Remedii si tratamente naturiste

Adevărul despre astenia de primăvară: cauze, simptome și soluții

adevarul despre astenia de primavara

Când spui primăvară, te gândești la noi începuturi, la planuri de viitor, un stil de viață activ și multă energie. Aceasta e fața strălucitoare a primăverii, însă există și reversul medaliei: astenia de primăvară, cunoscută și ca febra de primăvară (termen inventat de Mark Twain) sau sindromul sezonier. 

Deși există posibilitatea să te confrunți cu acest sindrom sezonier, nu trebuie să îți lași primăvara umbrită de o stare temporară de disconfort, ci să te motivezi să o depășești cât de repede posibil. În sprijinul tău, venim cu o serie de lămuriri despre astenia de primăvară, cât și soluții eficiente pentru combaterea acesteia.

Ce este astenia de primăvară și cum apare?

E important să înțelegi că astenia de primăvară nu este o stare patologică, ci mai degrabă o alterare a stării generale, caracterizată prin apatie, lipsă de energie și vitalitate. Mai exact, astenia nu este percepută drept o afecțiune în sine și nu i se atribuie o gravitate ridicată. 

Cea mai comună explicație a acestui sindrom sezonier este chiar tranziția de la iarnă la primăvară, când organismul este „forțat” să se adapteze noilor condiții climatice. Această tranziție de la un anotimp la altul este adesea comparată cu efortul pe care trebuie să-l facă organismul pentru a se acomoda la decalajul de fus orar. În plus, odată cu venirea primăverii, schimbările bruște de temperatură, care implică alternanța zilelor însorite cu zile friguroase, în care ninge sau plouă abundent, solicită organismul mai mult decât de obicei. 

ce este astenia de primvara

De asemenea, astenia de primăvară poate fi explicată și prin modul în care creierul nostru reacționează la stimuli exteriori precum lumina și întunericul. Atunci când retina sesizează lumină, creierul nostru produce serotonină, cunoscută și drept „hormonul fericirii”, responsabilă pentru starea de bine generală. Pe măsură ce afară se înnoptează, serotonina este convertită în melatonină, „hormonul întunericului”, substanță esențială în asigurarea unui somn de calitate. 

Melatonina este secretată pe toată durata nopții. Cum iarna, nopțile sunt mai lungi, la început de primăvară, rezerva de serotonină este afectată, motiv pentru care te poți confrunta cu o ușoară apatie. Acestă schimbare în ritmul de veghe-somn poate declanșa astenia de primăvară, denumită și sindrom sezonier. La modificarea ritmului de veghe-somn contribuie și trecerea la ora de vară.

După cum vezi, primăvara impune organismului o dinamică hormonală puțin diferită, comparativ cu lunile de iarnă. Un alt factor constă în faptul că iarna, din cauza cantității reduse de lumină, nivelul de endorfine scade, modificare care poate cauza inclusiv anxietate sau depresie. Endorfinele au rolul de a masca oboseala și sunt secretate în cantități generoase, mai ales în urma exercițiilor fizice. Dacă iarna avem tendința de a deveni mai sedentari, aceasta e o altă cauză care contribuie la reducerea nivelului de endorfine din organism. Adaptarea la schimbările pe care le aduce primăvara este necesară, însă presupune un consum mai mare de efort și energie.

Printre alte cauze ale asteniei de primăvară se regăsesc alergiile sezoniere, precum cea la polen sau la acarienii de praf.

Există și posibilitatea ca starea de oboseală intensă, corelată cu astenia, să fie de fapt unul dintre simptomele care indică alte afecțiuni precum: 

 • apneea nocturnă (oprire temporară a respirației, mai ales în timpul somnului);
 • anemia;
 • hipotiroidismul;
 • diabetul sau alte boli cardiovasculare;
 • depresia.

De asemenea, acest tip de slăbiciune poate apărea și ca o reacție adversă în urma tratamentului cu antidepresive sau statine, indicate în reducerea valorii colesterolului din sânge.

Simptome comune ale asteniei de primăvară

De regulă, semnele asteniei de primăvară se manifestă adesea pe două planuri, fizic și emoțional, creând un mix de stări și senzații care pot fi dificil de gestionat. Există și cazuri în care astenia se manifestă doar la nivel fizic.

astenia de primavara simptome

Printre semnalele de alarmă de natură fizică, cele mai comune sunt: 

 • senzația permanentă de oboseală;
 • crampe musculare, mai ales la nivelul brațelor și al picioarelor;
 • lentoare;
 • tremur;
 • amețeli și dureri de cap.

Uneori, acestea simptome sunt dublate de un disconfort psihic, caracterizat prin lipsă de concentrare, confuzie, irascibilitate sau lipsă de motivație în ceea ce privește sarcinile zilnice.

Dacă starea de oboseală și apatie depășește un interval de 2 – 3 săptămâni, este indicat să te adresezi unui medic internist în vederea unui consult și a efectuării analizelor de sânge.

Combate eficient astenia de primăvară: soluții naturale mai puțin cunoscute

Vestea bună este că și în această situație, natura îți sare în ajutor cu o paletă de soluții sănătoase și accesibile pentru a ameliora această stare. Pe lângă regulile de aur (somn de calitate, alimentație bogată în fructe și legume, hidratare, exerciții fizice regulate), există o serie de remedii naturale de care merită să ții cont.

Ai încredere în farmacia naturii și întâmpină primăvara cu brațele deschise!

