Cel mai adesea auzim de protecția solară în contextul concediilor de vară, mai ales cele petrecute la mare, însă aceasta reprezintă un subiect mai amplu. Pe cât de complex ar putea părea, suntem aici ca să îți povestim tot ce trebuie să știi despre protecția solară în acest mini-ghid practic care sperăm să îți răspundă la toate întrebările și curiozitățile pe care le ai.
Dar până atunci, hai să începem cu ceva extrem de util! Știm cât de folositoare și apreciate sunt recenziile de produse (iar aici vorbim și din experiența personală), cu atât mai mult când vine de vorba de cosmetice pentru ten. Așa că am testat o cremă cu factor de protecție solară Soskin și suntem aici să îți împărtășim impresiile noastre.
Ce părere avem despre Crema cu SPF 50+ Soskin?
Una bună! Dar hai să îți spunem de ce.
Produsul vine într-un ambalaj compact, de 50ml, fapt ce îl face ideal de purtat în orice geantă sau de luat în bagajul de mână în cazul călătoriilor cu avionul. Flaconul se deschide și închide foarte ușor (pe sistem flip, capacul se ridică, nu se înfiletează), deci chiar dacă ai mâinile acoperite de produs, nu trebuie să te îngrijorezi că îți va fi dificil să îl folosești. Probabil toți ne-am lovit sau chiar rupt o unghie la un moment dat în încercarea de a deschide un flacon cu cremă, dar de data aceasta nu va fi cazul de așa ceva.

Dar hai să trecem la aspecte mai tehnice!
- Textura: Crema este una densă, însă cu absorbție rapidă în piele, o surpriză foarte plăcută pe care am avut-o.
- Mirosul este unul slab perceptibil, ca de “soare” (dacă citești asta și involuntar ai simțit mirosul, înseamnă că știi despre ce vorbim). Mirosul acela specific produselor de protecție solară, pe care îl asociezi instant cu plaja, nisipul și vacanțele la mare. Crema nu are parfum adăugat, aspect benefic în special pentru persoanele cu ten sensibil, întrucât parfumul are potențial iritant.
- Nuanțare și aspect pe ten: Probabil ai văzut creme cu nuanțator (stil BB cream cu SPF), însă acesta nu e cazul. Produsul este alb în recipient și incolor pe față, fără să lase urme albe (sau acel white cast cum mai este denumit).
- Pretecție UVA este ridicată, fiind marcată de simbolul PA++++. Acesta oferă o protecție foarte mare împotriva razelor UVA, prevenind daunele cauzate de stresul oxidativ.

- Protecție UVB este de asemenea una foarte ridicată, produsul fiind unul cu SPF 50+, oferind un spectru larg de protecție.
- Senzație pe ten: Odată aplicată crema, tenul poate rămâne puțin lucios, aspect care se diminuează după 10-15 minute, tenul rămânând cu un luciu natural, delicat. Produsul nu se simte lipicios, iar tenul poate să respire. Nu am încercat aplicarea machiajului peste produs, dar dacă o faci tu, ne-ar plăcea să ne spui într-un comentariu la acest articol cum se așează machiajul peste această cremă. Cine știe, poate deservește drept primer-ul perfect.
- Rezistență pe ten este una bună, produsul păstrându-și aspectul chiar și după 2 ore de activitate cotidiană. De menționat este faptul că am folosit produsul în zile care nu au necesitat o activitate fizică intensă. Conform specificațiilor de pe ambalaj produsul este rezistent la apă, deci credem că ar rezista și la transpirație, în cazul în care este folosit înaintea unei drumeții sau a unei activități sportive în aer liber. Cu toate acestea, atât specialiștii cât și producătorul recomandă reaplicarea produsului la fiecare 2 ore (sau după fiecare ieșire din apă, în cazul zilelor petrecute la plajă sau piscină), pentru a beneficia de protecția optimă.

