Oprește-te și miroase trandafirii… iar apoi fierbe petalele și bucură-te de beneficiile unuia dintre cele mai ieftine produse naturale pentru îngrijire! Dacă vechea zicală ne îndeamnă să găsim timpul necesar pentru a aprecia frumusețea vieții (Stop and smell the roses), noi te învățăm cum să prepari și să foloseșți apa de trandafiri, un produs delicat, tot mai popular în zilele noastre căruia trebuie să îi cunoști secretele!

CE CONȚINE APA DE TRANDAFIRI?

Apa de trandafiri este un produs versatil cu întrebuințări atât în gastronomie, cât mai ales în cosmetică pentru diverse probleme ale tenului. Așa cum reiese și din denumire, conține doar apă și petale de trandafir. Lichidul obținut este ușor colorat, cu un miros proaspăt și parfumat, tocmai de aceea este utilizat și ca parfum pentru o notă florală discretă pe piele.

De regulă, apa de trandafiri pe care o găsim în comerț este obținută din 3 specii de trandafiri: Rosa Damascena care dă naștere așa-numitei ape de trandafiri de damasc, Rosa Centifolia și Rosa Gallica. Datorită diferenței cromatice între cele 3 specii, nuanța produsul finit poate varia însă beneficiile rămân aceleași.

Utilizarea apei de trandafiri datează încă din secolul al VII-lea în Iran (țară unde se crede că a fost inventată), dar și alte părți din Orientul Mijlociu.

APA DE TRANDAFIRI: PROPRIETĂȚI

Apa de trandafiri are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, antiiritante, astringente, efect tonic și revigorant, fiind ideală pentru îngrijirea tuturor tipurilor de ten în special tenul sensibil cu probleme (roșeață, acnee).

De asemenea, mirosul floral specific are efect calmant, liniștitor, de aceea este folosită și în aromaterapie pentru reducerea stresului, îmbunătățirea stării de spirit, recăpătarea bunei dispoziții dar și împotriva durerilor de cap.

APA DE TRANDAFIR PENTRU TEN ȘI PIELE – 5 BENEFICII

  1. Reduce petele roșii. Roșeața tenului este cauzată în principal de dilatarea capilarelor. Grație efectului astringent pe care îl are asupra acestor vase aflate chiar sub nivelul pielii, este un produs excelent împotriva petelor roșii și rozaceei.
  2. Calmează pielea iritată specifică tenului uscat și sensibil, dar și iritațiile cauzate de eczeme. De asemenea, este utilă în îngrijirea pielii după epilare.
  3. Revigorează tenul în câteva secunde. Oricând ai nevoie de un mic refresh, poți pulveriza apă de trandafiri direct pe piele!
  4. Previne și reduce acneea. Cu proprietăți antibacteriene și antiseptice, este utilă persoanelor care se confruntă cu forme ușoare de acnee.
  5. Curăță porii și este un demachiant eficient. Se utilizează câteva picături pe discheta de bumbac sau poate fi adăugată direct în produsele preferate pentru demachiere.

APA DE TRANDAFIR PENTRU GĂTIT

Datorită gustului dulceag și aromei florale pe care o conferă preparatelor, apa de trandafiri este folosită mai ales pentru pregătirea deserturilor, înlocuind cu succes vanilia.

O poți include în rețete de înghețată, în budinci, prăjituri, torturi, tarte, sorbet și brioșe, sau poți adăuga câteva picături chiar și în gemuri și dulceață, în special sortimentele de căpșuni, piersici, zmeură și rubarbă.

APA DE TRANDAFIR FĂCUTĂ ÎN CASĂ – REȚETĂ

Să obții acest produs deosebit este extrem de simplu!

Ai nevoie de:

  • apă distilată;
  • petale de trandafiri.

Dacă nu ai la îndemână una din speciile de trandafiri amintite (Rosa Damascena, Rosa Centifolia sau Rosa Gallica), poți folosi și petalele trandafirilor cultivați organic în grădini.

PASUL 1: Pregătirea petalelor

  • desprinde petalele trandafirilor și adaugă-le într-o sită mare;
  • clătește-le sub jet de apă astfel încât să îndepărtezi praful, murdăria sau eventuale insecte.

PASUL 2: Fierberea petalelor

  • adaugă petalele curățate într-o oală din inox pe care o folosești de obicei în bucătărie;
  • toarnă apa distilată astfel încât să acopere ușor petalele, permițându-le să plutească. O cantitate prea mare de apă distilată va dilua prea mult produsul finit;
  • acoperă oala cu un capac și las-o la foc mic până când petalele își pierd din culoare (în funcție de specie, unele pot deveni chiar transparente);
  • lasă petalele să se răcească în oală aproximativ 30 – 60 de minute;
  • strecoară-le cu ajutorul sitei iar apoi toarnă apa de trandafiri în recipientul dorit.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Apa de trandafiri este considerat a fi un produs sigur pentru utilizare, însă o atenție sporită utilizării trebuie acordată de către persoanele hipersensibile la flori și plante în general. Dacă te numeri printre acestea, aplică pe o porțiune mică a pielii câteva picături; dacă în următoarele 24 de ore nu apar reacții alergice (mâncărime, roșeață etc) poți folosi apa de trandafiri.

PREȚ APĂ DE TRANDAFIRI

Uneori, cele mai bune soluții sunt totodată și cele mai ieftine. Apa de trandafiri este disponibilă la un preț accesibil: de exemplu, cel mai bine vândut produs de acest gen de pe vegis.ro costă doar 7,60 lei (100 ml)!

Cu cât gramajul este mai mare cu atât crește și prețul (27,90 lei pentru 200 ml), însă această regulă nu se aplică întotdeauna: un produs cu un gramaj mai mic poate fi mai scump dacă trandafirii din care este obținut provin din agricultura ecologică (12,50 pentru 50 ml sau 32,90 pentru 250 ml).

UNDE GĂSESC APĂ DE TRANDAFIRI?

Dacă nu ai timpul sau materia prima necesară pentru a-ți prepara singură apa de trandafiri, o poți comanda rapid și simplu de pe vegis.ro! În categoria dedicată cosmeticelor găsești acest produs cu diverse gramaje, de la producători diferiți, dar și cosmetice cu acest ingredient în compoziție.

Apă de trandafiri Herbalsana 100% naturală

Miroase natural, îmi calmează pielea, chiar am văzut un rezultat deși nu mă așteptăm de la un produs așa de ieftin” (Diana, client Vegis)

Apă de trandafiri de damasc bio

Este ușor pentru ten , miroase foarte frumos și lasă pielea catifelată” (Eliza, client Vegis)

Lapte demachiant cu apă de trandafiri și aloe vera

Produs cosmetic ayurvedic cu textură cremoasă, care nu lasă tenul gras. Conține ingrediente certificate ecologic.