Știi momentul acela din copilărie de care nu îți aduci aminte cu cea mai mare plăcere? Al meu are un nume: ulei de pește sau ulei din ficat de cod. Lingurița cu lichid vâscos și gust nu tocmai plăcut pe care trebuia să o iau, citez, “spre binele meu”, era de fapt lingurița care îmi furniza “porția” zilnică de acizi grași și vitamine care sunt esențiale nu doar pentru copii, ci și pentru adulți.
De-a lungul timpului, uleiul din ficat de cod a cunoscut numeroase întrebuințări până să ajungă la forma pe care o știm cu toții astăzi, cea de superaliment bogat în Omega 3, vitamina A și vitamina D care preîntâmpină o serie de afecțiuni specifice omului modern.
Cod liver oil, remediul tradițional al vikingilor
Consumul de ulei din ficat de cod ca și aliment datează încă de pe vremea vikingilor (sfârșitul anilor 700). Apreciat pentru capacitatea sa de a vindeca, energiza și de a întări organismul mai ales în lunile lungi și friguroase de iarnă scandinavă, uleiul a fost supranumit “aurul oceanului”.
Tot vikingii sunt cei care au inventat prima metodă de extragere a uleiului, perfecționată mult mai târziu, în anul 1850, de către norvegianul Peter Möller. Ramuri de mesteacăn erau aranjate într-o tigaie mare cu apă pusă pe foc, iar peste acestea era așezat ficatul de cod (ficatul speciei de cod Gadus Morhua în special). Pe măsură ce apa fierbea, aburii găteau ficatul, scurgand astfel uleiul care ulterior era adunat de la suprafața apei.
Pe lângă consumul intern, vechii pescari norvegieni foloseau ulei din ficat de cod direct pe mușchi și articulații pentru a înlătura durerile. Astăzi, uleiul din ficat de cod este folosit în continuare ca tratament natural pentru artrită și alte afecțiuni articulare.
Însă “aurul oceanului” nu a fost dintotdeauna folosit doar ca medicament. În perioada 1750 – începutul anilor 1900, uleiul era produs în scop industrial pentru prelucrarea pieilor de animale, prelucrarea lemnului, realizarea săpunului și a vopselei, ca și combustibil pentru lămpi și alte aplicații.
În anul 1850, norvegianul Peter Möller a inventat o metodă de extragere a uleiului din ficatul de cod care totodată rezolva și aspectele legate de gust, miros sau rapiditatea putrefacției, o metodă care păstra intacte proprietățile terapeutice ale acestuia.
Conține uleiul din ficat de cod prea multă vitamina A?
Pentru că avem tendința să punem mai mult accent pe efectele nocive ale expunerii la soare, uităm că razele calde ale acestuia sunt cele care ne ajută organismul să producă vitamina D. Carența de vitamina D contribuie la slăbirea sistemului imunitar și favorizează instalarea anxietății, a oboselii și chiar a depresiei. Vitamina D se găsește în mod natural în uleiul din ficat de cod, iar consumul acestuia previne apariția problemelor cauzate de expunerea limitată la soare.
Cod liver oil are un conținut bogat și de vitamina A, nutrient cu rol antioxidant ce menține sănătatea ochilor, a creierului, reduce stresul oxidativ și contribuie la dezvoltarea normală a corpului.
Anumite etape de procesare a ficatului de cod (cum ar fi distilarea moleculară) duc însă la pierderea unor cantități importante de vitamina A și D, tocmai de aceea producătorii sunt nevoiți să suplimenteze aceste pierderi prin adăugarea vitaminelor menționate în suplimentele alimentare fabricate. Etapa distilării moleculare este necesară pentru îndepărtarea metalelor grele și a toxinelor din ficatul de cod, așadar nu poate fi eliminată.
Deși acest adaos de vitamine reprezintă o etapă esențială pentru obținerea unor suplimente care îndeplinesc standardele existente, la fel de importantă este și cantitatea în care acesta se realizează. Administrarea suplimentelor pe bază de ulei din ficat de cod care conțin o cantitate mai mare de vitamina A în comparație cu adaosul de vitamina D poate duce la apariția deficitului de vitamina D și a unor afecțiuni precum osteoporoza.