Alte mențiuni:
- Produsul este testat dermatologic.
- Produsul nu conține alcool, parfum sau uleiuri esențiale, ingrediente cu potențial iritant, cu precădere pentru tenurile sensibile
- Atât filtrele de protecție solară folosite, cât și formula finală a cremei au fost testate în condiții marine, iar rezultatul atestă că acest produs nu este nociv pentru viața subacvatică sau pentru corali.
- Produsul are în compoziție o serie de ingrediente emoliente și hidratante (panthenol, glicerină, extract de cocos), fiind benefic pentru tenul uscat, cu precădere în sezonul rece când pielea poate simți nevoia unei hidratări mai intense.
- Flaconul vine într-o cutie prevăzută cu mai multe informații despre produs, precum modul în care poate fi acesta aruncat responsabil (iar cutia poate fi reciclată).
- Tot pe cutie se promovează expunerea la soare în mod responsabil, pe perioade nu foarte lungi de timp, chiar dacă este folosită protecție solară. Acest aspect informativ l-am regăsit mai rar pe produsele cu protecție solară, și credem că este un aspect informativ foarte important.
În urma folosirii produsului putem spune că acesta a intrat cu ușurință în rutina noastră zilnică de îngrijire a tenului. Dacă vrei să încerci și tu Crema cu SPF 50+ Soskin, te așteptăm cu drag pe vegis.ro unde poți plasa oricând o comandă!
Mai înainte am avut un exemplu concret de produs pe care l-am analizat, dar hai să vorbim acum mai pe larg despre importanța protecției solare și tot ce trebuie să știi despre ea.
Ce este protecția solară și cum ne-o asigurăm
Protecția solară este o practică esențială prin care îți poți proteja atât pielea, cât și sănătatea generală împotriva efectelor negative cauzate de radiațiile ultraviolete (UV) provenite de la soare. Deși gândul ne zboară automat la cremele cu factor de protecție solară, acestea sunt doar un exemplu de produse de protecție necesare.

Când vorbim despre protecția solară ne referim la totalitatea produselor și măsurilor care acționează ca bariere între piele și radiațiile solare. Printre aceste măsuri se numără:
- produsele cosmetice cu factor de protecție solară (SPF)
- hainele și accesoriile (îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi, pălării cu boruri largi, ochelari de soare)
- îmbrăcămintea cu factor de protectie solară încorporat (utilizată frecvent de copilași, dar și de către adulți)
- măsuri fizice preventive precum mersul pe la umbră, ieșitul din casă atunci când indicele UV este mai scăzut
Dar hai să vorbim puțin mai pe larg despre aceste măsuri de protecție solară!
Produsele cosmetice cu SPF
Creme, loțiuni, spray-uri, pudre, mousse-uri, fonduri de ten, balsamuri de buze, emulsii sau stick-uri cu SPF, acestea sunt câteva dintre produsele special formulate pentru a oferi o protecție eficientă a pielii împotriva radiațiilor UV.
Această plajă largă de produse din care să alegi, cu texturi, filtre, prețuri și ingrediente diverse, asigură o bună acoperire a nevoilor fiecărei persoane.
Pro tip: Știm că se întâmplă adesea să nu fie dragoste la prima utilizare când vine vorba de produse cosmetice cu SPF pentru ten, așa că îți recomandăm să testezi mai multe tipuri de produse, chiar și de la mărci diferite, până îți găsești SPF-ul potrivit nevoilor tenului tău. Și pentru a nu aloca un buget semnificativ acestui proces, verifică înainte de achiziționare dacă produsul dorit vine și într-o cantitate mai mică (adesea 10-20ml, tip mostră), perfectă pentru a o folosi de câteva ori și a te decide dacă merită să cumperi și varianta full-size.

Nu uita, cel mai bun SPF este cel pe care îl folosești consecvent, așa că alocă-ți timp pentru a-ți găsi produsul potrivit, pe care să-l folosești cu drag.
Hainele și accesoriile
Adesea omise din vedere când vine vorba despre protecția solară, hainele asigură un nivel suplimentar și binevenit de protecție. Cu precădere în zilele toride când soarele acționează cu putere asupra pielii expuse, sau în zilele când ieși grăbit din casă fără să reușești să folosești cosmetice cu SPF, îmbrăcămintea ferește pielea de radiațiile dăunătoare și asigură o barieră protectoare pentru care pielea ta îți va mulțumi.

