Se spune că în oglindă poți vedea cel mai bun prieten. Dacă și tu vrei să-ți fii prieten de încredere, unul dintre aspectele de care să ții cont este propria rutină de îngrijire, în care să incluzi produse cu retinol.
Ca prietenul din oglindă să îți poată zâmbi fără stresul ridurilor de expresie, care se tot adâncesc, îți propunem să dai o șansă unui ingredient cosmetic benefic: retinol.
Cu siguranță ai auzit de retinol, un derivat al vitaminei A, care este recomandat pentru efectul său antiaging, fiind conceput să amelioreze ridurile fine și să încetinească procesul de îmbătrânire a tenului.
Află ce este retinolul și cum îl poți integra corect în propriul ritual de skincare!
Tot ce trebuie să știi despre retinol
Tu ai auzit de Kintsugi, arta japoneză a reparării vaselor ceramice fisurate sau sparte cu lac auriu? Obiectul obținut prin această tehnică, a „tâmplăriei de aur” este mult mai fermecător decât în forma sa inițială, fiind o expresie a frumuseții care poate fi găsită în imperfecțiune.
Imaginează-ți că retinolul e lacul de aur, care deși nu „acoperă” total ridurile și alte semne cauzate de patina timpului, conferă tenului matur un aspect îngrijit și luminos.
Utilizat ca un ingredient cu rol reparator, retinolul este recomandat dermatologic pentru estomparea liniilor fine, a petelor pigmentare, a cuperozei și chiar a cicatricilor post-acneice. Adesea confundat cu vitamina A, merită să știi că retinolul este de fapt un derivat sintetic al acestei vitamine cu efecte benefice multiple, de la întărirea sistemului imunitar, la reglarea nivelului de colesterol din organism, până la efectul antioxidant, care se reflectă și în capacitatea accentuată de regenerare a epidermei.
Nu confunda retinolul cu retinoizii! Retinolul este liposolubil, adică poate fi dizolvat cu ușurință în grăsimi. Acesta se regăsește într-o varietate de produse cosmetice, disponibile pe piață, în timp ce produsele cu retinoizi (compuși naturali sau sintetici, derivați din vitamina A) sunt puțin mai agresive cu pielea și se pot elibera doar cu prescripție medicală.
Dacă retinolul este prezent mai ales în creme, loțiuni tonice, seruri și fiole destinate reîntineririi tenului, retinoizii sunt ingrediente de bază în unguente.
Retinol: beneficii esențiale pentru piele
Dacă ai testat deja beneficiile vitaminei A în interiorul organismului, dar ești în egală măsură convins de efectul benefic și în sfera frumuseții pielii, să descoperim împreună care sunt principalele direcții de aplicare ale retinolul, și dacă se adresează nevoilor tale actuale.
Cum stimulezi producția de colagen cu retinol?
Nu e un secret că începând cu vârsta de 25 de ani, rezerva de colagen a organismului este afectată. Această proteină este de mai multe tipuri, fiind necesară pentru buna funcționare a țesuturilor, ligamentelor, tendoanelor, articulațiilor, mușchilor, rinichilor și chiar a corneei. Colagenul de tip I și III este cel responsabil pentru o piele cu aspect ferm și luminos, reprezentând aproximativ 80% din epidermă.
Când nivelurile de colagen din organism sunt afectate, efectele sunt mai mult decât vizibile, accentuându-se cu fiecare an care trece. Pielea își pierde elasticitatea, se subțiază și se deshidratează foarte ușor. Zona ochilor își pierde din vitalitate și strălucire. Totodată liniile și ridurile fine apar pe ordinea de zi cu o viteză greu controlabilă. De aceea, este indicat să-i oferi propriului organism o mână de ajutor, concretizată în alegerea produselor cosmetice potrivite.
Prin efectul său antioxidant, retinolul previne degradarea celulelor de colagen de la nivelul pielii. Mai mult, poate contribui la creșterea și reglarea cantității de colagen de care pielea ta are nevoie pentru a-și recăpăta aspectul plin de vitalitate.
Pentru efect scontat, cu vizibil rezultat antiaging, e nevoie să urmezi un program de 3 – 6 luni.
Corectarea tendințelor acneice ale tenului
Acneea este o afecțiune cu efect inflamator, care apare intermitent, la nivelul tenului și îți poate da bătăi de cap, indiferent de vârstă sau gen. Principalul factor declanșator este producția excesivă de sebum, care duce la înfundarea porilor pielii, și implicit, la apariția punctelor albe, a comedoanelor (puncte negre) și a pustulelor (coșuri).
