Cuvântul „detoxifiere” nu se uzează niciodată, fiind prezent pe buzele tuturor mai ales la sfârșitul iernii. Se crede chiar că detoxifierea organismului trebuie făcută o dată la 2-3 luni, și nu doar când ne pregătim pentru zilele luminoase de primăvară.
Însă în lumea medicală circulă o opinie tot mai populară, și anume că detoxifierea nu există,cel puțin nu în forma în care este percepută în general. Medicul specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, Simona Tivadar susține în interviuri, cât și în cartea „Medicină, nutriție și bună dispoziție” faptul că detoxifierea este un mit, alimentat de fascinația omului pentru purificarea atât spirituală, cât și a trupului.
Poziția sa nu este singulară în lumea medicală, fiind adoptată și de Edzard Ernst, medic și cercetător în medicina alternativă în cadrul Universității din Exeter (Marea Britanie). De asemenea, acesta susține că putem vorbi despre detoxifiere doar în cazul pacienților aflați într-o condiție medicală precară, cărora nu le funcționează optim rinichii, plămânii, colonul sau ficatul, organe cu un rol esențial în detoxifierea naturală a organismului uman.
După cum probabil intuiești, explicația medicală sună astfel: un organism uman sănătos este deja echipat adecvat pentru a se regenera de la sine, fără ajutorul unor diete speciale. Toxinele sunt eliminate prin piele (transpirație), prin rinichi (urină) sau prin intermediul tubului digestiv.
În plus, în contextul detoxifierii, termenul de „toxină” nu este clar definit, fapt pentru care Simona Tivadar afirmă că „nu există toxine”, acestea neavând o formulă chimică clar identificată. De regulă, termenul implică în mod generic o serie de factori nocivi pentru organism: substanțe chimice sintetice, metale grele, alimente procesate.
Cum te raportezi corect la detoxifiere?
Un lucru este cert, detoxifierea nu trebuie înțeleasă ca o anumită perioadă din an în care ne setăm ca obiectiv să mâncăm doar fructe și legume, să consumăm smoothie-uri verzi sau să ne hidratăm excesiv. Însă ține tot de noi să adoptăm câteva obiceiuri sănătoase, demne de urmat cu regularitate, care susțin acest proces de detoxifiere naturală a organismului și ne energizează pe tot parcursul anului.
După cum ai văzut, e cazul să eviți asocierea detoxifierii cu un anumit tip de dietă sau consumul anumitor suplimente alimentare. De asemenea, unele practici detox încurajează inclusiv consumul de laxative sau diuretice, care luate în exces, nu fac altceva decât să agreseze organismul.
Organismul uman este o „mașinărie” sofisticată și bine pusă la punct, care nu are nevoie de un ajutor intruziv, care să-l bulverseze, ci de un set de obiceiuri benefice, potrivite pentru a-l menține în echilibru.
Top 3 obiceiuri sănătoase care îți energizează organismul
În cazul în care te întrebi de unde poți începe și ce obiceiuri sănătoase e indicat să adopți pentru a susține detoxifierea naturală a propriului organism, îți punem la dispoziție o selecție atent documentată, axată pe reguli simplu de urmat.
1. Un regim alimentar de inspirație japoneză
Dacă te întrebi cum îți poate influența un anumit regim alimentar sănătatea sau durata de viață, iată un caz concret. În ghidul practic „Ikigai. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”, Héctor García și Francesc Miralles își opresc atenția asupra stilului de viață adoptat de locuitorii provinciei japoneze Okinawa, una dintre regiunile cu speranța de viață cea mai ridicată din lume.
Pe scurt, iată câteva obiceiuri alimentare sănătoase preluate din această zonă, ușor de adaptat propriului stil de viață:
- Consumă cel puțin cinci preparate pe bază de fructe și legume de-a lungul unei zile, încercând pe cât posibil să menții acest obicei pe tot parcursul anului. Cu cât se regăsesc mai multe culori în farfuria ta, cu atât mănânci mai variat și mai sănătos. O sugestie de masă constă în morcovi, ardei roșii, spanac, conopidă, vinete. De asemenea, o salată de fructe este întotdeauna de preferat în locul dulciurilor rafinate.
- Include cerealele în alimentația ta. Un bun exemplu constă în musli, fulgi de porumb sau fulgi de ovăz. Toate acestea favorizează buna funcționare a sistemului digestiv, și implicit procesul detoxifierii naturale a organismului.
- Redu cantitatea de alimente procesate și de zahăr. În Okinawa se consumă puțin zahăr, iar atunci când este necesar, prima opțiune este întotdeauna zahărul din trestie. Optează și tu pentru alți înlocuitori naturali ai zahărului precum mierea de albine, siropul de agave, zahărul din flori de cocos, melasa, stevia sau xylitolul.
- Redu cantitatea de sare consumată. Detoxifierea naturală presupune și eliminarea fluidelor din organism, însă sarea favorizează retenția de apă.
- Pentru mai multă vitalitate, include în meniul tău zilnic antioxidanți naturali. Printre aceștia se numără cartoful dulce, ceapa, varza, broccoli, caisele, fructele uscate, uleiul de măsline.
2. Consumă probiotice pentru un sistem digestiv sănătos
După cum ai văzut, tubul digestiv joacă un rol important în procesul natural al detoxifierii organismului, și este cu atât mai bine dacă reușești să-ți stimulezi digestia, într-o manieră non-invazivă. Celulele intestinale au un mecanism de detoxifiere și excreție propriu, care protejează intestinul și corpul de toxine, funcționând ca o barieră împotriva acestora.