Chiar dacă temperaturile ridicate ale verii nu sunt tocmai compatibile cu bluzele cu mâneci lungi sau pantalonii până la gleznă, există opțiuni vaporoase din in, bumbac sau alte materiale naturale care pot fi purtate cu brio pe tot parcursul verii. Suntem convinși că ai deja astfel de piese vestimentare în garderobă, iar de nu, cu siguranță merită să investești în astfel de piese atemporale care te vor bucura an de an cu atingerile lor plăcute.
Îmbrăcămintea cu factor de protecție solară
Probabil ai auzit deja de ea și ai mai văzut-o la mare, purtată în special de bebeluși a căror piele extrem de sensibilă necesită toată protecția posibilă pentru a nu suferi arsuri solare. Cu toate acestea, îmbrăcămintea cu factor de protecție solară se pretează și pentru adulții de toate vârstele.
Tricouri cu mânecă scurtă, bluze, colanți, șepci, costume de baie sau eșarfe fabricate din materiale speciale care blochează eficient radiațiile UV, aceste piese vestimentare se asigură că poți să-ți întreprinzi activitățile preferate în aer liber fără prea multe griji și sunt eficiente atât în apă, cât și pe uscat. Astfel, fie că mergi la plajă sau ai în plan o drumeție pe munte, hainele anti-UV îți oferă confort și siguranță, mai ales în zilele călduroase de vară sau în locurile cu expunere la soare prelungită.

Măsuri preventive
Se spune că prevenția este cel mai bun tratament, astfel, chiar dacă folosești măsurile de mai sus, tot îți recomandăm să îți limitezi expunerea la soare care nu este absolut necesară, mai ales în orele de vârf.
Dacă totuși ești nevoit să părăsești locuința în orele în care soarele acționează cu putere, încearcă pe cât posibil să mergi pe la umbră și să îți limitezi expunerea la soare.
Radiațiile UV: UVA, UVB și indicele UV
Probabil ai auzit frecvent că soarele este prietenul tău și expunerea la el nu are cum să îți dăuneze, însă, cu toate că îți este prieten, expunerea prelungită la radiațiile UV naturale ale soarelui (sau cele artificiale de la solar) poate avea urmări negative asupra pielii tale, precum:
- aspect îmbătrânit
- melasmă (afecțiune a pielii care se caracterizează prin apariția unor pete pigmentare închise la culoare, în special în zona frunții, obrajilor și a gurii)
- arsuri solare
- cancer de piele

Dar ce sunt mai exact radiațiile ultraviolete (UV) și cum se împart ele?
Razele UV sunt o formă invizibilă de radiații electromagnetice care nu sunt percepute de ochiul omenesc. Acestea sunt clasificate în trei categorii principale, în funcție de lungimea de undă:
Radiațiile UVA
Radiațiile UVA (Ultraviolet A) pătrund adânc în piele și pot duce la îmbătrânirea prematură a acesteia. Ele pot provoca riduri, pete solare și pot contribui la dezvoltarea cancerului de piele. Este important să ai în vedere faptul că razele UVA trec prin nori și prin sticlă/geam, astfel că trebuie să ții cont de ele și atunci când cerul este înnorat sau când soarele arde mai domol (iarna sau în anotimpurile mai reci), când mergi cu mașina sau dacă ai biroul lângă geam. Efectul acestora nu este unul imediat (cum este în cazul arsurilor solare cauzate de razele UVB), ci progresiv, observându-se în timp.
Important: pentru a vedea protecția împotriva razelor UVA a produselor cosmetice, fii cu ochii în patru după simbolul PA (protection grade of UVA) sau UVA încercuit.
În funcție de nivelul de protecție oferit, PA este urmat de unul sau mai multe simboluri + sau *, de la PA+/ PA* la PA++++/ PA****
Radiațiile UVB
Radiațiile UVB (Ultraviolet B) au lungi de undă mai scurte și afectează stratul superior al pielii, fiind principalele cauze ale arsurilor solare, putând contribui totodată și la apariția cancerului de piele. Simbolul SPF de pe produsele cosmetice face referire doar la gradul de protecție împotriva acestui tip de raze, SPF-ul 50+ asigurând gradul cel mai mare de protecție.