În acest context, utilizarea unor produse pe bază de retinol poate corecta tendința glandelor sebacee de a produce sebum peste medie, stimulând totodată și producerea de celule noi. Prin aplicarea retinolului, producția de sebum se poate regla, iar impuritățile și celulele moarte sunt ușor îndepărtate, grație acțiunii exfoliante.
Ține cont că în prima fază de aplicare, retinolul poate avea efect iritant asupra tenului, fiind necesară aplicarea progresivă, în cantități mici. Te încurajăm să apelezi la sfatul unui medic dermatolog, atât pentru clarificarea modului de administrare a cosmeticelor pe bază de retinol, dar mai ales pentru conturarea unei scheme de tratament pentru ameliorarea acneei, compatibilă cu tipul tău de ten.
Previne hiperpigmentarea pielii cu retinol
Dacă nu te numeri printre norocoșii care au descoperit beneficiile aplicării SPF-ului din timp, este posibil să te confrunți cu apariția petelor pigmentare, cunoscute și ca pete solare. Deși nu îți afectează în niciun fel integritatea și sănătatea pielii, acestea pot fi percepute ca inestetice, în primul rând de către tine, cel care te privești în oglindă.
După cum ai bănuit, cauza principală a apariției hiperpigmentării este expunere prelungită la radiațiile UV, fără aplicarea unor produse cu factor de protecție între 30 și 50, indiferent de anotimp sau starea vremii.
Vestea bună este că utilizarea topică a unor cosmetice pe bază de retinol pot lumina aceste pete, reducându-le semnificativ.
Recomandarea noastră este ca de acum înainte să integrezi în rutina ta de skincare, un produs cu factor de protecție ridicat, care să te ajute în viitor să conservi aspectul plăcut al tenului.
Efect regenerator asupra pielii
Retinolul este apreciat și pentru capacitatea de reînnoire celulară, favorizând eliminarea celulelor moarte care se regăsesc la nivelul de suprafață al pielii. Prin acest mod de acțiune, efectul asupra pielii este de textură mai fină, netedă, iar aspectul acesteia se poate îmbunătăți vizibil, căpătând un plus de luminozitate și un ton uniform mai clar accentuat.
Datorită efectului regenerator, retinolul este luat în calcul și pentru ameliorarea cicatricilor provocate de acnee, sau pentru estomparea vergeturilor.
Fie că intenționezi să utilizezi retinol pentru estomparea cicatricilor provocate de acnee sau pentru zonele afectate de vergeturi, îți recomandăm să apelezi la sfatul unui specialist. În primul caz, se impune un consult dermatologic, iar în cel de-al doilea, precauțiile sunt necesare, mai ales dacă te confrunți cu vergeturi apărute pe durata sarcinii, fiind important să ceri părerea medicului tău curant.
Reguli de aur în aplicarea retinolului
După cum ai văzut, sfera de acțiune a ingredientului retinol este destul de vastă, însă pentru a te bucura la maximum de rezultate, este important să-l aplici corect, din moment ce vorbim de un ingredient eficient, dar ușor agresiv, la care tenul poate fi sensibil.
Iată cele mai importante reguli de care să ții cont în aplicarea produselor pe bază de retinol!
- Retinolul este un ingredient fotosensibil, ceea ce înseamnă că influențează gradul de sensibilizare al tenului la razele solare. De aceea, momentul oportun de aplicare este seara, înainte de culcare.
- Este obligatoriu să utilizezi un produs de protecție solară, atunci când incluzi retinolul în rutina ta, cât și după finalizarea perioadei de aplicare a acestuia.
- Retinolul se aplică pe pielea uscată, pentru a evita accentuarea iritațiilor deja existente pe ten.
- Înainte de a aplica retinol pe piele, curăță tenul în profunzime, eliminând impuritățile cu ajutorul apei micelare. Ulterior, folosește un gel sau o spumă de curățare și așteaptă să ți se usuce tenul. Pentru a grăbi procesul de uscare, poți utiliza un șervețel de hârtie cu care să-ți tapotezi ușor tenul.
- Pe ten se aplică o cantitate redusă de retinol, de mărimea unui bob de mazăre, doar pe zonele afectate.
