Floarea de Passiflora (Passiflora Incarnata) sună într-adevăr exotic, însă astăzi a devenit mai accesibilă decât crezi și te poți bucura de efectele ei benefice în variate forme: ceaiuri, tincturi sau chiar suplimente. Originară din America de Sud și Centrală, floarea de Passiflora, cunoscută și ca „floarea pasiunii”, face parte din rândul plantelor adaptogene, acele plante ale căror efecte terapeutice au fost recunoscute de milenii și reintegrate în fitoterapia modernă.
De regulă, plantele adaptogene (în rândul cărora sunt incluse și anumite ciuperci precum Cordyceps) cresc în zone greu accesibile, însă în timp, acestea dezvoltă niște substanțe numite „adaptogeni” prin care se acomodează la vicisitudinile mediului. Din fericire, acest tip de plante sunt generoase, transferând din adaptabilitatea și forța lor și oamenilor, dovedindu-se un sprijin de nădejde, mai ales atunci când organismul uman traversează perioade prelungite de stres și este suprasolicitat. Când suntem sub presiune, în corp se eliberează cortizolul, hormonul stresului, care are rol inflamator și este responsabil de apariția multor afecțiuni, însă plantele adaptogene restabilesc echilibrul psihic, induc calmul și revitalizează organismul.
Descoperită în 1529 de către conchistadorii spanioli, Passiflora a fost aclimatizată cu succes în Europa, întâi la curtea regelui Spaniei. De altfel, se spune că denumirea sa populară de „floarea pasiunii” este o eroare de traducere, pentru că primii călugări iezuiți ajunși în America ar fi „botezat-o” de fapt „Floarea Patimilor lui Hristos”. Justificarea din spatele acestei denumiri ar putea consta în capacitatea Passiflorei de a oferi alinare, fiind considerată semnul unui ajutor divin.
Dacă ești curios cum te poate ajuta această minune florală a naturii, iată ce trebuie să știi!
Darul naturii: ce beneficii are „floarea pasiunii” pentru sănătate?
Printre cele mai cunoscute efecte terapeutice ale florii de Passiflora este restabilirea echilibrului emoțional, însă dacă aruncăm o privire mai atentă asupra sferei sale de acțiune, vom constata că „floare pasiunii” oferă sprijin și în alte contexte medicale.
- Restabilește echilibrul interior și combate anxietatea
La fel ca alte plante adaptogene, precum Ashwagandha și Rhodiola, și floarea de Passiflora este recunoscută în fitoterapia modernă pentru funcția sa anxiolitică, reușind să diminueze în intensitate stările de neliniște și manifestările anxioase precum atacurile de panică. Studiile clinice arată că „Floarea Patimilor lui Hristos” crește nivelul de GABA (acid gama-aminobutiric) în creierul uman, acesta fiind un neurotransmițător cu efect inhibitor, care diminuează excitabilitatea și favorizează concentrarea, memorarea și relaxarea. În plus, GABA este de mare ajutor și în reducerea nivelului de cortizol („hormonul stresului”) în organism. De altfel, Passiflora ameliorează epuizarea fizică și psihică.
Dacă te regăsești în această situație, și vrei să afli mai multe despre anxietate și care sunt semnalele de alarmă ca impun o vizită medicală, te invităm să citești integral articolul nostru despre anxietate.
- Un somn liniștit și odihnitor cu Passiflora
Dacă te confrunți cu insomnia, declanșată și pe fondul crizelor de anxietate, Passiflora este o alegere inspirată. Spre deosebire de somniferele de sinteză, această soluție naturală acționează mai lent, însă îți ajută organismul să se regleze pe termen lung, fără să provoace dependență sau reacții adverse precum ritm respirator neregulat, confuzie mentală sau probleme de orientare.
După o cură de 30 de zile cu Passiflora, vei observa garantat cum episoadele insomniace se diminuează semnificativ, și vei experimenta un somn odihnitor. Se știe că anxietatea îți poate impacta somnul în mod negativ, unul dintre motivele trezirii dese pe timp de noapte, fiind starea de neliniște și alertă pe care o experimentezi, reflectată și în coșmaruri repetitive. Și în acest caz, „floarea pasiunii” acționează benefic și eficient pe termen lung, inducâd o stare de calm, necesară pentru un somn liniștit.
- Previne și ameliorează tulburările digestive
Această floare unică în lume are și virtutea de a regla tulburările digestive. Într-un studiu publicat în `Indian Journal of Pharmacology`, este menționată Passiflora foetida, care face parte din familia Passiflora, și care s-a dovedit o alternativă demnă de luat în calcul pentru ameliorarea durerilor de stomac, dar și pentru diminuarea disconfortului cauzat de simptomele ulcerului gastric.