 • Leacul albinuțelor pentru astenie: cură cu polen crud
remediu polen crud apicol

Polenul apicol curd are capacitatea de a regenera organismul, iar comparativ cu polenul uscat, acesta conservă mult mai bine proprietățile vitaminelor și enzimelor pe care le are în compoziție. Despre leacul albinuțelor se spune că are efect revigorant și întăritor asupra organismului afectat de o stare de slăbiciune generalizată.

În plus, polenul crud normalizează funcțiile neurologice și susține buna funcționare a inimii și a ficatului, organ esențial în procesul natural de detoxifiere a organismului. Ușor de găsit pe piață, polenul crud poliflor este una dintre cele mai bune alegeri pentru că este mult mai bogat nutrițional, comparativ cu polenul monoflor (provenit de la maximum 2 specii florale).

În ceea ce privește administrarea corectă, este indicat să consumi 2 lingurițe pe zi, după mesele principale. O cură cu polen crud durează în jur de 5 zile, ulterior fiind necesare 2 zile de pauză. Nu scăpa din vedere că acest remediu nu este recomandat persoanelor alergice la polen sau celor diagnosticate cu diabet deoarece polenul conține glucide. 

 • Măceșele: sursa ta naturală de vitamina C
consuma macese impotriva asteniei

La început de primăvară, consumul de vitamina C nu trebuie abandonat, mai ales dacă îți poți asigura necesarul dintr-o sursă 100% naturală și versatilă. Acestea pot fi consumate atât uscate, cât și sub formă de pulbere de măceșe sau chiar ceai de măceșe, îndulcit cu miere de albine.

Dacă te întrebi cum te pot ajuta măceșele în caz de astenie, trebuie să știi că măceșele fortifică organismul, stimulează apetitul și previn anemia. Acestea reușesc cu brio să controleze stările de slăbiciune și oboseală și au efect benefic asupra stărilor de nervozitate.  

Complexul de vitamina B (B1, B2, B3) din compoziția măceșelor constituie un alt plus. Cum astenia se manifestă și în plan emoțional, accentuând stările de apatie sau irascibilitate, această vitamină este de mare ajutor, fiind populară pentru efectul benefic asupra sistemului nervos. 

Referitor la modul de administrare în caz de astenie, cura cu măceșe este indicată pentru o perioadă de aproximativ o lună.

Dacă vrei să afli mai multe despre fructul de măceș, citește integral articolul nostru: Măceșul, o sursă mai bogată în vitamina C decât lămâia.

 • Uleiul de cătină: tonic fizic și psihic
uleiul de catin tonic fizic si psihic

Uleiul de cătină, mai ales cel presat la rece, acționează pe două planuri, atât fizic, cât și emoțional. Acest antioxidant natural puternic funcționează ca imunomodulator și are efect protector asupra mucoaselor oculare, gastrice și respiratorii. Altfel spus, este de mare ajutor pentru ameliorarea slăbiciunii, adesea asociată și cu senzația de ochi obosiți. 

În plan emoțional, uleiul de cătină este renumit pentru efectul calmant, ideal pentru destinderea întregului organism. Conținutul de vitamina E este de asemenea prielnic pentru sănătatea sistemului nervos, prevenind tulburările de anxietate sau depresie. Modul ideal de administrare este sub formă de picături, diluate în apă sau miere de albine. Dacă preferi administrarea sub formă de capsule, există și această variantă.

 • Bitterul suedez: extract din plante cu efect întăritor
bitter sudez confort emotional

Acest elixir pe bază de plante (senna, șofran, armurariu, smirnă, camfor, extract de aloe, nucșoară etc.) este cunoscut drept un reglator eficient al sistemului nervos, motiv pentru care îți poate fi un sprijin de nădejde în caz de astenie.

În plus, bitterul suedez stimulează digestia și acționează ca hepatoprotector, susținând procesul de eliminare a toxinelor din organism. Acest remediu are efect vitalizant și se administrează foarte ușor. Poți alege să-l consumi atât sub formă de picături diluate în apă, cât și în varianta de capsule gelatinoase. Tratamentul cu bitter suedez e recomandat pe o perioadă de aproximativ 2 – 4 săptămâni.

Un lucru este cert: astenia de primăvară există, însă nu e cazul să te îngrijorezi dacă simți că îți dă târcoale. Concentrează-te asupra unui stil de viață sănătos și testează și tu soluțiile naturale despre care ți-am povestit. Însă, dacă simți că starea de epuizare persistă, ia întotdeauna în calcul un consult medical în vederea prescrierii unui tratament țintit.

În ajutorul tău vine vegis.ro, unde găsești o varietate de produse sănătoase care îți susțin organismul în mod eficient, indiferent de anotimp.

Alege tot ce ai nevoie și înfruntă cu succes provocările primăverii! 

remedii naturale pentru astenia de primăvară

Surse bibliografice

 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/asthenia-weakness
 • https://oanablogs.com/identify-deal-with-spring-asthenia/
 • https://www. marnys.com/magazine/beat-spring-fever/
 • https://www.healthline.com/health/spring-depression#coping-tips
 • https://www.webmd.com/women/features/you-give-me-spring-fever
 • https://www.formula-as.ro/2020/05/04/oboseala-de-primavara/
 • http://arhiva.formula-as.ro/2004/605/medicina-naturista-25/astenia-de-primavara-4808
 • http://arhiva.formula-as.ro/2014/1110/nutritie-55/astenia-de-primavara-17516

No Comments

  Leave a Reply