Cât de familiar sună pentru tine deparazitarea de primăvară? Dacă ai ajuns aici din întâmplare și te gândești că deparazitarea se impune doar dacă te confrunți cu prezența unora dintre cei mai de temut paraziți în organism (oxiuri, giardia, limbrici/ascarizi, tenia etc.), atunci îți propunem o perspectivă puțin diferită.
Ce-ar fi să privești deparazitarea de primăvară ca pe un fel de cură de detoxifiere? Sau poate ca pe o simplă măsură de prevenție? La fel ca toamna, primăvara este acel moment din an marcat de schimbări de temperatură capabile să ne bulverseze și să ne slăbească organismul. Implicit, imunitatea e pusă la grea încercare și suntem cu toții mai predispuși la atacul virusurilor, bacteriilor și chiar al paraziților intestinali.
Mai mult, există cazuri în care deși paraziții pot fi prezenți în organism, aceștia nu se manifestă prin simptome evidente, sau chiar dispar de la sine, dacă sistemul imunitar este unul puternic.
Din acest motiv, o cură de deparazitare merită luată în calcul, mai ales dacă aceasta este pe bază de remedii naturiste, care nu agresează organismul. De asemenea, o atenție sporită la alimentație vine în completarea terapiei naturale, cu efecte scontate.
Paraziți intestinali în organism: semne de alarmă
Dacă ești în permanență conectat la micile schimbări prin care trece corpul tău zilnic, nu-ți va fi deloc greu să identifici primele semne de alarmă ale instalării paraziților la nivel intestinal.
Printre cele mai comune simptome se numără:
- stare accentuată de oboseală, fără vreo cauză bine definită;
- senzație de greață sau vărsături;
- prezența unui gust metalic/ amar în gură;
- crampe abdominale;
- episoade de diaree alternând cu cele de constipație;
- prurit (mâncărime) anal;
- inhibarea apetitului;
- pierdere în greutate;
- piele palidă sau cu tentă gălbuie;
- senzație de balonare și gaze abdominale în exces;
- agitație și insomnie, mai ales în rândul celor mici;
- uneori, prezența paraziților poate fi vizibilă cu ochiul liber în scaun sau în scutece, în cazul copiilor.

Este de ajutor să cunoști și cele mai des întâlnite cauze ale infestării pentru a le putea preveni pe cât posibil. Așadar, este esențial să fii în gardă când vine vorba despre igiena locurilor în care mănânci sau de unde îți comanzi mâncarea, să eviți suprafețele murdare, consumul de carne negătită corespunzător, de legume infestate sau apă contaminată. În acest sens, atenția sporită și spălatul regulat pe mâini îți pot fi cei mai buni gardieni.
Pe de altă parte, cea mai sigură metodă de identificare corectă a paraziților intestinali este prin realizarea unei analize de sânge și a unei probe specifice numită coprocultură. Aceste dovezi medicale sunt vitale în depistarea tipului de paraziți cu care te confrunți, dar și în stabilirea unui tratament personalizat și eficient. Desigur, trebuie să iei în calcul că analizele trebuie repetate din două motive:
- dacă simptomele persistă, dar prima analiză nu indică prezența paraziților, există riscul ca aceștia să fie totuși în intestin, însă coprocultura să fie neconcludentă; în acest caz, proba trebuie repetată;
- dacă ai identificat deja prezența paraziților și simți îmbunătățiri ale stării generale, repetă oricum analizele pentru a te asigura că tratamentul și-a făcut efectul și ești vindecat;
- se recomandă realizarea a minimum 3 probe coproparazitologice, recoltate la interval de 7 – 10 zile;
- evită contaminarea probei cu apă sau urină.
Terapie din plante pentru combaterea paraziților intestinali