Pro tip: Ca să nu îți fie mai ușor să ții minte diferențele dintre razele UVA și UVB, poți să le asociezi astfel: UVA – Aging (îmbătrânire) și UVB – Burning (arsuri solare).
Pro tip 2: Pentru a te asigura că ai parte de protecție solară eficientă pentru ambele tipuri de raze, caută produse cosmetice cu spectru larg, care oferă protecție atât împotriva razelor UVA, cât și UVB.
Radiațiile UVC
Acestea au cele mai scurte lungimi de undă și cele mai puternice radiații UV, însă sunt blocate complet de stratul de ozon și atmosferă, astfel încât ele nu ajung la suprafața Pământului și nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană.
Indicele UV
Indicele UV este un indicator al nivelului de radiații UV prezent la un moment dat într-o locație.
În cazul anumitor smartphone-uri, aplicația meteo preinstalată îți poate arăta și indexul UV pentru locația setată, astfel că ai mereu la îndemână un indicator relevant care te poate ajuta să îți organizezi activitățile în aer liber. Desigur, dacă telefonul tău nu are deja această funcționalitate, există și aplicații de sine stătătoare la care poți apela pentru aflarea acestei informații în timp real.
Iată un infografic util pentru a înțelege corect semnificația indicelui UV:

Cum, cât și când aplici și reaplici corect produsele cu protecție solară?
Protecția solară ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică de îngrijire a pielii, indiferent de vreme sau sezon. Știm că acest lucru poate nu îți pare absolut necesar sau vine ca o surpriză, însă, după cum spuneam anterior, chiar și în zilele înnorate radiațiile UV pot pătrunde prin nori și afecta pielea, deteriorând-o gradual.
Astfel, este esențial să aplici protecția solară cu cel puțin 20 de minute înainte de a ieși din casă și să o reaplici la fiecare două ore sau imediat după înot sau activități fizice care te fac să transpiri intens (urcat pe munte, alergat, grădinărit etc.)
Mai jos poți vedea cazul unei doamne de 92 ani care a folosit SPF pe ten timp de peste 40 ani, fără să aplice totuși și pe gât, iar alături se află un șofer de camion pe chipul căruia sunt sesizabile efectele soarelui, cu precădere pe partea care era mai apropiată de geamul camionului. Imaginile sunt controversate în lumea dermatologilor și nu avem certitudinea că aceste informații sunt 100% veridice (întrucât doamna putea apela la proceduri estetice pentru a-și întineri tenul, iar domnul era supus și unei expuneri solare frontale, prin parbriz), însă imaginile sunt grăitoare, iar mesajul este simplu: Pentru a evita riscul de a avea astfel de diferențe de calitate a pielii, folosește SPF pe toate zonele expuse la soare.

Cum aplici corect produsele cosmetice cu SPF
În primul rând, asigură-te că ești curat pe față și pe mâini înainte de a folosi produsul. Dacă ai o rutină de skincare o poți face integral, iar ca ultim pas, aplică SPF-ul în cantitatea corectă și lasă-l câteva minute să intre în piele. Dacă vrei să folosești produse de make-up, lasă-le ca ultimă etapă, după SPF.
Foarte important este să nu amesteci produsul cu SPF cu crema hidratantă sau fondul de ten, întrucât își pierde din proprietăți și nu îți mai asigură protecția promisă. Aplică straturile pe rând, cu răbdare, și bucură-te de beneficiile fiecărui produs în parte.

