Stiati ca

Grăsimi sănătoase vs. grăsimi nesănătoase: pe care le consumi mai des?

grasimi sanatoase

Grăsimea a fost percepută dintotdeauna că fiind nesănătoasă și responsabilă pentru colesterolul mărit, apariția afecțiunilor cardiovasculare și centrimetrii în plus din talie. Adevărul este că avem nevoie de grăsimi pentru a ne menține sănătatea, dar de grasimi sanatoase, nu nesănătoase.

Unde greșim?

Grăsimea este un tip de nutrient de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect. Aceasta este esențială pentru producerea energiei și absorbția vitaminelor, așadar o dietă corespunzătoare întotdeauna include și grăsimi.

Când vine vorba de alimentație, avem tendința să credem că o dietă fără grăsimi reprezintă alegerea corectă pentru sănătate. De fapt, în loc să le eliminăm complet, ar trebui să înlocuim grăsimile nesănătoase cu cele sănătoase!

Iată care este diferența între cele 2 și ce alimente nu ar trebui să îți lipsească de pe lista de cumpărături deoarece reprezintă surse bogate de grasimi sanatoase.

Grăsimi nesănătoase

Grăsimile nesănătoase sunt cele de care trebuie să ne ferim. La rândul lor acestea se împart în 2 categorii, și anume:
– grăsimi saturate;
– grăsimi trans artificiale.

Grăsimile saturate provin din surse de origine animală și se găsesc totodată și în lactate, în special cele cu procent mare de grăsime. Deși nu sunt foarte periculoase pentru organism, astfel de produse ar trebui consumate cu moderație deoarece pot crește nivelul colesterolului.

Cele mai consumate produse care conțin grăsimi saturate sunt: carnea de porc, vită și miel, pielea de pui, untul și untura, brânza, laptele și alte lactate.

produse lactate

Pe de altă parte, grăsimile trans artificiale reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea noastră, de aceea ar trebui ocolite sau consumate foarte rar.

În data de 24 aprilie 2019 Comisia Europeană a adoptat o nouă lege care limitează folosirea grăsimilor trans în alimentele procesate: maxim 2g de grăsimi trans la 100g de grăsime din alimente.

Grăsimile trans artificiale se găsesc în produse pe placul tuturor, cum ar fi: cele de patiserie, mâncarea prăjită de tip fast food (cartofi prăjiți, pui prăjit etc), aluatul de pizza, chipsuri, popcorn sau margarină.

Consumul regulat de grăsimi nesănătoase scade nivelul colesterolului bun (HDL), crește nivelul colesterolului rău (LDL) precum și riscul de infarct, favorizează apariția bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2.

Grasimi sanatoase

Grăsimile sănătoase sunt cele de care avem nevoie pentru a ne menține nu doar sănătatea, ci și o memorie bună și o stare generală de bine. Este important să introduci în alimentația zilnică astfel de grăsimi, în primul rând deoarece acestea au grijă de inima ta: scad nivelul colesterolului rău, previn îngroșarea pereților arteriali și tulburările de ritm cardiac.

În momentul în care dorești să achiziționezi un anumit produs, ideal ar fi dacă în dreptul valorilor nutriționale de pe etichetă s-ar găsi una din cele 2 categorii de grăsimi sănătoase:
– grăsimi mononesaturate;
– grăsimi polinesaturate.

Desigur, există și alimente, cum ar fi peștele, care nu dețin etichetă cu astfel de informații, dar nu-i nimic, tu vei știi din rândurile următoare care sunt acestea! 🙂

ulei de masline

O sursă importantă de grăsimi mononesaturate este reprezentată de uleiuri, însă nu orice sortimente, ci uleiul de măsline, uleiul de susan și cel de avocado. Țările mediteraneene în care consumul de ulei de măsline este unul mare sunt totodată și țările cu cea mai mică rată de boli cardiovasculare!

De asemenea, acestea se găsesc și în fructele oleaginoase (nuci, nuci de Macadamia, nuci braziliene, nuci pecan, alune, migdale, caju etc), deliciosul unt de arahide, măsline și fructul de avocado care totodată conține cu 40% mai mult potasiu decât bananele!

Grăsimile polinesaturate le găsești, în primul rând, în peștele gras și semi-gras (somon, macrou, hering, păstrăv, sardine și ton), semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac și susan, dar și soia, lapte de soia, ulei de pește și ulei de șofrănel.

somon

Semințele și în special peștele gras și semi-gras conțin Omega 3 (mai exact tipurile EPA și DHA), acizi grași polinesaturati pe care organismul nostru nu îi produce, dar de care are nevoie pentru a funcționa corect.

Așadar, nu mai spune un “nu” hotărât grăsimilor, ci ai grijă ca cele pe care le consumi să fie sănătoase! Pe vegis.ro găsești o gamă variată de alimente din care îți poți lua necesarul zilnic de grasimi sanatoase. Descoperă oferta disponibilă!

About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

2 Comments
 • Anonymous
  February 27, 2018 at 21:01

  4

  Reply
 • Anonymous
  April 11, 2018 at 20:26

  5

  Reply
Leave a Reply