Stiati ca

Ce inseamna produse BIO?

În ultimii ani, lumea a început să simtă efectele secundare ale producerii recoltelor și alimentelor pe scară industrială. În acestă societate de consum, alimentele procesate ajung să conțină atât de mulți aditivi, conservanți și substanțe chimice încât s-a simțit nevoia de o schimbare. Îngrijorați fiind de efectele nocive asupra sănătății, oamenii și-au întors privirea înapoi spre produsele sănătoase, în a căror procesare nu intervin substanțe chimice, nu sunt modificate genetic și sunt produse în concordanță cu armonia naturii.

Din nevoia de a diferenția aceste produse mai sănătoase  față de produsele obișnuite, au apărut termenii BIO, ECO sau organic.

Ce înseamnă produse BIO?

Produsele BIO sunt același lucru cu produsele ECO sau organice. Motivul pentru care există 3 denumiri distincte este că fiecare din ele reprezintă țara în care sunt folosite. De exemplu, denumirea bio este folosită în principal în spațiul franco-german, termenul organic în Anglia, iar eco este termenul adoptat și în România. Certificarea produselor BIO se face după un set de reguli general valabile în toată lumea, de către organisme de stat sau private, acreditate pentru evaluarea conformităţii produselor. Mai multe informații despre certificarea agriculturii ecologice în România puteți găsi pe site-ul MADR.

În Uniunea Europeană, toate produsele certificate conțin pe ambalajul lor sigla oficială, iar în România există și logo-ul dedicat Agriculturii ecologice.

ae2009logo-organic-farming-medium

Comisia Europeană a stabilit reguli stricte in ceea ce priveste certificarea produselor:

 • Culturile sunt rotite astfel încât resursele sunt utilizate în mod eficient
 • pesticide chimice, fertilizatori sintetici, antibiotice și alte substanțe sunt sever restricționate
 • Organismele modificate genetic (OMG) sunt interzise
 • Resursele naturale sunt incurajate, cum ar fi gunoiul de grajd pentru îngrășământ sau furajelor produse în ferme 
 • Folosirea speciilor de plante rezistente la boli și animale adaptate la mediu
 • Animalele sunt crescute în aer liber și sunt hrănite cu furaje ecologice
 • Practicile de creștere a animalelor sunt adaptate diferitelor specii de animale

Agricultura ecologică este parte a unui lanț de aprovizionare extinsă, care include, de asemenea, prelucrarea alimentelor, distribuția și vânzarea cu amănuntul.

De ce sunt produsele BIO mai scumpe decat cele obisnuite?

Prin folosirea insecticidelor, a substantelor chimice pentru crestere si dezvoltare rapida si utilizarea conservantior s-a facilitat producerea in cantitati mari a produselor, crescand totodata si termenul lor de valabilitate, astfel incat ieftinirea lor a fost de asteptat.

Produsele BIO sunt produse pentru care nu se folosesc ingrasaminte chimice sau insecticide (exista in unele tari o cantitate de pesticide acceptate), iar apararea recoltelor de elementele daunatoare se face prin substante naturale, care nu au puterea echivalenta cu cele chimice. De aceea cresterea unei recolte ecologice presupune timp si resurse marite, productie limitata si produse cu un grad de persisabilitate mai crescut fata de cele ne-ecologice.

organic

Cu ce ne ajuta produsele BIO?

Alegerea unui produs BIO în detrimentul unuia convențional poate însemna investirea unei sume mai mari la momentul respectiv, dar înseamnă și un lucru important atât pentru sănătatea noastră cât și pentru natură. Există numeroase studii care arată că produsele certificate BIO sunt mult mai benefice pentru sănătatea noastră, își păstrează un conținut mai mare de vitamine și minerale și, mai ales, agriculturile bio reprezintă o metodă de a păstra solul natural, o influență minimă a omului asupra mediului inconjurator.

Există produse BIO care nu sunt certificate?

Vă amintiți de poveștile bunicilor despre cum undau recolta cu găleți de apă în zilele de secetă, când transportau gunoiul de grajd la recoltă și lăsau păsările de curte să se bucure de puțină libertate în fiecare zi? Ei bine, produsele rezultate în urma acestor practici populare ar putea fi imediat certificate ca produse BIO. Însă certificarea presupune un proces de lungă durată, de multe ori costisitor și din această cauză oamenii de la sate nu sunt interesați de a-și certifica produsele.

Vegis este un magazin certificat ECOLOGIC de către un organism românesc pentru evaluarea conformităţii produselor agricole ecologice, astfel încât produsele noastre, procedurile de lucru și de depozitare sunt în conformitate cu reglementările comunitare și naționale în vigoare. Pe site-ul nostru găsiți o varietate mare de produse BIO, de la produse alimentare, condimente, pulberi, cosmetice, detergenti la produse BIO pentru copii.

1 Comment

 • Gabriel
  December 23, 2017 at 10:51

  Pentru că un produs să fie bio cel puțin 5ani nu trebuie sa intervi in creștere produsului decor cu îngrășăminte de la animale.productia fiind mai mică decât la chimicale.nu știu cine ar sta atitia ani fără a avea un profit cînd noi suntem în stare ,nu toți să ne păcălim unul pe celălalt

  Reply

Leave a Reply