Ingrijire personala

Cosmeticele ayurvedice, inspirate din învățături indiene vechi de 5.000 de ani

cosmetice ayurvedice

Orientarea către ceea ce este natural reprezintă o tendință nu doar în ceea ce privește alimentele pe care le consumăm, ci și a produselor pentru îngrijire pe care le folosim. Astăzi, o importanță tot mai mare este dată așa-numitelor cosmetice ayurvedice, produse inspirate din învățăturile indiene vechi de mii de ani.

Ce este Ayurveda?

Ayurveda este unul dintre cele mai vechi sisteme medicale din lume a căror baze au fost puse și dezvoltate în India. Acest sistem de cunoștințe datează încă de pe vremea Civilizației de pe Valea Indului, cunoscută ca fiind cea mai veche civilizație care a trăit vreodată pe teritoriul acestei țări.

5.000 de ani mai târziu, cunoștințele, practicile, valorile și credințele sistemului Ayurveda sunt respectate și puse în aplicare nu doar în India, ci și pe continentul european, și constituie în continuare subiect de studiu în întreaga lume.

ce este ayurveda

ce inseamna AyurvedaAbordarea sănătății în sistemul ayurvedic

Ayurveda se diferențiază de alte sisteme medicale prin abordarea holistică pe care o are asupra sănătății. Astfel, sănătatea este pur și simplu echilibrul dintre bunăstarea fizică, mentală, emoțională și spirituală, un întreg care are nevoie de toate aceste componente pentru a funcționa corespunzător.

În timp ce alte sisteme medicale se bazează în totalitate pe știință, Ayurveda este un fel de mix între știință și filozofie asupra vieții, a căror remedii au la bază doar ingrediente provenite din natură.

Frumusețea în Ayurveda: cele 3 doshas

Sistemul ayurvedic se preocupă nu doar de sănătate, ci și de frumusețe, dovadă fiind utilizarea încă din vremea Indiei Antice a cosmeticelor pentru obținerea unui aspect exterior atractiv, cosmetice la care apelau femei și bărbați deopotrivă.

Unul dintre principiile ce stau la baza sistemului ayurvedic este principiul celor 3 doshas, sau a celor 3 energii:
Vata, ce reprezintă energia vântului sau a aerului;
Pitta, care reprezintă energia focului;
Kapha, ce “întruchipează” energia apei.

3 doshas Ayurveda

Fiecare dintre noi reprezintă o combinație unică a celor 3 doshas, combinație în care predomină în mod special una dintre acestea. Cunoscând energia predominantă sau combinația unică de doshas, automat ai posibilitatea să te redescoperi pe tine însuți, să te înțelegi mai bine și astfel să răspunzi mult mai corect nevoilor pe care le ai.

Problemele de sănătate sau cele legate de frumusețe apar în momentul în care una dintre doshas are mai multă influență și astfel se creează un dezechilibru între cele 3 energii.

Natura problemelor pe care le întâmpini cu tenul și părul tău, precum și tipul caracteristic ție (ten gras, păr uscat etc) îți dezvăluie totodată și care dintre cele 3 doshas se află în dezechilibru, respectiv ce cosmetice ayurvedice ți se potrivesc cel mai bine:
– Vata: piele uscată și deshidratată, vulnerabilă la vânt, respectiv păr fragil și uscat;
– Pitta: piele inflamată, cu erupții, pistrui și fotosensibilitate mare, respectiv păr subțire;
– Kapha: piele uleioasă, cu pori deschiși, respectiv păr gras, cu firul gros.

cosmetice Ayurvedice

De ce cosmetice ayurvedice?

Datorită istoriei îndelungate ce este scrisă în continuare și a vastelor cunoștințe aplicate până în ziua de azi, Ayurveda este unul dintre cele mai de încredere sisteme atunci când vine vorba despre recăpătarea sănătății și a frumuseții.

AyurvedaUn alt aspect ce întărește această încredere se referă la modalitatea în care cosmeticele ayurvedice sunt create, și anume, în armonie cu natura, din ingrediente 100% naturale (plante medicinale, condimente și extracte din fructe specifice Indiei) combinate respectând întocmai vechile rețete și formule transmise de mii de ani. Turmericul, Shikakai, Amla, Neem, Bhringraf, Jujube, Reetha sau Tulsi sunt doar câteva dintre cele mai populare plante indiene care intră în compoziția produselor de îngrijire ayurvedice.

Ingredientele utilizate pentru crearea cosmeticelor provin din culturi în care nu sunt folosite pesticide, chimicale și alte substanțe asemănătoare. De asemenea, produsele nu conțin uleiuri minerale, conservanți artificiali, parfum, alcool sau ingrediente de origine animală, și nici nu sunt testate pe animale. Mai mult, anumite cosmetice ayurvedice sunt comercializate în starea lor naturală, mai exact sub formă de pudră ce necesită simpla amestecare cu apă pentru activarea principiilor conținute.

Datorită ingredientelor active din plante care se absorb ușor în organism, pătrund în straturi mai profunde ale pielii și scalpului și acționează la nivel celular, cosmeticele ayurvedice pot fi utilizate nu doar în rutina zilnică pentru menținerea frumuseții, ci și pentru tratarea problemelor cu care tenul, pielea și scalpul nostru se pot confrunta.

Dacă ți-am stârnit interesul vizavi de cosmeticele ayurvedice, îți recomandăm să încerci produsele de acest gen de la Khadi în a cărui ofertă vei găsi atât vopsele de păr 100% naturale, fără amoniac, cât și uleiuri pentru ten și piele, șampoane și tratamente pentru par. Întreaga oferta Khadi este disponibilă pe vegis.ro.

cosmetice ayurvedice Khadi

About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

1 Comment

  • Simo
    April 24, 2019 at 13:45

    5

    Reply

Leave a Reply