- Aplicarea unui produs cosmetic pe bază de retinol impune și o hidratare intensă a tenului. După aproximativ 30 de minute de la aplicare produsului cu retinol, aplică și un produs cu efect hidratant – cremă, ser sau ulei, în funcție de preferințe.
- Retinolul trebuie aplicat progresiv pentru a permite tenului să se acomodeze cu noua substanță. De exemplu, în prima săptămână de utilizare, îl poți aplica de 2 ori, în a doua săptămână de utilizare, poți crește numărul de aplicări la 3, continuând să respecți acest procedeu și în săptămânile următoare, până ce reușești să-l aplici zilnic. Având în vedere această particularitate de aplicare, merită să iei în calcul că un astfel de produs se folosește timp de 4 – 6 luni, pentru a te putea bucura de rezultate.
Precauții în administrarea retinolului
Este esențial să ții cont de regulile de aur în aplicarea produslor pe bază de retinol, pentru a minimiza riscul apariției oricărei reacții adverse. Cu toate acestea, deși le urmezi cu strictețe, se poate întâmpla ca acest produs să nu fie compatibil cu tipul tău de ten. Dacă observi că aplicarea produsului îți irită tenul, iar iritarea persistă, oprește utilizarea acestui ingredient și adresează-te unui dermatolog, în vederea găsirii unei soluții potrivite pentru tine.
Nu utiliza retinolul când pleci în vacanță. Schimbările de climă sau temperatură, pe fondul utilizării produselor cu retinol, pot accentua iritarea zonelor deja afectate.
De asemenea, este indicat să eviți utilizarea acestui produs pe durata sarcinii sau a alăptării.
Cum alegi produse cu retinol sigure și calitative?
De acum, pe vegis.ro, poți găsi dermatocosmetice pe bază de retinol de la Indeed Labs, dedicate îngrijirii responsabile pentru orice tip de ten.
Indeed Labs este un brand canadian, apreciat de clienți, mai ales pentru cremele destinate estompării ridurilor, concepute în baza formulei inovative care utilizează microsferele de retinol în scopul diminuării sensibilității pielii.
Însă portofoliul de cosmetice Indeed Labs s-a extins treptat, cuprinzând produse destinate hidratării intense, cât și ameliorării imperfecțiunilor, printre care se remarcă:
- Plasturi pentru ochi, riduri, cearcăne și pungi, îmbogățiți cu niacinamide, extract de rădăcină de lemn-dulce și argireline, cu efect de iluminare a cearcănelor, de relaxare a mușchilor feței și estompare a liniilor fine;
- Esență hidratantă pentru echilibrarea microbiomului, pe bază de vitamine și minerale esențiale, aminoacizi, semințe de tamarind și un postbiotic marin, care hidratează pielea în profunzime și accentuează suplețea tenului;
- Cremă hidratantă cu ceramide pentru ten sensibil sau uscat, cu acțiune antiaging, destinată protecției și catifelării pielii;
- Balsam hidratant și demachiant cu pepene verde și ulei rafinat de cânepă, potrivit pentru toate tipurile de ten, ideal pentru îndepărtarea eficientă a machiajului, a excesului de sebum și a impurităților acumulate peste zi;
- Mască facială de noapte cu peptide iluminatoare, cu acțiune nocturnă, perfectă pentru reînnoirea celulară, reducerea pierderii de apă din celule și accelerarea procesului de vindecare în cazul leziunilor superficiale de la nivelul tenului.
Dermatocosmeticele din această gamă se disting prin ingredientele active inovatoare, integrate în compoziție, de la alantoină la niacinamide, retinol, elastomer, probiotice. Efectele benefice sunt dublate și de ingredientele cu rol antioxidant și antiaging precum rodia sau ceaiul verde.
Produsele cosmetice Indeed Labs nu sunt testate pe animale și nu conțin ftalați sau SLS & SLES (esteri ai acidului sulfuric, cu potențial iritant ridicat, utilizați în industria cosmetică pentru crearea efectului de spumă). De asemenea, formulele cosmetice Indeed Labs se evidențiază pe piață prin compoziția concepută atent și responsabil, din care sunt excluse parfumul, uleiurile minerale, coloranții, parabenii sau alcoolul deshidratant.
Descoperă toate cosmeticele Indeed Labs și experimentează bucuria unui ten care emană frumusețe și împlinire!
Surse bibliografice:
- https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-does-retinol-work
- https://www.healthline.com/health/retinol-for-acne#for-acne
- https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23293-retinol
- https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-retinoids-for-aging