Produse naturiste

5 elemente – cheie pentru articulații sănătoase și rolul acestora

Articulații sănătoase

Deja te vizualizezi făcând jogging în cel mai apropiat parc sau pedalând de zor pe bicicletă? Indiferent care este viziunea ta despre mobilitate, e important să înțelegi că activitatea fizică reprezintă un reper important pentru un stil de viață sănătos. 

Dacă ești hotărât să adopți această regulă de aur a sănătății, trebuie să conștientizezi că motivația nu este suficientă, chiar dacă e un factor vital. Pe lângă motivație, ai nevoie de articulații sănătoase, care să funcționeze la capacitate maximă, fără să-ți saboteze dorința de mișcare.

Ce trebuie să știi despre structura articulațiilor?

De ce e atât de important să ai articulații sănătoase? În primul rând, articulațiile influențează gradul de mobilitate și stabilitate a organismului. În termeni simpli, acestea sunt structuri formate la intersecția dintre două sau mai multe oase. În structura articulară sunt incluse cartilajele care creează un fel de suprafață tampon între oase, capabilă să diminueze șocul provocat de greutatea pe care acestea trebuie să o susțină.

Mai mult, în arhitectura articulară, un rol esențial îl joacă și ligamentele, formațiuni fibroase care ajută la fixarea componentelor unei articulații. În alcătuirea formațiunilor fibroase numite și ligamente există mai multe fibre de colagen, care acoperă suprafața articulației și îi asigură o mobilitate crescută.

structura articulațiilor

De-a lungul vieții, cu toții executăm milioane de mișcări, iar în momentul în care simți durere sau detectezi o umflătură la nivelul articulațiilor, înseamnă că trebuie să-ți oferi un mic ajutor pentru a-ți recâștiga mobilitatea și stabilitatea.

Articulații sănătoase: 5 elemente de bază în menținerea mobilității

Desigur, o viață activă reprezintă mereu un plus, însă articulațiile sănătoase au nevoie de o serie de substanțe care le încetinesc semnificativ degenerarea. Iată cele 5 elemente indispensabile pentru o mobilitate de sportiv:

 • Colagenul: sursa ta de tinerețe și flexibilitate

În mod uzual, corelăm colagenul cu frumusețea și fermitatea pielii, însă trebuie să știi că această proteină, sintetizată în mod natural de organismul uman, este de mai multe tipuri, fiind distribuită atât la nivelul pielii, cât și al oaselor, tendoanelor, cartilajului, mușchilor. Deși pare greu de crezut, colagenul este prezent chiar și la nivelul organelor interne, precum ficatul, plămânii, precum și la nivelul vaselor de sânge.

Denumirea acestei proteine provine din grecescul „kolla”, care s-ar traduce prin „lipici”. Termenul este grăitor din moment ce fibrele de colagen au capacitatea de a susține sistemul osos și de a conferi pielii și tendoanelor mai multă elasticitate. În plus, colagenul accelerează și procesul de vindecare a rănilor. Dacă încă te întrebi cum sprijină colagenul sănătatea articulațiilor, să știi că acesta conferă cartilajului puterea necesară pentru a susține structurile articulare.  

Flexibilitate și mobilitate

După cum ai văzut, organismul produce în mod normal colagen, însă odată cu înaintarea în vârstă, această proteină nu mai este secretată din abundență. Scăderea drastică a colagenului poate fi influențată și de consumul excesiv de zahăr, fumatul sau expunerea neprotejată la ultraviolete. Vestea bună este că producția de colagen poate fi stimulată atât prin intermediul alimentației, cât și prin administrarea unor suplimente alimentare, preferabil recomandate de către medicul tău. Printre alimentele care îți sunt cu siguranță de ajutor se regăsesc și fructele de mare, albușul de ou, cerealele integrale, broccoli, conopida, semințele de dovleac sau lintea.

 • Acidul hialuronic: reduce durerea și inflamația

Un alt element-cheie pentru mobilitate este și acidul hialuronic, o substanță gelatinoasă, care îndeplinește multiple funcții în menținerea sănătății articulațiilor: lubrifierea articulațiilor, dezvoltarea cartilajului din componența articulațiilor și reducerea inflamației sau a durerii produsă de leziuni sau degenerarea țesuturilor

În mod natural, acidul hialuronic este prezent în lichidul sinovial de la nivelul articulațiilor, cât și la nivelul tecilor care acoperă tendoanele ca un strat protector. Atunci când acidul hialuronic nu se regăsește în cantitate optimă în cartilaj, există riscul să te confrunți cu artroza, una dintre cele mai comune afecțiuni la care sunt predispuse articulațiile. Deficitul de acid hialuronic poate cauza și osteoartrită, o afecțiune care se manifestă atât la nivelul mâinilor, șoldurilor, genunchilor, mai rar, la nivelul coloanei vertebrale. Pentru a regla cantitatea de acid hialuronic și a menține articulațiile sănătoase, suplimentele pe bază de acid hialuronic sunt binevenite.

Rol acid hialuronic pentru articulații sănătoase
 • Condroitina: molecula care hidratează cartilajele

Cum organismul uman e o mașinărie perfectă, și această substanță chimică se regăsește în mod natural în cartilajul articulațiilor. O formă de condroitină, cunoscută sub numele de sulfat de condroitin, se prelucrează din produsele de origine animală și integrată în suplimentele alimentare, recomandate pentru ameliorarea osteoartritei. De regulă, rolul suplimentelor pe bază de condroitină este acela de a îmbunătăți rezistența cartilajului în fața șocurilor și a presiunii, cât și de a opri ca un scut protector enzimele care contribuie la deteriorarea acestuia.

