Cadouri sanatoase / Ingrijire personala / Produse naturiste

Beneficiile pietrei de alaun

piatra de alaun

Piatra de alaun este un mineral natural, cu importante proprietăți antibacteriene, astringente și hemostatice. Aceasta provine din minele de alaun din Siria sau din zăcămintele de suprafață și are în compoziția sa potassium alum și apă.
Încă din Antichitate, piatra de alaun era utilizată în diverse domenii, în special în vopsitorii, deoarece alaunul era folosit ca mordant (substanța ce fixează vopseaua în țesături). Originea alaunului poate fi localizată pe lângă Damasc, dar există și mărturii că, în Antichitate, alaunul se extragea în mai multe mine, situate în bazinul Mediteranei.

2146_piatra-de-alaun-stick-120-gr

Dacă până în secolul al XVI-lea piatra de alaun provenea în principal din carierele din Siria, ulterior, utilizarea acesteia a început să crească deoarece putea fi fabricată pornind de la niste substanțe minerale numite alunite.
Cea mai pură piatra de alaun se extrage din deșertul Marocului, dar mai există mine în Siria, Grecia și Franța.

Proprietăți și beneficii piatră de alaun

Piatra de alaun se aplică pe pielea umedă sau se umezește piatra, aceasta formând o peliculă fină, sărată, ușor alcalină, prevenind în acest fel dezvoltarea bacteriilor ce provoacă mirosul neplăcut de transpirație.
Spre deosebire de deodorantele obișnuite care blochează porii și conțin aluminiu, utilizarea acestui produs natural este indicată, deoarece nu împiedică transpirația și, prin urmare, are loc procesul de detoxifiere a corpului în mod natural.

Nu există nicio restricție în ceea ce privește zonele care pot fi tratate extern: față, axile, mâini, picioare, atâta timp cât nu o înghițiți și clătiți cu apă.
Piatra de alaun nu prezintă miros și are un risc alergic scăzut, de aceea poate fi utilizată atât de persoanele alergice, cât și de femeile gravide, care nu pot suporta anumite mirosuri în timpul sarcinii. Dacă vă lipsește parfumul deodorantelelor clasice, puteți să umeziți piatra de alaun cu câteva picături de apă florală sau o picatură de ulei esențial în locul apei obișnuite.

Datorită proprităților sale calmante poate fi folosită și după epilare, în special în cazul persoanelor cu pielea sensibilă. Aceasta piatră are proprietatea de a închide porii după epilat, iar  astfel, firele de păr nu mai cresc sub piele.

Piatra de alaun deodorantSe poate utiliza și împotriva pișcăturilor, înțepăturilor de insecte, iritațiilor la copii, pentru a evita senzațiile neplăcute datorate acestora.

Piatra de alaun are și o puternică acțiune astringentă și favorizează contracția țesuturilor și vaselor de sânge, reducând sângerarea în cazul tăieturilor minore. Astfel, bărbații o pot folosi în cazul iritațiilor și tăieturilor după bărbierit. Folosirea acestui produs ajută la evitarea firelor de păr crescute sub piele.
Tot datorită proprietăților astringente, poate fi folosită și în tratarea coșurilor și reducerea porilor, de către persoanele cu tenul seboreic și tendință acneică.

Toate aceste proprietăți cicatrizante, antiseptice, antiperspirante sau hemostatice ale pietrei de alaun se datorează calităților bacteriostatice ale alaunului (împiedică dezvoltarea bacteriilor).
Un alt avantaj al pietrei de alaun este durata îndelungată de utilizare, de minimum 12 luni.

Cum alegem piatra de alaun naturală?

pierre-alun2

În prezent, piatra de alaun se poate fabrica și pe cale sintetică, așa că pentru siguranța si sănătatea voastră, urmăriți cu atenție eticheta produsului:
– alaun de potasiu indică piatra originală, pe bază de alunite extrase din mine;
– alaun de amoniu indică un produs de sinteză chimică, rezultat al industriei grele.