Sănătatea intestinală este asigurată de probiotice, acele „bacterii bune” prezente în mod natural în organismul uman, dovedindu-și eficiența în lupta cu virusurile și infecțiile. De regulă, probioticele sunt localizate la nivelul microflorei intestinale, acționând împotriva tulburărilor digestive.
Administrarea excesivă de antibiotice, o dietă nesănătoasă sau o igienă orală necorespunzătoare reprezintă factori care favorizează „bacteriile rele” în detrimentul „bacteriilor bune”. Acest dezechilibru este nociv pentru sistemul imunitar, inhibă procesul natural de detoxifiere și crește riscul inflamării organismului.
Consumul de probiotice nu implică neapărat administrarea de suplimente alimentare, ci mai degrabă orientarea spre anumite alimente bogate în probiotice, care pot contribui la refacerea microflorei intestinale. Printre alimentele recomandate se numără: roșiile, anginarea, sparanghelul, usturoiul, ceapa, bananele și fulgii de ovăz. De asemenea, kefirul, laptele bătut sau oțetul de mere sunt incluse pe lista alimentelor bogate în probiotice.
3. Dormi suficient
Deși uneori avem tendința de a neglija orele de odihnă, se pare că există și o igienă a somnului care trebuie respectată cu strictețe. În lumea neuroștiinței, somnului i se atribuie un rol vital, fiind văzut ca un potențator al imunității. De asemenea, în timpul somnului se restabilește echilibrul dintre insulină și glucoza din sânge, odihna fiind direct proporțională și cu menținerea sănătății inimii.
În studiul The Neuroprotective Aspects of Sleep (2015) este menționat faptul că pe durata somnului, creierul uman se reorganizează și elimină substanțe toxice acumulate pe parcursul zilei. Una dintre aceste substanțe este o proteină, cunoscută și ca beta amiloid, care favorizează apariția afecțiunii Alzheimer. Privarea de somn nu oferă organismului timpul necesar pentru a se reface, favorizând acumularea de substanțe dăunătoare. De altfel, lipsa somnului a fost asociată cu afecțiuni ca tulburările anxioase sau depresive, obezitate, tensiune arterială ridicată, boli cardiovasculare și diabetul zaharat de tip 2.
În mod ideal, sunt recomandate între 7 – 9 ore de somn pe noapte pentru a avea un organism energic, capabil să funcționeze optim. Dacă te confrunți cu insomnia, începe prin a-ți trasa un program de odihnă regulat și limitează expunerea la lumină albastră, emisă de ecranele televizorului sau a telefonului mobil. Ca adjuvant, poți apela la suplimente alimentare pe bază de melatonină, recomandate pentru un somn de calitate.
Trucuri care susțin detoxifierea naturală a organismului
Pe lângă obiceiurile menționate, pe care ar fi ideal să le practici regulat, merită să cunoști și alte trucuri la fel de utile.
Iată cum poți favoriza procesul natural de detoxifiere a organismului!
- Hidratează-te suficient de bine. Printre opțiunile tale să se regăsească apa, sucurile din fructe, smoothie-urile și ceaiurile.
- Fii activ și practică între 150 – 300 de minute de mișcare pe săptămână.
- Renunță pe cât posibil la alimentele procesate și dulciurile rafinate.
- Consumă Chlorella, un tip de algă cu multiple beneficii nutriționale, care susține imunitatea și procesul natural de detoxifiere a organismului. Află și tu mai multe despre Chlorella, o sursă de vitalitate și energie pentru organism!
- Alege produse de curățare a casei naturale precum detergenți bio, oțet, bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie, care îți limitează expunerea la potențiale substanțe toxice.
- Include în ritualul tău de îngrijire personală cosmetice din ingrediente ecologice.
- Poți apela la suplimente nutritive, dar ține cont că acestea constituie un ajutor „suplimentar”, așa cum o indică și numele, iar alegerea lor este foarte importantă, fiind întotdeauna recomandat un consult medical în prealabil.
Deși dietele detox pot fi seducătoare, este mult mai important să-ți înțelegi organismul și să-l ajuți să funcționeze la capacitate maximă, într-o manieră cât mai naturală. După cum ai observat, există un set de obiceiuri sănătoase, ideal de urmat cu regularitate, nu doar la început de primăvară sau la un anumit interval de timp.
Procesul de detoxifiere naturală este susținut în mod firesc de către organismul tău, atât timp cât acesta este sănătos.
Produsele care te fac să te simți bine si care sprijină acest proces natural le găsești și pe vegis.ro.
Surse bibliografice:
- Héctor García, Francesc Miralles, Ikigai. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită, Ed. Humanitas, București, 2017
- Tivadar Simona, Medicină, nutriție și bună dispoziție, Ed. Humanitas, București, 2017
- https://life.ro/dr-simona-tivadar-nu-exista-detox-pentru-ca-nu-exista-toxine-nu-stie-nimeni-formula-chimica-a-acestor-toxine/
- https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/dec/05/detox-myth-health-diet-science-ignorance
- https://www.healthline.com/nutrition/how-to-detox-your-body#Common-Misconceptions-About-Detoxing
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/full-body-detox#how-to-try
- https://www.webmd.com/sleep-disorders/benefits-sleep-more