Produse naturiste

Constipația: Fibre vegetale sau probiotice?

Constipația afectează semnificativ calitatea vieții multor oameni, constituind un fenomen frecvent. În majoritatea cazurilor nu facem nimic pentru combaterea sa, în timp ce în realitate putem face multe! Dieteticianul-nutriționist doamna Despina Marselou ne arată modul în care o putem combate și răspunde la dilema: fibre vegetale sau probiotice?

Aproape fiecare dintre noi a avut într-o anumită perioadă a vieții sale o constipație. Stilul modern de viață, alimentația incorectă, stresul și lipsa activităților fizice au făcut constipația o problemă frecventă și supărătoare.

Femeile (procent 67%) și bătrânii (procent 47%) au mai multe șanse de a suferi de constipație. Aceasta mai poate să apară și datorită utilizării antibioticelor, a schimbărilor în alimentație, schimbarea locului, evitarea utilizării toaletelor străine etc. În perioada de vară, călătoriile și modificările din alimentație pot avea ca rezultat deteriorarea echilibrului florei naturale a intestinului, ceea ce are drept rezultat ca…întâlnirea cu toaleta să întârzie semnificativ.

Nu este o problemă de frecvență…

Constipația constituie o tulburare de evacuare a scaunelor. Definiția sa însă nu este ușor de dat, ținând cont că noțiunea de „fiziologic” în ceea ce privește scaunele diferă mult la populația sănătoasă. Pentru o persoană 3 scaune pe săptămână pot fi normale, în timp ce pentru o altă persoană numărul normal poate fi de 3 ori pe zi. În afara numărului de scaune este importantă și apariția fecalelor tari, care fac defecația dificilă și dureroasă. Dacă se întâmplă acest lucru și dacă scaunele sunt mai puține de trei pe săptămână, atunci vorbim cel mai probabil de constipație. În multe cazuri, constipația este însoțită de dureri abdominale, balonări și senzație de disconfort.

Este greșit să considerăm că defecarea zilnică este obligatorie pentru funcționarea normală a organismului. O asemenea opinie poate să conducă la ingestia sistematică de laxative, fără motiv. Din contra, trebuie acordată mare atenție la modificările de frecvență a scaunului la o aceeași persoană. De exemplu la o persoană cu scaun zilnic în trecut și care în prezent are scaun la 3 zile. Sau, mai mult, atunci când se produce o schimbare în consistența scaunului, de ex. în timp ce anterior avea scaune tari la fiecare 2 zile, acum prezintă zilnic scaune diareice. Asemenea modificări trebuie neapărat comunicate medicului, pentru a vă controla intestinul pentru posibile probleme cu mult mai serioase decât constipația…

Consecințe

Conform cercetărilor recente, constipația are un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților, din moment ce majoritatea dintre aceștia (>70%) prezintă simptome cum ar fi: dureri abdominale, balonare, lipsa poftei de mâncare, stare generală proastă, nervozitate etc.

În plus, este posibil ca persoanele care suferă de constipație să prezinte și alte simptome corporale, care pot conduce la o imagine deformată asupra sinelui și asupra aspectului lor. La unii pacienți este posibil să apară chiar și o melancolie reacțională, care este o formă de depresie. Cu toate acestea, suferinzii de constipație rareori realizează că se confruntă cu o problemă, astfel încât să se adreseze unui medic.

Pe baza acestor date este ușor de înțeles că prevenirea constipației prezintă o mare importanță, asigurând buna funcționare a intestinului. În acord cu specialiștii, principalele “instrumente“ atât pentru prevenirea cât și pentru tratarea acestei probleme sunt: o alimentație echilibrată, în special dieta mediteraneană care este bogată în fibre vegetale, consumul unei cantități mari de lichide zilnic în special pe timpul verii, efectuarea de exerciții fizice regulate și reducerea stresului.

Fibrele vegetale

Fibrele vegetale se află pe primul loc în ceea ce privește combaterea constipației deoarece favorizează mișcările intestinului. După cum explică dieteticianul-nutriționist doamna Despina Marselou, „fibrele vegetale sunt o parte din structura frunzelor, a crengilor și a rădăcinilor plantelor. Spre deosebire de amidon și de zahăr, fibrele vegetale trec intacte prin sistemul gastrointestinal”.