Cât de eficient este deodorantul din piatră de alaun?

În ciuda faptului că a devenit poate cea mai îndrăgită alternativă a deodorantelor convenționale, piatra de alaun ca și deodorant eficient reprezintă în continuare o asociere neobișnuită pentru mulți dintre noi.

Cum poate o simplă piatră alb-translucidă și inodoră să asigure beneficiile unui produs convențional? Am testat pe pielea noastră acest lucru, păstrându-ne o doză mică de scepticism, iar părerile noastre sunt practic experiențele a două dintre colegele noastre care au folosit produsul zilnic, timp de 2 săptămâni. Citește mai departe pentru a afla dacă perioada respectivă s-a prelungit până în ziua de astăzi sau nu.

Ale

“Probabil citești asta pentru că încă nu știi dacă merită să faci trecerea la deodorantele naturale, așa că sunt aici să împărtășesc din experiența mea, care sper să-ți fie de folos. Înainte să-ți povestesc mai multe cred că ar fi util să știi că nu sufăr de hiperhidroză (transpirație excesivă) și, deși am un stil de viață alert, nu fac sport. Cu toate acestea, mă încântă ideea de a folosi un deodorant eficient și în condiții mai extreme, însă eu n-am găsit unul adecvat până acum. Astfel că, după ce toată viața am încercat tot felul de deodorante în diverse forme, consistențe, parfumuri și culori, am pornit pe acest drum echipată cu multă curiozitate și la fel de mult scepticism. Dacă deja te regăsești, continuă să citești. 

piatra de alaun

Mi-am propus să folosesc zilnic deodorantul natural cu piatră de alaun de la Trio Verde pentru o perioadă de 2 săptămâni, cu posibilitatea de prelungire dacă constat că mi se potrivește. Zis și făcut! 

Prima interacțiune a fost foarte diferită de tot ce încercasem până atunci. Deodorantul este solid și trebuie umezit înainte de utilizare, iar eu am încercat ambele versiuni: umezirea deodorantului înainte de aplicare pe piele, dar și umezirea axilei și aplicarea ulterioară a deodorantului. Prima varianta mi-a plăcut mai mult, întrucât se absoarbe mai repede în piele, pe când a doua necesită să insiști mai mult cu deodorantul. Deși procesul acesta durează puțin mai mult decât la un deodorant convențional, piatra de alaun compensează cu alte beneficii și anume: 

1. te poți îmbrăca imediat după, indiferent de culoarea hainelor;

2. nu lasă urme albe; 

3. lasă pielea netedă, fără urme de produs care să se acumuleze pe parcursul zilei.

Deși acest ultim fapt este în esență un avantaj, întrucât deodorantul nu blochează porii și facilitează procesul natural de eliminare a toxinelor, faptul că nu lăsa nicio peliculă de produs pe piele (cum eram obișnuită) m-a făcut să mă îndoiesc de eficacitatea lui. Cu toate acestea produsul a trecut testul timpului, întrucât aplicarea sa de dimineață m-a menținut fresh pe tot parcursul zilei. 

Acest aspect s-a păstrat și în zilele mai agitate, motiv pentru care n-am simțit nevoia să reaplic produsul pe parcursul zilei. Deodorantul a blocat mirosul transpirației, astfel că deși axila se mai umezea, pielea mea avea mirosul ei caracteristic, natural, nu miros de transpirație. Totuși, simțeam lipsa parfumului, motiv pentru care am început să umezesc piatra de alaun cu apă de trandafiri. Nu doar că miroase plăcut, dar în acest fel eficiența produsului nu e percepută doar la nivelul axilei, ci și la nivel mental. Dacă vrei să-l încerci și tu, te poți bucura de extra prospețime dacă acorzi o notă florală deodorantului cu apă de trandafiri sau apă de lavandă. Ai timp să încerci toate aromele care îți fac cu ochiul deoarece cele 120 grame ale deodorantului cu piatră de alaun Trio Verde fac ca acesta să poată fi utilizat o perioadă îndelungată.