Condroitina e esențială și pentru că stimulează sinteza colagenului, proteină indispensabilă în menținerea sănătății articulare, așa cum ai observat deja. Molecula de condroitină favorizează și hidratarea cartilajelor prin asimilarea nutrienților și apei în țesuturi. Merită să știi că această substanță nu poate fi asigurată și prin intermediul alimentației, motiv pentru care orientarea spre suplimentele potrivite este necesară.

 • Vitamina K: rol vital în menținerea sănătății oaselor și a inimii

Vitamina K a fost descoperită în 1929 de către biochimistul danez Henrik Dam, preocupat de rolul colesterolului în organism. Câțiva ani mai târziu, împreună cu Edward Doisy, Dam descoperă și formula chimică a acestei vitamine, inovație care le aduce Premiul Nobel.

De fapt, vitamina K reprezintă denumirea generică a unui grup de substanțe, cu multiple beneficii în funcționarea optimă a organismului, printre care amintim: 

 1. reglează nivelul de calciu din oase;
 2. ajută la coagularea sângelui;
 3. previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Surse de vitamina K pentru articulații sănătoase

Particular, din complexul de vitamine K, K2, numită și menachinonă, este cea care se ocupă de buna funcționare a sistemului osos, asigurând rezistența și mobilitatea. Pe lângă suplimentele pe bază de vitamina K, vestea bună este că natura ne pune la dispoziție o paletă variată de fructe și legume datorită cărora ne putem asigura necesarul de vitamina K: spanacul, broccoli, roșiile, varza kale, fasolea verde, kiwi, căpșunele, rodia sau avocado.

 • MSM: ameliorează durerea și rigiditatea articulară

MSM-ul, cunoscut în lumea medicală ca metilsulfonilmetan, este o substanță chimică pe care o regăsim în mod natural în organisme vegetale și animale. Acest compus organic este produs sintetic și funcționează ca un puternic antiinflamator, de mare ajutor în caz de osteoartrită sau artrită reumatoidă. Conform unui studiu la care au participat 49 de subiecți, prezentând simptome de osteoartrită la nivelul genunchilor, administrarea a 3,4 g de MSM zilnic, în interval de 12 săptămâni, reduce semnificativ durerea și rigiditatea articulară, comparativ cu administrarea unui placebo.

De menționat este și faptul că MSM-ul aduce și alte beneficii organismului, precum întărirea imunității, stimularea producției de cheratină (o substanță necesară sănătății și frumuseții părului, pielii și unghiilor), ameliorarea simptomelor provocate de rinita alergică.

Trebuie să știi că MSM-ul se găsește foarte rar în alimente și în cantități mici, motiv pentru care se impune administrarea unor suplimente care au în compoziție acest element.

Cum îți poți menține articulațiile sănătoase? 

Mix de nuci pentru articulații sănătoase

Nu e un secret faptul că o alimentație bogată în fructe și legume, hidratarea suficientă (minimum 8 pahare de apă pe zi), și exercițiile fizice sunt factori esențiali pentru articulații sănătoase. Foarte util se dovedește și consumul de nuci, migdale și semințele de in, surse naturale de acizi grași Omega 3, care au capacitatea de a reduce inflamația articulară. De asemenea, ghimbirul și turmericul sunt condimente pe care merită să le consumi pentru că ambele au proprietăți antiinflamatoarii și calmează durerile articulare, fiind benefice și în caz de entorse sau luxații.

Bineînțeles, administrarea de suplimente este foarte eficientă în acest caz, mai ales că o parte dintre elementele-cheie menționate (condroitina și MSM-ul) nu sunt produse în mod natural de organism, sau producția lor scade în cantitate odată cu înaintarea în vârstă (colagenul). 

Recomandarea noastră pentru tine este BioSunLine® Condroflex Hyaluron Forte , un supliment cu o formulă complexă, destinată susținerii mobilității și flexibilității. Condroflex Hyaluron Forte mizează pe mixul dintre elementele-cheie despre care am discutat, în compoziția sa regăsindu-se colagenul, acidul hialuronic, condroitina, vitamina K2 și MSM-ul. În plus, formula este îmbunătățită cu vitamina C și glucozamină, toate aceste ingredientele fiind dozate atent, astfel încât să te poți bucura de doza zilnică recomandată pentru articulații sănătoase. 

Foarte important este și faptul că acest supliment nu conține zahăr, lactoză, gluten sau îndulcitori și arome artificiale, fiind o alegere inspirată pentru sănătatea ta.

Iar ca să-ți fie mai ușor, să știi că poți comanda produsul direct de pe vegis.ro, unde găsești și alte suplimente BioSunLine®, dedicate stării tale de bine.

Până la următoarea întâlnire pe blog, să fii sănătos și voios! 

Condroflex Hyaluron Forte BioSunLine

Surse bibliografice:

 • https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits#benefits
 • https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits#TOC_TITLE_HDR_5
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1062/hyaluronic-acid
 • https://www.webmd.com/beauty/news/20210331/collagen-can-it-really-help-with-skin-and-joints
 • https://www.heinens.com/stories/6-tips-for-healthy-joints/
 • https://mdhealth.com.au/the-importance-of-joint-mobility/
 • https://www.verywellhealth.com/chondroitin-information-189549
 • https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-vitamin-k#TOC_TITLE_HDR_6
 • https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/supplement-guide-vitamin-k
 • https://www.verywellhealth.com/msm-methylsulfonylmethane-supplement-for-arthritis-190079
 • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-msm#1
 • https://www.healthline.com/nutrition/msm-supplements#TOC_TITLE_HDR_2
About Author

Vorbăreață incurabilă, dar care adoră să își împărtășească ideile și în scris. Iubitoare de animăluțe, călătorii și cărți inspirate din fapte reale.

No Comments

  Leave a Reply