Fie că optezi pentru deparazitare ca prevenție sau din necesitate, merită să știi că farmacia naturii te susține și în această încercare, oferindu-ți o paletă vastă de soluții benefice din plante.
Dacă tratamentul pentru paraziți intestinali nu este doar preventiv, combină sugestiile noastre cu recomandările medicului curant, pe care te încurajăm să le urmezi cu strictețe!
- Semințele de dovleac
Semințele de dovleac sunt o sursă bogată de vitamina E și fosfor, cu multiple beneficii asupra stării de bine, acționând dinspre interior spre exterior. Acestea au rol hepatoprotector, contribuind la sănătatea ficatului, iar în caz de paraziți intestinali au făcut deja tradiție în următoarea formulă: 40 – 50 semințe de dovleac crude, bine pisate într-un mojar și amestecate cu miere. Textura leacului pe bază de dovleac trebuie să fie una păstoasă. Pasta astfel obținută se consumă timp de 3 – 4 săptămâni, în fiecare dimineață, înainte de micul dejun.
Pe parcursul zilei, poți consuma supe sau salate în care să integrezi uleiul din semințe de dovleac.
- Turmericul
Turmericul se remarcă prin proprietățile sale antibacteriene, astringente și antiseptice, fiind de ajutor în eliminarea toxinelor din organism, cât și utilizat într-un program de deparazitare, potrivit primăvara, cât și toamna. Eficient în caz de balonare, crampe abdominale și greață, turmericul poate fi folosit pentru combaterea paraziților sub formă de pulbere (o linguriță la 120ml apă, în care presari și un vârf de sare). Mixul se consumă pe stomacul gol timp de 5 – 7 zile.
- Ceaiul de fenicul
Acest tip de ceai este cunoscut pentru acțiunea sa vermifugă, fiind un remediu recomandat în completarea curei de deparazitare a organismului. Pentru a-l prepara, folosește 1 linguriță de semințe de fenicul la o cană de apă clocotită (250ml). Lasă amestecul la infuzat pentru 8 -10 minute și strecoară-l. Ceaiul favorizează confortul digestiv și se bea după fiecare masă a zilei.

- Usturoiul
Usturoiul, un leac autohton cu tradiție, este antibioticul de încredere pe care natura ți-l pune la dispoziție. Principalul său atu este întărirea imunității, însă este la fel de popular și pentru menținerea sănătății digestive. Proprietățile sale antibacteriene îi sporesc eficiența în procesul de purificare al organismului și combatere a paraziților intestinali. În acest caz, se recomandă un mix pe bază de 500ml ulei de măsline în care adaugi 3 căței de usturoi bine decojiți, ușor zdrobiți. Toarnă mixul într-un recipient de sticlă, închis ermetic cu un dop de plută. Poți adăuga în sticlă și un fir proaspăt de rozmarin, un condiment aparte, cu o influență pozitivă atât asupra gustului, cât și a sănătății digestive. Este indicat să păstrezi acest mix într-un loc uscat, fără umiditate, timp de 10 zile, după care îl poți integra cu succes în regimul tău alimentar – în salate, turnat peste legume la cuptor, pește etc. Rolul său este mai mult unul preventiv, însă după cum bine se spune în popor, mai bine să previi decât să tratezi.
Ce spun clienții vegis: suplimente de top pentru combaterea paraziților
Nu e un secret că în cazul infestării cu paraziți intestinali, un bun punct de pornire constă în alegerea suplimentelor potrivite.
Așadar, te inspirăm cu o selecție de suplimente cu acțiune țintită, testate și recomandate de clienții noștri! Pentru o alegere cât mai adecvată, consultă și opinia medicului tău de familie.
Este un supliment de la un celebru brand autohton care înglobează o serie de ingrediente naturale cu eficiență testată în combaterea parazitozelor intestinale. Evaluarea eficienței a fost realizată în colaborare cu medici de familie. Printre ingredientele din compoziție se regăsesc ulei din semințe de dovleac, extract standardizat din rizomi de ghimbir, ulei esențial de scorțișoară, lavandă și șovârv/oregano.
Alexandra, client Vegis: „Am folosit doar pentru prevenție, dar îl recomand”.