Care sunt concluziile mele la terminarea perioadei de testare? 

A fost o adevărată surpriză acest deodorant, întrucât mi-a depășit orice așteptare. Este mai eficient decât orice alt antiperspirant folosit până acum, motiv pentru care nu doar că a trecut cu brio testul, ci continuă să îl treacă zi de zi, întrucât a intrat în rutina mea de îngrijire.”

Teo

“Am auzit deseori vorbindu-se despre alternativele naturale ale deodorantelor clasice, însă am fost sceptică în privința eficienței acestora din cauza faptului că eu transpir într-un ritm alert. Îndoielile mele au persistat până când am decis să observ pe propria piele cum se comportă Deodorantul natural din piatră de alaun de la Trio Verde, pe care l-am testat timp de 2 săptămâni. 

Pentru cei mai puțin familiarizați cu piatra de alaun, ea este un mineral (natural) ce are efect antibacterian, fără a bloca porii sau transpirația, neutralizând totodată mirosul neplăcut al acesteia. După cum sugerează și numele, produsul propriu zis este o piatră (șlefuită) de culoare alb translucid, inodoră. Inițial, am crezut că va fi aproape imposibil ca în urma aplicării unui produs care nu conține ingrediente parfumate să mă simt în siguranță și ferită de mirosurile nedorite, percepție care mi s-a schimbat pe măsură ce am utilizat produsul.
În primele 5 zile, am folosit deodorantul doar dimineața și am desfășurat muncă de birou timp de 8h/zi.

Conform instrucțiunilor de pe ambalaj, am umezit piatra de alaun cu puțină apă și am aplicat deodorantul prin mișcări repetate pe pielea curată (îți recomand să nu sari peste acest pas, deoarece riști să agresezi pielea, întrucât produsul are o consistență dură). Pe parcursul fiecărei zile am simțit că transpir, am avut și o senzație ușoară de umezeală, însă nu am resimțit vreun disconfort și nu m-am confruntat cu mirosuri neplăcute. Ce am remarcat, însă, este că la finalul a două dintre zile, îmbrăcămintea căpătase un miros de transpirație de intensitate scăzută, aspect care consider că a fost influențat și de alimentația din acele zile.

În urma acestei observații, am continuat testarea în două moduri diferite: primul – reaplicarea produsului la mijlocul zilei, al doilea – folosirea lui pe parcursul desfășurării activităților fizice. 

Prin reaplicarea deodorantului, senzațiile descrise anterior au persistat, însă am simțit că am sporit eficiența lui, deoarece hainele și-au păstrat mirosul fresh chiar și la finalul unei zile de muncă. 

Referitor la folosirea deodorantului din piatră de alaun ca mijloc de protecție în timpul activităților fizice, pot spune că am fost plăcut surprinsă. L-am utilizat ori de când ori am participat la o oră de aerobic, aplicând o singură dată. Cu toate că intensitatea exercițiilor este una crescută și am transpirat intens, nu am identificat mirosuri neplăcute, lucru la care nu m-am așteptat. 

Per total, sunt încântată de deodorantul piatră de Alaun de la Trio Verde și intenționez să continui folosirea lui, mai ales că hainele nu s-au pătat în contact cu acesta, iar dimensiunea produsului este suficient de compactă încât să-l pot lua cu mine oriunde.”

Dacă îți dorești să faci trecerea către deodorante naturale, încearcă piatra de alaun de la Trio Verde și profită din plin de numeroasele sale avantaje!

1 Comment

  • […] Şi pentru că ne plac produsele de îngrijire homemade, îţi propunem utilizarea unui deodorant natural facut in casa cu pudră de alaun care îţi oferă toate beneficiile acestui mineral, beneficii despre care poţi citi mai multe aici. […]

    Reply

Leave a Reply