Remedii si tratamente naturiste

Top 3 plante naturale care amelioreaza alergiile

Alergiile nu sunt boli, ci un cumul de simptome cauzate de un răspuns imun disporporţionat al organismului faţă de un stimul, un aşa numit alergen.  Varietatea şi intensitatea diferită a simptomelor face foarte dificilă diagnosticarea alergiilor şi ţinerea lor sub control.

Alergiile – informații generale

Conform datelor oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unul din cinci oameni experimentează cel puţin o dată în viaţă cu un episod alergic. Alergia apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacționează la substanțe din mediu inofensive pentru majoritatea oamenilor.  Aceştia se numesc alergeni şi pot  varia de la polen, praf, insecte, mucegaiuri, animale şi până la alimente sau medicamente.

Când o persoană cu un teren alergic (cu o predispoziţie spre alergii, numită şi teren atopic) este expusă unuia sau mai multor alergeni, poate dezvolta o reacţie alergică care duce la congestii nazale şi ale căilor respiratorii, la nas înfundat, strănuturi, înroşirea pielii sau, mai grav,  şoc anafilactic.

Cantitatea mare de substanţe chimice pe care sistemul imunitar o descarcă în organism  în timpul şocului anafilactic poate duce la scăderea bruscă a tensiunii arteriale, îngustarea căilor respiratorii şi chiar blocarea respiraţiei. Din fericire, un număr foarte mic de oameni sunt în pericol de a dezvolta o astfel de stare de şoc, iar principalii alergeni care pot declanşa acest lucru sunt veninul de şarpe, înţepăturile de albine sau alunele.

Alergiile de primăvară

În general, mulţi dintre care suferă de pe urma alergiilor sunt mai expuşi primăvara, atunci când natura renaşte şi este în floare.  Alergiile sunt mai prezente în acest anotimp deoarece apare polenul,  alergenul care determină un răspuns alergic la cel mai mare număr de oameni .

Reacţia alergică începe atunci când alergenul (de exemplu, polenul) intră în organism, şi declanşează un răspuns al anticorpilor. Anticorpii se atașează de celule speciale, numite celule mastocite. Când polenul intră în contact cu anticorpii, celulele mastocite răspund prin eliberarea anumitor substanțe, printre care şi histamina. Când eliberarea histaminei se datorează unui alergen, umflarea și inflamația rezultate sunt extrem de iritante și inconfortabile.

Cei mai frecvenţi alergeni sunt:

 • Acarienii
 • Polenul (iarba, buruienile sau arborii)
 • Alimentele precum arahidele, laptele de vacă, soia, fructele de mare și ouăle
 • Pisicile și alte animale cu blană sau păr (câini, cai, iepuri, porci de guineea etc.)
 • Înţepăturile insectelor
 • Mucegaiurile
 • Medicamentele
Planta Trei frati patati

3 Plante naturale care ameliorează alergiile

Există o sumedenie de plante cu efecte antialergice şi antiinflamatorii, însă câteva sunt folosite des în remediille naturale datorită efectelor lor foarte puternice în calmarea simptomelor alergiilor.

Trei-fraţi-pătaţi  (Viola tricolor)

Unele dintre cele mai supărătoare simptome ale alergiilor sunt date de mâncărimi şi de eczeme. Tratamentul acestor simptome urmărește nu numai minimizarea neplăcerilor, ci și restabilirea funcției de barieră a pielii cât mai repede posibil pentru a reduce efectele iritanților sau alergenilor. Într-un studiu observaţional multicentric, la 127 de pacienți cu diferite tipuri de dermatită le-a  fost administrat un complex care avea majoritar în compoziţie  viola tricolor. În 119 din 127 de cazuri, s-a observat o îmbunătățire clară, fără efecte secundare.

Lavanda (Lavanda angustifolia)

Lavanda îşi păstrează efectele calmante şi în cazul alergiilor! Este responsabilă pentru calmarea iritaţiilor pielii, dar şi pentru reducerea inflamaţiei căilor respiratorii şi decongestionarea mucoaselor.  Într-un studiu publicat în iunie 2014, cercetătorii au subliniat efectele antiinflamatorii ale uleiului esențial de lavandă ca tratament pentru astm. Astmul bronșic se caracterizează prin inflamație alergică bronșică, care reduce capacitatea căilor respiratorii de a mișca aerul în și din plămâni.

Coacăz-negru (Ribes nigrum)

Dar poate cel mai puternic inamic natural împotriva simptomelor alergiilor este coacăzul negru. Are o putere apropiată de cea a corticosteroizilor sintetici, substanţe medicamentoase folosite atunci când răspunsul imun al organismului este exagerat. Acesta este şi motivul pentru care coacăzul negru este numit şi cortizon natural! Este preferat ca metodă alternativă de ameliorare a simptomelor alergice deoarece nu are efectele adverse ale corticosteroizilor sintetici,  de multe ori foarte puternice şi problematice.

Frunzele de coacăz negru au fost folosite de secole pentru ameliorarea artritei. În secolul al XX-lea însă s-a descoperit că mugurii de coacăz negru conțin niveluri concentrate, mult mai mari, ale aceloraşi substanţe benefice.  Bioflavonoidele din coacăzul negru sunt stimulente ale glandelor suprarenale (responsabile cu reglarea răspunsului imunitar),  antiinflamatoare şi diuretice.  Coacăzul negru este responsabil în special pentru ameliorarea simptomelor alergiilor de la nivelul tractului respirator.

Top 3 produse naturale care remediază alergiile

Alergocalm – tinctură este un produs natural recomandat atât pentru desensibilizarea organismului faţă de substanţele alergizante, cât şi pentru reducerea disconfortului cauzat de factorii de natură alergică. Conține extracte de trei frați pătați, lavandă, coacăz negru, cătină și lămâi.

Cortizon Natural este un produs recomandat pentru reducerea disconfortului cauzat de factorii de natură alergică, prin normalizarea secreţiei de hormoni produşi de glandele suprarenale. Conține extract din muguri de coacăz negru.

Tinctura de muguri de coacăz negru  este un gemoderivat care acţionează la nivelul glandelor corticosuprarenale prin susţinerea secreţiei de corticosteroizi, având acţiune de tip ”cortizon-like”.

Nu există un tratament vindecător pentru alergii, ci numai o conduită preventivă corectă şi metode de ameliorare şi de ţinere sub control a simptomelor şi a răspunsului alergic.

Descoperă mai multe produse naturale pentru alergii, dar și mii de produse sănătoase pe vegis.ro!

1 Comment
 • Simo
  April 23, 2018 at 10:18

  5

  Reply
Leave a Reply