Așadar, atunci când dorești să cumperi un astfel de supliment, asigură-te că produsul respectiv conține cel puțin o unitate de vitamina D la zece unități de vitamina A, iar cantitatea de vitamina A (împreună cu valorile pe care le obții din dieta alimentară) nu depășește doza zilnică recomandată.
Pentru a păstra nivelurile de vitamine care se regăsesc în mod natural în ficatul de cod, unii producători americani au revenit la tehnici mai vechi de procesare care asigură un raport excelent al vitaminelor A și D, respectiv cantități duble în comparație cu suplimentele obținute prin tehnici moderne.
Restabilirea echilibrului dintre Omega 3 și Omega 6
Acizii grași Omega 3 și Omega 6 sunt elemente componente ale membranelor celulare cu rol important în buna funcționare a organismului nostru. Aceștia sprijină formarea substanțelor implicate în procesul de reglare a tensiunii, previn afecțiunile cardiovasculare, contribuie la dezvoltarea creierului și funcționarea normală a sistemului imunitar.
Aportul de Omega 3 și Omega 6 este așadar extrem de important pentru menținerea sănătății (mai ales că sunt acizi pe care organismul nostru nu îi poate produce, dar de care are nevoie), însă la fel de important este și raportul în care aceste substanțe sunt consumate.
În timp ce acidul gras Omega 3 are rol anti-inflamator în organism, într-o cantitate mai mare Omega 6 poate favoriza apariția inflamației și implicit a numeroase afecțiuni ce au drept cauză procesul inflamator.
Omega 6 este prezent în mod mod special în uleiurile vegetale rafinate folosite pentru prepararea mâncărurilor de tip fast food, așadar o alimentație bogată în astfel de preparate înseamnă automat și un nivel ridicat de Omega 6 în organism.
Întrucât este o sursă excelentă de Omega 3 (DHA și EPA), uleiul din ficat de cod reechilibrează raportul dintre cele 2 tipuri de acizi grași și previne astfel apariția inflamației.
Beneficiile consumului de ulei din ficat de cod
- Scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare prin rducerea numărului de trigliceride din sânge, a nivelului de colesterol și prevenirea întăririi și îngustarii arterelor (ateroscleroză);
- Contribuie la creșterea și dezvoltarea normală a copiilor atât din punct de vedere fizic, cât și mental: potrivit unui studiu efectuat în anul 2003 de către Universitatea din Oslo, la vârsta de 4 ani copiii a căror mămici consumaseră ulei din ficat de cod în timpul sarcinii au înregistrat rezultate mai bune la testele de inteligență comparativ cu alți copii de aceeași vârstă;
- Preîntâmpină instalarea depresiei, combate efectele acesteia și previne apariția bolilor neurodegenerative (cum ar fi Alzheimer) datorită conținutului ridicat de Omega 3 și vitamina D;
- Menține sănătatea sistemului osos grație cantității considerabile de vitamina D conținută: suplimentarea organismului cu acest nutrient este asociată cu scăderea riscului de fracturi și a șanselor de dezvoltare a osteoporozei;
- Îmbunătățește fertilitatea și șansele de concepție prin stimularea producției de hormoni sexuali feminini (estrogeni și progesteron deopotrivă) și menținerea unei funcționari optime a sistemului endocrin;
- Previne apariția inflamației în corp prin echilibrarea raportului dintre Omega 3 și Omega 6;
- Ajută la controlul diabetului zaharat datorită conținutului bogat de acizi grași Omega 3 care contribuie la scăderea rezistenței la insulină.
Cum consumăm ulei din ficat de cod
Uleiul din ficat de cod are gust de… pește, acest aspect, împreună cu consistența uleioasă specifică făcându-l mai puțin plăcut la înghițire. Dacă nu îl poți consuma ca atare, îi poți masca gustul amestecandu-l cu puțină apă caldă sau suc de fructe natural.
De asemenea, ai la dispoziție și produse îmbogățite cu arome naturale, cum ar fi ulei din ficat de cod cu lămâie, ulei din ficat de cod cu lămâie și mentă, ulei din ficat de cod cu aromă de căpșuni, respectiv cod liver oil cu aromă de fructe de pădure. În plus, întotdeauna poți opta pentru varianta sub formă de capsule, ușor de administrat.
Ulei din ficat de cod atât lichid, cât și capsule găsești mereu pe vegis.ro!