Ingrijire personala / Remedii si tratamente naturiste

Infecție urinară – simptome și tratament naturist

5 din 10 femei experimentează la un moment dat o infecție urinară, cele mai predispuse fiind cele cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Motivul pentru care frecvența este mai crescută în rândul femeilor este faptul că uretra este mai mică, iar aparatul urinar se găsește în apropierea anusului și astfel riscul de transmitere a bacteriilor este mult mai mare.
Pe lângă factorul fiziologic, vara este anotimpul propice pentru dezvoltarea acestor infecții, una dintre posibilele cauze fiind deshidratarea. Mersul la piscină sau călătoriile planificate cu mare entuziasm încă de la începutul anului pot fi de asemenea un factor determinant, deoarece pot apărea mult mai ușor dezechilibre care să favorizeze dezvoltarea bacteriilor în vezica urinară.

Pe perioada verii posibiltățile de expunere la microbi din cauza băilor în mare, a nisipului, a transpirației crescute, a unei toalete murdare, dar și din cauza activității sexuale mai intense, cresc în mod semnificativ. Se estimează că un procent de 50% dintre femei vor prezenta, într-un moment al vieții lor, cel puțin un episod de cistită.

Cu toate acestea, nici bărbații nu sut complet scutiți de episoadele de infecție urinară. Deși bărbații au o uretră mai lungă, avantaj anatomic care îngreunează accesul microbilor în aceasta, odată cu vârsta devine mai crescut și riscul de infecție urinară. După vârsta de 50 de ani, infecțiile urinare la bărbați apar mai frecvent, datorită problemelor cauzate de prostată.

Simptomele caracteristice care însoțesc infecțiile tractului urinar

Principalele simptome ale infecțiilor urinare (a cistitei simple), după cum subliniază doctorul chirurg urolog-androlog Fotis Daras, sunt:

  • urinări dese asociate cu eliminarea unei cantități mici de urină;
  • usturime sau durere la urinare;
  • eliminari de urină tulbure, urât mirositoare sau cu sânge;
  • stare de rău caracterizată prin greață, vărsături, frisoane și febră;
  • utilizarea îndelungată a medicației alopate specifice acestui tip de afecțiune poate induce reacții adverse, rezistență la tratament și astfel ineficiență a terapiei.

De asemenea, poate să apară și durerea în regiunea inferioară a abdomenului și în zona rinichilor. Cum vom diferenția însă dacă este vorba de o cistită sau de o vaginită?

Specialistul urolog Fotis Daras explică: „În infecțiile ginecologice lipsesc simptomele cistitei pe care le-am prezentat anterior și predomină simptome cum ar fi secreții vaginale, durerea în zona vaginală și în hipogastru”. În momentul în care o femeie prezintă unele dintre simptomele la care s-a făcut referire mai sus, este foarte important să înceapă să consume cantități mari de lichide.

Dacă simptomele nu dispar, ar trebui să urmeze un tratament pe bază de antibiotice, conform prescripției medicului. „Cistitele se tratează de cele mai multe ori prin administrarea de antibiotice pentru câteva zile și consumul unor cantități mari de lichide. De asemenea, se administrează și afine roșii, cu rezultate remarcabile”, ne clarifică specialistul. Afinele roșii joacă rol important atât în etapa acută a unei infecții urinare, cât și în prevenirea acesteia.

Remedii naturale și suplimente recomandate în caz de infecții urinare

Cum farmacia naturii ne oferă mereu o soluție salvatoare, iată care sunt cele mai populare alternative eficiente în caz de cinstite pe care e bine să le cunoști.

Afinele roșii: specialistul în infecții urinare

Ce sunt afinele roșii, cunoscute și ca merișoare, despre care se vorbește atât de mult? Afinele roșii sunt fructe care cresc în America de Nord. Bogate în proantocianidine, D-manoză și acid hipuric, acestea inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene în vezica urinară. S-a demonstrat că substanțele conținute în afinele roșii împiedică aderarea bacteriilor la celulele epiteliale ale mucoasei urinare. Cercetarea s-a concentrat în principal pe acțiunea afinelor roșii asupra Escherichia coli (E.coli), care constituie agentul patogen în 80% din cazurile de infecții urinare simple.

Acțiunea fructelor se consideră inovatoare: atunci când microbul ajunge în contact cu substanțele active ale afinelor roșii, își pierde forma de baston (este forma care îi permite să adere la celulele organismului). Astfel, microbul își pierde proprietatea de aderare și este eliminat din organism prin urină.
Se recomandă femeilor care prezintă frecvent probleme și simptome de cistită consumul de afine roșii pentru perioade lungi de timp. „Există studii care arată că utilizarea acestor fructe poate să reducă numărul de recidive precum și intensitatea simptomelor de cistită”, menționează domnul doctor Daras.

Uro-Care with CranActin®

Îți propunem o combinație de 2 produse, concepută pentru a oferi suport în gestionarea simptomelor și a recurenței infecțiilor urinare, adecvate atât pentru doamne, cât și pentru domni. Este vorba despre Uro-Care with CranActin®, o formulă avansată cu D-manoză, merişor şi vitamina C, care ajută la menținerea sănătății tractului urinar.

