Plante medicinale - proprietati

Ce este extractul de curcumin? Beneficii si utilizari

ce este curcuminull

Curcuma longa sau turmeric este o plantă erbacee perenă din familia Zingiberaceae, inițial cultivată pentru obținerea coloranților și mai apoi folosită în domeniile cosmeticelor și alimentar.

Proprietățile medicinale ale turmericului au fost studiate timp de mii de ani. Cu toate acestea, numai până de curând s-a putut determina mecanismul de acțiune și compușii activi din turmeric. Unul dintre acești compuși este și curcuminul. Acesta este un polifenol natural ce se găsește în rizomul speciei Curcuma longa, în special, dar și în alte specii de Curcuma, și care oferă turmericului numeroasele direcții de acțiune.

Tradițional, Curcuma longa (turmeric) a fost folosită în țările asiatice ca plantă medicinală datorită proprietăților antioxidante, antiinflamatoare și de susținere a funcțiilor sistemului imunitar. (1)

Curcumin 95 500mg și Curcumin Phytosome 500mg de la Secom® sunt două produse pe bază de extracte patentate de curcumin, obținute printr-o tehnologie brevetată.

Curcumin 95 500mg conține extract standardizat Curcumin C3 Complex®, studiat științific, din rădăcină de Curcuma, ce oferă garantat 95% curcuminoide totale (compușii activi responsabili de acțiunea compusului).
Extractul standardizat este procesat în așa fel încât conține o cantitate constantă, bine definită de compuși activi (în cazul nostru, curcuminoide, precum: curcumin, demetoxicurcumin și bisdemetoxicurcumin), compuși responsabili de acțiunile produsului. (2)

Curcumin Phytosome 500mg este o formulă avansată de curcumin, pe bază de Complex Phytosome Meriva®, cu biodisponibilitate ridicată. Curcumin Phytosome Meriva® este rezultatul unui proces complex de legare la nivel molecular al extractului standardizat de curcumin cu fosfatidilcolină, o componentă a membranelor celulare.

Fosfatidilcolina prezintă o structură moleculară formată dintr-o parte hidrosolubilă și două părți liposolubile, ceea ce îi conferă acțiune emulsificatoare (poate combina două medii nemiscibile, nesolubile). Această structură îi oferă proprietatea de a pătrunde mai ușor prin diferite medii, dar și prin membrane, fapt ce îi asigură o acțiune mai rapidă. Acest complex susține o absorbție și o biodisponibilitate a curcuminoidelor de aproximativ 30 de ori mai mare față de amestecul simplu de curcuminoide și o absorbție de 50 până la 60 de ori mai mare pentru desmetoxicurcumin și bisdesmetoxicurcumin (componentele bioactive din
curcumin). (3)

Această formulă a fost studiată clinic și beneficiază de certificare GRAS (produs general recunoscut ca fiind sigur pentru utilizare ca ingredient în suplimente alimentare).

Acțiuni ale Curcumin 95 500mg și Curcumin Phytosome 500mg de la Secom®

Susține diviziunea celulară normală
Diviziunea celulară reprezintă procesul biologic multi-etapizat prin care o celulă se divide în două sau mai multe celule fiice.
Diviziunea celulară este un proces foarte important datorită faptului că stă la baza formării tuturor organismelor, țesuturilor și organelor, susținând regenerarea acestora. (4) Curcuminul prezintă proprietatea de a susține procesul de diviziune celulară prin implicare în menținerea structurii normale a ADN-ului și prin menținerea unei rate normale de diviziune. (1)

Acțiune antioxidantă
Acțiunea antioxidantă se referă la proprietatea unui compus de a menține structura celulelor organismului în fața radicalilor liberi.
Radicalii liberi sunt compuși intermediari rezultați în urma reacțiilor normale de respirație care au loc la nivel celular. Aceștia au proprietatea de a fi foarte reactivi și pot interacționa cu molecule care intră în componența celulelor (lipidele și proteinele de la nivelul membranei celulare, etc.), fapt ce conduce la modificări structurale ale acestora. Practic, radicalii liberi, având electronii de pe orbitalul extern neîmperecheați, caută molecule
pentru a le sustrage electronul, astfel încât să se ajungă la o stabilizare.

Antioxidanții sunt compuși care pot ceda un electron, astfel încât să stabilizeaze radicalii liberi și să le limiteaze acțiunea de degradare a membranelor celulare. (5) Prin acțiunea antioxidantă, curcuminul menține rata de peroxidare lipidică (proces de modificare a structurii lipidelor de la nivelul membranelor celulare, în principal) în nivelurile normale și
susține organismul în fața manifestărilor asociate procesului de îmbătrânire celulară. (1)

Acțiune antiinflamatoare
Procesul inflamator este un proces normal în care organismul oferă un răspuns defensiv și reparator cu ajutorul sistemului imunitar, în prezența anumitor factori perturbatori externi (factori biologici, fizici sau sau diferiți compuși) sau interni (acizi biliari, uree, amoniac, diferiți compuși finali de metabolism).