Există două categorii principale de fibre vegetale, care au funcții și proprietăți diferite. Fibrele vegetale insolubile se găsesc în coaja de grâu, în fructele uscate și în multe legume. Structura lor este dură și nu se dizolvă în apă, deci trec intacte prin sistemul gastrointestinal și măresc volumul fecalelor. Din contra, fibrele vegetale solubile se găsesc în ovăz, în legumele sub formă de boabe, în orz și în unele fructe. Sunt solubile în apă și produc o substanță sub formă de gel în tractul gastrointestinal. Acest lucru încetinește absorbția zahărului în sânge. În plus, când sunt consumate frecvent, fibrele vegetale se pare că reduc nivelele colesterolului rău LDL, în timp ce favorizează secreția colecistochininei, care reduce pofta de mâncare și contribuie la menținerea nivelelor normale ale zahărului în sânge.

Singura limitare referitoare la fibrele vegetale privește persoanele care iau unele suplimente de fier. Acest lucru se întâmplă deoarece ingerarea crescută de fibre vegetale determină reducerea absorbției fierului.

Probioticele

Probioticele, pe de altă parte, (conținute în lapte, în lapte acru, în kefir etc.) sunt microorganisme prietenoase, care sporesc flora intestinală. „Studiile clinice au arătat că prin consumul alimentelor cu probiotice se reia în mare măsură funcționarea armonioasă și corectă a digestiei, rezolvând probleme cum ar fi balonarea, meteorismul, colicile și alte situații deranjante, asociate cu sindromul colonului iritat”, notează specialista.

La întrebarea ce să prefere o persoană, nutriționista recomandă combinarea celor două, în funcție de situație dar și de preferințele fiecăruia. Într-o călătorie, de exemplu, unde este foarte posibil să apară o constipație (sau contrarul, diaree), probioticele constituie o bună metodă de prevenire și de rezolvare a problemei. În viața cotidiană însă, când o persoană dorește să combată eficient constipația, combinarea probioticelor cu fibrele vegetale, alături de îndrumările specialistului, se pare că reprezintă cea mai bună opțiune.

Laxativele

„De ce laxativele nu constituie o soluție a acestei probleme?” am întrebat-o pe specialista noastră. „Laxativele nu reprezintă un remediu ci o soluție temporară a problemei. Unele cercetări au arătat că laxativele pot conduce la deteriorarea plexului nervos intestinal, dar această ipoteză nu a fost dovedită. Alte efecte adverse obișnuite a laxativelor (care apar însă la pacienții care le utilizează pe timp lung, și nu ocazional) sunt atonia intestinului, hipokalemia, dureri abdominale intense, amețeala, adinamia musculară și pigmentarea brună a mucoasei intestinale pentru care există unele indicii că poate conduce la apariția cancerului intestinului gros”, explică dieteticianul -nutriționist d-na Marselou. În general, precizează tot dumneaei, „pentru laxative nu există încă suficientă experiență cu privire la eficiența lor“.

Sfatul nutriționistului

Despina Marselou, dietetician-nutriționist ne sfătuiește să consolidăm în mod inteligent echilibrul organismului.

Probioticele sunt microorganisme „prietenoase” care trăiesc în tractul digestiv, asigurând echilibrul necesar între bacteriile prietenoase și cele patogene. Astfel, probioticele consolidează sistemul digestiv și pe cel gastrointestinal, contribuind la o mai bună digestie și la absorbția elementelor nutritive din alimente, stimulând în același timp și acțiunea de detoxifiere a organismului de elementele dăunătoare introduse odată cu alimentele.

Combinația din Advanced Multi-Billion Dophilus de la Solgar reprezintă o formulă probiotică avansată, cu un sistem special de transport al bacteriilor „prietenoase” în tubul intestinal, care asigură ca elementele probiotice să nu fie distruse pe durata digestiei ci să se mențină intacte până la punctul în care organismul poate realiza absorbția lor maximă.

Mai precis, Advanced Multi-Billion Dophilus de la Solgar:

• contribuie la refacerea florei intestinale;

• menține sănătatea intestinului în cazul utilizării de antibiotice, anticoncepționale și corticosteroizi;

• calmează simptomele colonului iritabil, cum ar fi diareea și constipația, senzația de balonare și flatulență și în general contribuie la buna funcționare a întregului organism.

Advanced Multi-Billion Dolphilus de la Solgar nu necesită păstrarea la frigider după deschidere, ceea ce facilitează transportul și consumul său.

Descoperă mai multe soluții pentru o digestie ușoară pe vegis.ro!

No Comments
    Leave a Reply