Stiati ca

9 schimbari pentru o viata mai lunga

 

Știai că obiceiurile secolului 21 ne pot scurta viața chiar și cu 12 ani? Fumatul, alcoolul în cantitate mare, sedentarismul, lipsa fructelor și a legumelor din alimentația zilnică sunt obiceiuri atât de periculoase pentru organismul nostru încât au influență directă asupra longetivității.

Ceea ce este îmbucurător este faptul că făcând mici schimbări în comportamentul tău, poți să scapi de aceste obiceiuri fără să le simți lipsa.

Îți prezentăm 9 schimbări pentru o viață mai lungă:

  1. Schimbă o țigară pe zi cu un măr.

Pauzele de țigară sunt o adevărată escapadă pentru cei care lucrează la birou. În timpul lor se întâmplă cele mai amuzante conversații, oamenii se descarcă de stresul acumulat și se întorc mai liniștiți și mai vioi. N-ai putea să renunți la pauza asta și, de fapt, nici n-ar trebui să o faci. Dar poți să o transformi în ceva mai sănătos pentru tine. Înlocuiește o țigară pe zi cu un măr. Asta în prima lună. În a doua lună, înlocuiește 2 țigări cu 2 mere. Evident, poți alege ce fruct îți place ție cel mai mult, important este să te bucuri în continuare de pauza cu ceilalți colegi, dar să faci din ea un obicei sănătos. Încearcă să îi convingi și pe colegii tăi să facă același lucru, cine știe, poate în curând vei auzi: ”Hai, ieșim la un măr?”

2. Îmbogățește-ți micul dejun cu superalimente

Unii spun despre micul dejun că ar fi cea mai importantă masă a zilei, fiind demonstrat faptul că un mic dejun sănătos te poate încărca cu energie pentru toată ziua. Renunță la covrigul cu susan pe care îl mănânci cu iaurt, dimineața, și adaugă în locul lui semințe de chia, banană și o linguriță de pulbere de spirulină. Cerealelele cu ciocolată înlocuiește cu grâu, fructe de goji sau cereale integrale. Vei avea un plus de energie, vitalitate și bună-dispoziție.

3. Alternează vinul cu un pahar cu apă

Alcoolul poate fi o problemă atunci când este consumat în cantități mari. Alternează un pahar cu apă pentru fiecare pahar de vin, bere sau alte băuturi alcoolice pe care le consumi. Alcoolul deshidratează și este foarte important pentru sănătatea ta să îți menții corpul hidratat. Paharul minune cu apă nu numai că te va hidrata și curăța pe interior, dar te va ajuta să scazi și din catitatea de alcool.

4. 1 minut în picioare pentru fiecare oră de stat de scaun

Munca la birou nu este mai usoara decat efortul fizic, iar cei care stau 8 ore pe zi la birou stiu asta. Uneori volumul de munca, deadline-urile sau dorinta noastra de a termina lucrurile din timp ne pot face sa uitam ca statul pe scaun nu este chiar cea mai buna pozitie pentru corpul nostru. Incearca sa te ridici cate 10 minute pentru fiecare oră de stat pe scaun. Durerile de spate, amortirea picioarelor sau oboseala pot aparea din cauza pozitiei in care corpul nostru stă pentru o perioadă îndelungată.

5. Bea apă infuzată cu fructe

apa infuzata de fructe

Știi că trebuie să bei minum 2 litri de apă pe zi, dar ce ai zice să îmbogățești o parte din apă cu enzimele de care corpul tău are atâta nevoie? Tot ce trebuie să faci este să pui seara câteva felii din fructele, legumele sau verdețurile tale preferate într-un recipient de sticlă, iar dimineața nu numai că vei bea cea mai gustoasă apă, dar va fi și mult mai sănătoasă pentru tine. Îți va ajuta corpul să fie mai energic și să lupte contra microbilor.

6. Nu exagera cu mâncarea

Autorul Dan Buettner , care studiază longevitatea în întreaga lume, a constatat că cei mai logevivi oameni se opresc din mâncat atunci când se simt doar aproximativ 80 % săturați . Cercetătorii de la Universitatea St Louis au confirmat faptul că porțiile mai mici de mâncare te ajută să îmbătrânești mai lent, iar  într-un studiu din 2008, ei au descoperit că limitarea caloriilor reduce producția de T3, un hormon tiroidian, care încetinește metabolismul și accelerează procesul de îmbătrânire.

7.  Trăiește activ

Ar fi minunat să îți începi ziua cu un jogging de 30 de minute. Studiile au arătat că sportul făcut dimineața îți stimulează creativitatea, aduc o stare de bună dispoziție pentru tot restul zilei. Dacă însă nu poți alerga dimineața, fă mișcare seara. după muncă. Mergi pe jos, aleargă, joacă fotbal sau mergi la înot. Aceste lucuri  nu numai că vor fi pentru sănătatea ta, dar te vor ajuta să socializezi și să te bucuri de timpul petrecut cu prietenii tăi.

8. Bucură-te de viață

Oboseala și stresul te fac de multe ori să rămâi în casă, deși în jurul tău se întâmplă lucruri la care ai vrea să participi. Tincturile din plante, suplimentele sau superalimentele te pot ajuta să scapi de oboseală și să ai mai multă energie. Râzi cu prietenii, mergi la întâlniri, la concerte, propune-ți să faci în fiecare lună un lucru pe care nu l-ai mai făcut. Asta îți va da satisfacție și vei fi mai fericit, vei vedea partea frumoasă a lucrurilor, iar stresul nu te va mai afecta.

9. Împarte fericirea cu ceilalți

Singurătatea are efecte periculoase atât pentru sănătatea psihică cât și pentru cea fizică. Încearcă să te înconjori de oamenii lângă care te simți confortabil și de cei pe care îi admiri. Inspiră-te de la ei, comunică și spune-le ce simți. Cere ajutor atunci când ai nevoie și oferă-l atunci când ți se cere. Împarte fericirea cu cei din jur și vei vedea că ea se va întoarce înzecit spre tine. Chiar dacă poate nu te-ai fi gândit  la asta, cercetătorii arată că o viață socială are efecte benefice în ceea ce privește longevitatea.

 

 

No Comments

    Leave a Reply