Pro tip: Unele SPF-uri conferă un aspect final puțin lipicios până să se absoarbă în piele, astfel că ele pot deveni și o bază de machiaj excelentă, care fixează produsele de make-up pentru un look impecabil pentru multe ore.
Nu putem vorbi de aplicatul corect al produselor cu SPF fără să menționăm și de zonele frecvent omise, și anume gâtul, ceafa, decolteul, scalpul și urechile. Ai citit bine! Deși sunt zone mai mici peste care poate ai tendința să treci cu vederea, ele sunt la fel de importante ca tenul sau brațele, așa că merită să le oferi protecție pentru a-ți asigura o piele sănătoasă și cu aspect uniform.
Care e cantitatea necesară de SPF
Specialiștii în domeniu recomandă folosirea unei cantități de 2mg/ cm2, adică în medie 35g pe tot corpul.
În cazul anumitor produse de protecție solară producătorul poate indica cantitatea adecvată pentru ten, întrucât ambalajele standardizate ale produselor asigură dispersarea unei cantități egale de fiecare dată (spre exemplu sunt produse cu SPF la care sunt suficiente 1-2 pompițe) sau îți dau indicații clare despre aceasta (aplicarea unei cantități de dimensiunea unei mingi de golf).
Dacă totuși la produsul tău preferat cu consistență lichidă nu există astfel de îndrumări, te poți ghida după regula celor 3 degete, adică să aplici pe lungimea a 3 degete câte o linie de cremă/ loțiune, iar cantitatea rezultată o poți uniformiza apoi pe ten.

Mare atenție la produsele de tip spray, pudră, stick sau fond de ten cu SPF deoarece în cazul acestora tindem să aplicăm o cantitate insuficientă de produs, din cauză că nu putem măsura cu ușurință cantitatea utilizată. Atât în cazul SPF-urilor de tip spray, cât și al celor sub formă de pudră sau stick, asigură-te că aplici un strat uniform generos. Dacă ți se pare dificil, îți recomandăm să folosești aceste produse pentru reaplicare pe parcursul zilei și să optezi pentru o cremă/ loțiune/ spumă ca metodă principală.
Când vine vorba de fonduri de ten cu protecție solară problema este alta: pentru a-ți oferi protecția menționată pe ambalaj, va trebui să folosești o cantitate mare de produs care nu va arăta estetic pe ten de cele mai multe ori. Astfel, dacă te regăsești în această situație, cel mai bine este să aplici o cremă cu protecție solară și abia ulterior să folosești fondul de ten (cu sau fără SPF incorporat).

Când trebuie să reaplici produsul cu SPF?
Specialiștii recomandă reaplicarea cosmeticelor cu factor de protecție solară la fiecare 2 ore pentru o protecție eficientă, în cazul majorității produselor. Cu toate acestea, dacă ești la mare este recomandat să reaplici protecția solară după fiecare intrare în apă.
Desigur, există și excepții de la regulă. Poți găsi pe piață produse de protecție solară rezistente la apă sau transpirație intensă sau produse care garantează o protecție eficientă pe o durată de chiar 8-10 ore, în condiții normale. Astfel, în funcție de ora la care aplici pentru prima oară, este posibil să nu fie necesar să reaplici deloc pe parcursul zilei sau să fie suficientă o singură reaplicare.
Stick-ul cu protecție solară este o opțiune foarte utilă și igienică de reaplicare, mai ales atunci când nu te afli acasă sau în locuri în care te poți spăla pe mâini, însă asigură-te că realizezi mai multe treceri ale produsului pe fiecare zonă pentru a asigura protecția optimă. La final poți să masezi zonele pentru a te asigura că produsul a intrat bine în piele.

Pro tip: Dacă nu vrei să deteriorezi volanul mașinii pe care o conduci din cauza cosmeticelor cu SPF folosite, stick-ul este cea mai bună opțiune la care poți apela, întrucât o poți folosi doar pe exteriorul palmei și al degetelor, astfel că nu intră în contact cu volanul.
Acest lucru este valabil și dacă ești adepta unghiilor cu gel sau a manichiurii care necesită folosirea lampei UV. Întrucât și radiațiile acesteia dăunează în timp pielii de pe mâini, este indicat ca înainte de o nouă sesiune de manichiură să aplici SPF pe exteriorul palmei și pe degete, iar stick-ul cu SPF este soluția perfectă în acest caz.
Spray-urile și pudrele cu factor de protecție solară sunt metodele cele mai populare și facile de reaplicare a protecției solare peste machiaj, fără a-l deranja.
SPF mineral vs. SPF chimic
Dacă deja ai auzit de această clasificare a SPF-urilor în minerale și chimice, înseamnă că îți sunt familiare și vorbe de genul “Să nu folosești SPF-uri chimice, că sunt toxice”, “Numele îți spune totul: e chimic, adică nu e bun”, “Eu stau departe de SPF-urile chimice, folosesc doar produse naturale”.
Dacă acesta este cazul, hai să îți povestim cum stau lucrurile.