D-manoza este un zahar care se găsește în numeroase legume și fructe. Literatura de specialitate indică utilizarea acesteia în infecții ale tractului urinar prin acțiuni multiple. 

Un studiu publicat în anul 2016, a arătat că D-manoza administrată atât pentru a reduce manifestările și reapariția infecțiilor urinare, a determinat o îmbunătățire a calității vieții prin scăderea simptomelor și a incidenței acesteia. Un mecanism prin care aceasta acționează este acela de împiedicare a adeziunii și a invaziei bacteriilor la pereții vezicii urinare. Acțiunea D-manozei este completată de extractul de merișor și vitamina C prin efectele pe care le au asupra agenților patogeni și asupra urinei.

Extractul de Merișor (Cranberry) prezintă acțiuni recunoscute asupra agentului perturbator E.coli datorită unor compuși care împiedică aderarea și favorizează desprinderea de pe celulele uroteliale. Într-un studiu la care au participat femei cu infecții urinare recurente s-a evidențiat faptul că cele care au primit merișor (suc sau tablete) au înregistrat o scădere a apariției a cel puțin un simptom caracteristic pe o perioadă de 12 luni, comparativ cu cele care au primit placebo. În această formulă vitamina C are rolul de a acidifia urina. S-a demonstrat in vitro că vitamina C prezintă efect bacteriostatic prin transformarea unor compuși eliminați de bacterii în compuși toxici pentru acestea.

Cranberry Extract with Vitamin C de la Solgar

Craberry Extract with Vitamin C de la Solgar este un supliment alimentar inovator care combină proprietățile benefice ale merișorului cu cele ale vitaminei C, reușind să protejeze organismul de bacteriile ce pot produce infecții ale căilor urogenitale.
Merișorul este utilizat în medicina tradițională pentru tratarea și prevenirea cistitelor și a altor infecții ale sistemului urinar. Cercetările științifice moderne au demonstrat că Merișorul, în afara substanțelor antioxidante pe care le deține și care protejează împotriva radicalilor liberi, oferă concomitent beneficii prin alte două substanțe, D-manoza și acidul hipuric care împiedică aderarea bacteriilor patogene la pereții tractului urogenital. De asemenea este considerat util în caz de cistită.

De ce ar trebui să asociem un probiotic în schema de tratament a infecțiilor urinare

Probioticele sunt microorganismele care oferă un efect benefic asupra sănătății. Jarro-Dophilus®+FOS conține o asociere de bacterii benefice cu 6 tulpini patentate și fibre solubile, cu rol de suport în susținerea și refacerea echilibrului florei.

Conține 6 tulpini patentate, studiate clinic, 4 Lactobacillus și 2 Bifidobacterium pentru acțiune sinergică și specifică asupra mai multor tipuri de factori perturbatori. Literatura de specialitatea afirmă faptul că speciile de Lactobacilli sunt implicate în inhibarea aderării, creșterii și colonizării de către bacteriile uropatogene. O populare normală cu Lactobacilli prezintă un efect puternic inhibitor asupra E.coli. 

Administrate în asociere cu produse destinate tratării și prevenirii infecțiilor urinare prezintă o acțiune mult mărită comparativ cu administrarea unică. Tulpini de Lactobacilli, analizate în studiile clinice, s-au evidențiat prin aplicabilitatea în management-ul simptomelor caracteristice infecțiilor urinare. Administrarea Uro-Care with CranActin® împreună cu Jarro-Dophilus®+FOS reprezintă o combinație utilă în reducerea simptomelor infecțiilor tractului urinar și a reapariției acestora.

Cum acționezi în caz de recidivă

Cu toate acestea, recidivele sunt frecvente. După cum ne explică urologul, „femeile la care va apărea un prim episod de cistită au mari posibilități ca boala să recidiveze în decurs de o lună. Acest lucru se întâmpă deoarece deși infecția s-a diminuat, datorită însă îngroșării peretelui vezicii urinare și a uretrei, există încă o sensibilitate care favorizează recidiva. Există însă un procent însemnat de femei la care recidiva poate apărea mai târziu. La femeile care prezintă recidive frecvente ale cistitei, se pare că acest lucru se datorează reducerii apărării locale împotriva microbilor florei fiziologice”.

Infecțiile urinare recidivante apar de asemenea, cu o frecvență crescută, la persoanele care suferă de diabet, boli ale tiroidei sau o cantitate mare de urină reziduală în vezica urinară. Urina reziduală care rămâne timp îndelungat în vezică favorizează dezvoltarea microbilor și, în consecință, apariția infecțiilor urinare. Hematocritul scăzut și lipsa fierului au de asemenea o corelație pozitivă cu apariția infecțiilor urinare recidivante.

Fii cu un pas înaintea infecțiilor urinare cu o gamă de suplimente atent selecționată, disponibilă pe vegis.ro! 

No Comments

    Leave a Reply