O formulă complexă care fuzionează 9 extracte din plante medicinale (nuc negru, nuc cenușiu, usturoi, peliniță, mentă, oregano etc.), cu efect scontat asupra funcționării optime a sistemului digestiv. În sfera de acțiune a suplimentului Parasites Cleanse intră diminuarea toxinelor produse de paraziți, refacerea mucoasei digestive, creșterea rezistenței organismului.
Tina, client Vegis: „Luat după indicații,în aproximativ 3 – 4 săptămâni, produsul curăță organismul de paraziți. Din cauză că, odată cu curățarea organismului, se pierd și multe componente elementare precum calciu, magneziu…am luat zilnic și câte o capsulă de Ca+Mg+D3. Recomand!”
Nikvorm este un mix din plante ayurvedice cu proprietăți antiparazitare, antifungice și antibacteriene, ușor de administrat în egală măsură adulților și copiilor cu vârste între 1 – 10 ani. Siropul cu administrare orală, plăcut la gust, are o sferă vastă de acțiune: susținerea funcției hepatice, ameliorarea disconfortului gastrointestinal, echilibrarea acidității în detrimentul dezvoltării paraziților intestinali.
Bogdan Carmen: „Eficient, gust plăcut, ușor de ingerat, natural. Recomand!!!”
Restricții alimentare în caz de paraziți intestinali
Indiferent că te confrunți cu infestarea parazitară sau doar o suspectezi, este important să-ți sprijini organismul printr-o altă măsură de precauție, și anume adoptarea unui regim alimentar destinat să împiedice proliferarea paraziților.

Iată cele mai bune sugestii alimentare spre care să te orientezi!
- avocado (datorită conținutului ridicat de acizi grași);
- lămâie (datorită proprietăților astringente);
- sparanghel;
- conopidă;
- morcovi;
- spanac;
- orez;
- ceapă roșie;
- zucchini;
- kefir sau iaurturi slabe (datorită proprietăților probiotice);
- ouă;
- rădăcină de ghimbir;
- ulei de cocos;
- file de cod;
- băuturi vegetale neîndulcite (de migdale, soia, cocos etc.).
Iar la capitolul de evitat intră: carnea roșie, laptele de vacă, dulciurile rafinate, zahărul alb.
De ce e bine ca toată familie să urmeze cura de deparazitare?
Dacă un singur membru al familiei se confruntă cu paraziți intestinali, confirmată în urma examenului coproparazitologic, recomandarea este ca întreaga familie să urmeze o cură de deparazitare. Această procedură este esențială pentru că transmiterea paraziților se realizează foarte ușor la nivelul unei colectivități, oricât de extinsă sau nu.
Printre cele mai importante reguli de urmat de întreaga familie se numără:
- urmarea unui regim alimentar adecvat, completat de suplimentele/tratamentul prescris de medicul curant;
- dezinfectarea fructelor și legumelor în apă cu bicarbonat;
- spălatul regulat pe mâini și tăierea unghiilor cât mai scurt;
- spălarea pijamalelor și a așternuturilor la 90°C, odată la 3 zile;
- igienizarea casei și a suprafețelor cu un mop cu aburi cât mai des posibil.
Dacă și tu ești convins de utilitatea unei deparazitări în prag de primăvară sau ai nevoie de un tratament atent conceput, hai pe vegis.ro, unde găsești o varietate de alimente benefice, dar și suplimente care îți pot fi de ajutor.
Surse bibliografice:
- https://www.doc.ro/sanatate/7-remedii-naturale-contra-parazitilor-intestinali
- https://www.healthline.com/health/intestinal-worms#types
- https://www.healthline.com/health/human-parasite-cleanse#home-remedies
- https://www.medicinenet.com/how_do_you_get_rid_of_tapeworms_naturally/article.htm
- https://advancedfunctionalmedicine.com.au/parasite-cleanse/