Denumirile de “mineral” (numit și anorganic) sau “chimic” (numit și organic) vin de tipul filtrelor de protecție solară care sunt folosite în produsele respective. Ambele tipuri de protecții sunt eficiente, sigure de folosit și vin atât cu puncte forte, cât și cu “slăbiciuni”, însă aici intervine mult experiența personală, așteptările și dorințele avute de la produs. Mai concret:
Filtrele minerale (anorganice)
Se bazează pe ingrediente precum oxidul de zinc sau dioxidul de titan care rămân pe piele și acționează ca o barieră fizică ce reflectă razele UV. Astfel, produsele cu protecție minerală încep să acționeze imediat după aplicare. În plus, acestea au avantajul de a nu provoca alergii.
Cu toate acestea, SPF-urile minerale pot lăsa o peliculă albă pe piele (rezultând un aspect mai puțin estetic pe ten în cazul persoanelor cu tenul mai închis la culoare) și pot avea texturi mai greu de tolerat (în special de către tenurile grase sau mixte) sau consistențe mai neplăcute.

Filtrele chimice (organice)
Se regăsește în numeroase produse cu SPF care, datorită formulării, au o textură mai plăcută, lejeră și ușor de intrat în piele, agreată foarte bine pe piele. Acestea nu lasă urme albe și asigură în general o protecție solară foarte ridicată, însă pot avea potențial alergen.
Notă: Deși anterior am precizat că filtrele minerale funcționează prin reflectarea radiațiilor UV, acest lucru este încă subiect de discuție pentru specialiștii în domeniu. Unii medici dermatologi susțin această teorie, însă în research-ul nostru am descoperit și experți chimiști care susțin că atât filtrele organice, cât și cele minerale funcționează majoritar prin absorbția razelor solare (mai multe informații pe acest subiect poți citi în acest articol despre factorul-cheie în protecția UV). Dacă te pasionează subiectul și vrei să afli și mai multe informații despre acest subiect, îți sugerăm să iei articolul nostru drept punct de plecare, însă să faci propriul research, pentru a-ți lămuri toate curiozitățile.
Ce trebuie să ai în vedere când alegi un SPF
Sunt multe aspecte pe care le poți avea în vedere atunci când ești în căutarea SPF-ului ideal. De la nivelul de protecție oferit la consistența cu care tenul tău o agrează cel mai bine, preț, ingrediente (cu potențial alergen sau iritant) la forma în care se prezintă produsul (cremă, spumă, stick solid etc.), factorii sunt mulți, așa că nu te deznădăjdui dacă nu găsești “alesul” din prima. Dă-ți timp și încearcă mai multe produse până îl găsești pe cel potrivit pentru tine.

Ingredientele
Verifică eticheta produsului și evită ingredientele la care poți avea alergii sau cele care știi că dăunează tenului tău. Pielea feței este în general mai sensibilă decât cea de pe corp, astfel că înainte de a arunca un produs care nu îi priește tenului tău, încearcă-l și pe corp. Sau fii un prieten bun și oferă-l cuiva drag căruia i-ar putea fi de folos.
Tipul de ten
Pielea ta poate fi uscată, grasă, sensibilă, normală sau mixtă, iar alegerea SPF-ului potrivit depinde de acest aspect important. Îți recomandăm să consulți un medic dermatolog pentru a stabili care este tipul tău de ten și ce produs ți s-ar potrivi cel mai bine. Iar dacă deja ai o idee despre specificul tenului tău, uite câteva indicații generale după care te poți ghida în alegerea produsului cu protecție solară:
- Ten gras/ mixt: întrucât acest tip de ten este deja lucios din cauza excesului de sebum, pentru a contracara aspectul acestuia, produsele care conferă aspect mat pot fi ideal. Ai grijă să alegi texturi fluide, non-grase, pentru a nu încărca și mai tare porii.
- Ten uscat: acesta face echipă bună cu produsele care au și ingrediente cu rol hidratant precum acidul hialuronic, ceramidele sau vitamina E.