Prin acțiunea antiinflamatoare, curcuminul susține buna funcționare a articulațiilor, a mucoasei gastro-intestinale, a țesuturilor bronho-pulmonare, a peretelui vascular și a sistemului nervos (acesta menține un nivel normal al fosfolipazei A2, PLA2, a ciclooxigenazei-2, COX-2, a
lipooxigenazei-5, 5-LOX și a factorului nuclear NF-kβ, structuri implicate în procesul inflamator).
(1)

Echilibrează sistemul imunitar
Sistemul imunitar reprezintă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii în fața diferiților factori perturbatori.
Acesta este de două tipuri: sistem imunitar nespecific, înnăscut (sistemul imunitar prezent încă de la naștere) și sistem imunitar specific, dobândit (dobândit în timpul vieții, după contactul cu factorii perturbatori).
Curcuminul are proprietatea de a susține funcțiile sistemului imunitar (echilibrează atât sistemul imunitar nespecific, cât și pe cel specific) prin suport în reducerea acțiunii factorilor perturbatori la nivelul organismului și prin menținerea activității normale a factorului de activare a limfocitelor
B (acesta este o componentă a sistemului imunitar care se activează în momentul pătrunderii unui agent patologic în organism). (1)

Menține detoxifierea normală a organismului
Detoxifierea este un proces natural prin care organismul elimină anumiți compuși exogeni (compuși dăunători din anumite produse alimentare, din aer, etc) și endogeni (anumiți compuși finali de metabolism). (6)

Curcuminul oferă suport la nivelul acestui proces prin susținerea enzimelor detoxifiante de fază II (enzime implicate în procesul normal de detoxifiere de la nivelul ficatului) și prin favorizarea proceselor de chelatare (proces de legare a anumitor compuși care se găsesc în organism în exces) și eliminare normală a cuprului și fierului. (1)

Pe lângă aceste acțiuni, curcuminul susține sinteza și eliminarea bilei din vezica biliară în intestin, cu rol în digestia grăsimilor și absorbția vitaminelor A, D, E, K. (1)

Direcții de utilizare
La recomandarea medicului, turmericul, extractul său (curcumin) și produsele pe baza acestora pot fi folosite ca suport al organismului în:
• gripe și răceli; prin acțiunea de susținere a sistemului imunitar, curcuminul oferă suport al sistemului de apărare al organismului în fața anumitor factori perturbatori;
• manifestări gastrointestinale; curcuminul, având proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, poate susține reducerea disconfortului asociat sindromului de colon iritabil;
• menținerea nivelului normal de colesterol; curcuminul are proprietatea de a menține nivelul normal al LDL-colesterolului (“colesterolul rău”) care s-ar putea acumula la nivelul pereților vaselor de sânge și susține activitatea normală a fibrinogenului; astfel, curcuminul susține
limitarea agregării plachetare;
• menținerea nivelului normal de glucoză în sânge;
• astm; curcuminul susţine eliberarea căilor respiratorii prin suport în reducerea procesului inflamator de la acest nivel

Acțiunile complexe ale curcuminului l-au poziționat ca unul din cei mai cunoscuți și apreciații compuși.
Ambele forme de curcumin de la Secom® au numeroase proprietăți ce susțin sănătatea mai multor organe și sisteme (sistemele cardiovascular, gastrointestinal, imunitar, respirator, etc).
Acestea prezintă avantajul de a avea forme de prezentare ce pot fi administrate și în dietele vegetariene/vegane (capsule vegetale), putând să ajungă până la 2 luni de administrare.

Precauții
Cu toate că numeroase studii au indicat tolerabilitatea ridicată față de curcumin, la cantități
neadecvate pot să apară unele reacții adverse, precum greața și diareea. De aceea, e nevoie
de consultul medicului înainte de a începe utilizarea suplimentelor pe bază de curcumin.
Administrarea de către persoanele sub 18 ani, femeile însărcinate, care doresc să rămână
însărcinate sau care alăptează, persoanele cu alergii la oricare dintre componente se poate
face doar la recomandarea consultantului de specialitate, a medicului sau a farmacistului.

Produse complementare
• Pentru susţinerea acțiunii de suport a sistemului imunitar, curcuminul poate fi asociat cu produsul Vitamin C 1000mg (adulți) 30cps.
Asocierea acestor produse contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și susține reducerea oboselii și a extenuării.

• Pentru susţinerea acțiunii antiinflamatoare, curcuminul poate fi asociat cu Hydraplenish® Plus MSM.
Asocierea acestor produse contribuie la favorizarea confortului de la nivelul articulațiilor, ajută susţinerea structurii și mobilității articulațiilor și menținerea structurii cartilajelor în fața acțiunii unor enzime precum colagenaza (enzimă implicată în degradarea colagenului).

• Pentru susţinerea acțiunii antioxidante, curcuminul poate fi asociat cu Selenium 200mcg 60cps.
Asocierea acestor produse contribuie la protejarea celulelor în fața acțiunii radicalilor liberi și la funcționarea normală a sistemului imunitar.

• Pentru susţinerea acțiunii detoxifiante, curcuminul poate fi asociat cu Total Cleanse™ Liver.

Asocierea acestor produse contribuie la susţinerea detoxifierii hepatice normale și oferă suport în metabolizarea și eliminarea din organism a metalelor grele și a diverșilor compuși finali de metabolism.

Surse
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
(2) https://www.nowfoods.com/now/nowledge/whole-herbs-vs-standardized-herbal-extracts-which-better
(3) http://www.meriva.info/en/
(4) https://askabiologist.asu.edu/cell-division
(5) https://www.revistagalenus.ro/practica-medicala/radicalii-liberi-si-imbatranirea-celulara/
(6) https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/detoxification

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

No Comments
    Leave a Reply