Pe de altă parte, celebra Passiflora Incarnata poate acționa ca tratament preventiv pentru tulburările digestive care apar pe fond anxios. Astfel, prin administrarea corectă a acestui remediu naturist, poți preveni apariția sau recidiva unor tulburări precum indigestia, gastrita sau sindromul de colon iritabil.
Dacă ești curios să afli mai multe despre implicațiile acestui sindrom, află mai multe de aici! Și nu uita că înainte de a lua decizia administrării unui tratament naturist, cel mai sigur este să ceri sfatul medicului curant.
- Alte efecte terapeutice neașteptate
Printre beneficiile aduse de Passiflora se regăsesc și reducerea în intensitate a durerilor menstruale sau calmarea disconfortului cauzat de apariția menopauzei. De altfel, o cură cu Passiflora, urmată regulat timp de o lună, poate preveni stările de irascibilitate și senzația de oboseală dinaintea menstrelor.
Deși sună neașteptat, „floarea pasiunii” este și un aliat de încredere în reglarea hipertensiunii sau a tahicardiei (tulburare de ritm cardiac concretizată într-un ritm mult mai alert decât cel normal). Dacă aceste dereglări cardiace sunt corelate cu accese de furie, frică sau perioade stresante greu de gestionat, cu siguranță Passiflora este o alternativă inspirată. În caz contrar, include în agenda ta o consultație la medicul cardiolog.
Passiflora: modul de administrare și contraindicații
Înainte de a lua o decizie în privința administrării, e important să știi cum o poți face în mod corect, dar și care sunt posibilele efecte adverse ale acestei plante adaptogene. În primul rând, în funcție de preferințe, să știi că Passiflora poate fi administrată sub diverse formule:
- capsule
Florile uscate sunt măcinate fin, iar pulberea obținută este încapsulată, aceasta fiind o variantă de administrare foarte eficientă. În medie, pentru efect garantat, un adult poate lua 2-3 comprimate de 2-3 ori pe zi, însă întotdeauna se respectă indicațiile de pe prospectul suplimentului achiziționat.
- tinctură
Această variantă de administrare presupune de regulă diluarea a 20-30 de picături de tinctură în 50 ml de apă, de două ori pe zi. Mențiunea verificării prospectului în privința modului corect de administrare rămâne valabilă, indiferent de opțiunea pe care o alegi.
- ceai
Lucrurile se simplifică în privința ceaiului, acesta preparându-se ca orice alt tip de ceai, fiind disponibil atât în varianta de plicuri, cât și vrac.
Adesea, pentru sporirea eficienței florii de Passiflora, o poți regăsi în diverse mixuri naturale, ușor și sigur de administrat:
- Passiflora + Magneziu;
- Passiflora + Rhodiola;
- Passiflora + Sunătoare;
- Passiflora + Roiniță;
- Passiflora + Valeriană;
- Passiflora + Ginseng siberian;
- Passiflora + Ginko biloba.
În privința reacțiilor adverse, „floarea pasiunii” face parte din rândul remediilor prietenoase cu organismul, însă există și cazuri în care poate declanșa somnolență, diminuarea puterii de concentrare, senzații de greață sau accelerarea pulsului. Dacă sesizezi vreun disconfort în timpul curei tale cu Passiflora, oprește imediat administrarea și adresează-te medicului curant.
De altfel, nu există studii care să detalieze efectul administrării de Passiflora în cazul femeilor însărcinate, motiv pentru care ar fi bine să se evite tratamentul pe baza acestei plante. Din moment ce Passiflora poate diminua capacitatea de atenție și concentrare, nu este recomandată nici în cazul în care este nevoie să conduci un autovehicul. Mai mult, evită administrarea de Passiflora în cazul unei intervenții chirurgicale pentru că poate interfera cu anestezicul.
Dacă vrei să te bucuri de beneficiile acestui remediu natural, intră pe vegis.ro, unde te așteaptă mai multe soluții pe bază de Passiflora, perfecte pentru restaurarea calmului emoțional!
Surse bibliografice:
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-871/passionflower
- https://www.healthline.com/health/anxiety/calming-effects-of-passionflower
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323795
- https://www.verywellmind.com/how-is-passion-flower-used-to-treat-anxiety-3024970
- http://arhiva.formula-as.ro/2011/964/medicina-naturii-44/passiflora-13594
- https://www.formula-as.ro/2021/10/20/plantele-adaptogene-2/