută și documentarul “Our Planet“, un film, că altfel nu îi poți zice acelui act artistic, care te învață să apreciezi mai mult planeta și te ajută să ai mai multă grijă de acțiunile tale pe viitor. Ca și creatoare de conținut pe partea de vegan food, o admir mult pe Ellie de la www.elsaswholesomelife.com. Consider că atât rețetele ei cât și grija sa pentru mediul înconjurător sunt de folos unei persoane care alege un stil de viață sănătos.”

Pentru mai multă inspirație, idei de rețete sănătoase, dor de ducă sau sfaturi pentru un stil de viață sănătos, o poți urmări pe Sabina pe blog-ul personal, StayFresh.ro, sau paginile de social media.


About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

1 Comment
  • Simo
    May 6, 2019 at 16:13

    5

    Reply
Leave a Reply