Retete sanatoase

​Florile de salcam – mai mult decat frumos mirositoare

Sfarșitul primăverii se apropie și ne îndreptăm cu pași repezi către o vară călduroasă. În această perioadă suntem răsfățați de mirosul salcâmilor care au inflorit și ne încântă privirea în parcuri și păduri. Când vine vorba despre salcâm, cu toții ne gândim la mireasma plăcută din serile de mai, însă acest copac ne poate oferi mai mult decat atât. Pe lângă utilizarea lui în industria lemnului, salcâmul are proprietătăți benefice asupra organismului: antidepresiv, combate constipația, antitusiv, reduce arsurile gastrice. 

Pentru că primăvara alimentația noastră se diversifică, o problema des întâlnită este constipația, pe care o putem coflorile de salcammbate cu ajutorul florilor de salcâm. Pentru aceasta se recomandă o rețetă clasică: în cinci lingurițe de miere încorporați 10 linguri de flori de salcâm pisate, pe care le amestecați până obțineți o pastă omogenă. Pasta astfel obținută se consumă în fiecare dimineață pe stomacul gol, câte o lingură timp de 1-2 luni, până se ajunge la rezultatul dorit.

Va recomandăm să încercați și masca din flori de salcâm pentru îngrijirea tenului. Pentru aceasta aveți nevoie de  3 linguri de florile de salcamflori de salcâm uscate, care se vor fierbe la foc mic, într-un pahar de lapte, timp de 3 min. Se lăsa să se răcească amestecul iar apoi se strecoară.  În lichidul astfel obținut se adaugă tărâțe de grâu sau de ovăz, până se obține un amestec suficient de consistent pentru a rezista la întinderea pe față. Înainte de aplicare, tenul se curăță și se degresează. Masca se lasă să acționeze timp de jumătate de oră. După utilizare, tenul capătă un aspect luminos și hidratat.

Pentru cei afectați de astenia de primăvară, de stări depresive sau insomnii se recomandă consumul de ceai de flori de salcâm. Pentru aceasta este suficient sa spălați florile de salcâm și să le lăsațflorile de salcami la soare pentru a permite deshidratarea naturală a florilor. După această etapă, florile sunt tocmai bune pentru preparea ceaiului care are cele mai bune efecte înainte de culcare. Florile de salcâm se pot păstra de-a lungul anului prin conservarea într-un loc uscat, ferit de variații de temperatură. Daca timpul nu va permite puteti achizitiona un ceai din flori de salcam de la magazinele cu profil naturist.

Să profităm deci de toate remediile oferite de natură si să ne bucurăm de venirea sezonului cald!

No Comments
    Leave a Reply