- Ten normal: dacă ești posesorul unui astfel de ten, atunci plaja ta de opțiuni este foarte largă și poți alege orice îți surâde. Totuși, dacă vrei să aduci beneficii suplimentare pielii tale, poți să urmezi exemplul de mai sus și să optezi pentru SPF-uri care conțin vitamine (E, C), ceramide sau acid hialuronic.
- Ten sensibil: acesta poate fi mai reactiv, cu precădere la ingrediente cu potențial iritant (cum sunt alcoolul, parfumul și uleiurile esențiale). Observă nevoile și reacțiile tenului tău, și încearcă să eviți astfel de ingrediente dacă constați că nu îți priesc.
Consistența
După cum precizam anterior, există nenumărate opțiuni de produse solare din care să alegi în funcție nevoile tenului tău, gradul de acces la unități sanitare, preferințele personale în materie de aplicare și multe altele.

Iată câteva exemple și contextul oportun de a le folosi:
- Cremă, loțiune, spumă – ideale pentru prima aplicare din zi. Întrucât poți măsura cu ușurință cantitatea de produs folosită și o poți întinde uniform pe piele, acestea oferă nivelul optim de protecție.
- Stick – de mare ajutor în situațiile în care nu ai mâinile curate și trebuie să reaplici produsul pe ten. Ușor de folosit și igienic.
- Spray, pudră – aceste produse sunt perfecte atunci când vrei să reaplici protecția solară peste machiaj. Aplică straturi generoase și cât mai uniforme posibil, pentru o protecție completă.
Alegerea consistenței depinde și de preferințele personale și de activitățile tale. Produsele sub formă de spray, stick sau pudră pot fi mai ușor și rapid de aplicat, în timp ce cremele pot fi mai hidratante și asigură o protecție mai mare.
Nivelul de protecție
În sezoanele mai răcoroase când intensitatea radiațiilor UVB nu este atât de puternică, poți folosi produse cu SPF30 (sau mai mult dacă dorești), însă vara este indicat să folosești protecție solară cu SPF 50+. Iar pentru că razele UVA am stabilit anterior că trec prin nori, geamuri și acționează indiferent de vreme, este recomandat ca în materie de protecție UVA să o folosești tot anul pe cea mai ridicată.

Dar care e diferența între SPF 30 și SPF 50 sau între PA+ și PA***?
Vezi detaliile mai jos:
- PA+/ PA* pentru protecție UVA ușoară
- PA++/ PA** pentru protecție UVA medie
- PA+++/ PA*** pentru protecție UVA mare
- PA++++/ PA**** pentru protecție UVA foarte ridicată
- SPF 15 – protecție de circa 94% împotriva razelor UVB
- SPF 30 – protecție de circa 97% împotriva razelor UVB
- SPF 50 – protecție de circa 98% împotriva razelor UVB
- SPF50+ – protecție de peste 99% împotriva razelor UVB
Aceste valori prezintă nivelul de protecție oferit de produs în cazul utilizării corecte a acestuia (cantitatea corectă și reaplicare la intervalul de timp adecvat).
Mituri despre SPF
În timp ce protecția solară este esențială pentru menținerea unei pieli frumoase și sănătoase, există unele mituri despre SPF care pot duce la înțelegerea greșită a acestui subiect. Iată câteva dintre cele mai comune mituri:
1. Expunerea la soare poate vindeca acneea (altfel spus, soarele usucă coșurile)
Chiar dacă pe termen scurt poate părea că soarele usucă coșurile (întrucât acesta inhibă bacteria implicată în dezvoltarea acneei), pe termen lung acesta agraveaza leziunile acneice și poate cauza erupții acneice și cicatrici hiperpigmentare.
2. Dacă te dai cu SPF nu mai absorbi vitamina D.
Studiile arată că pentru o sinteză normală de vitamina D sunt suficiente 20 de minute de expunere la soare, dimineața sau după-amiaza, nu în orele de vârf când soarele este mai puternic. Nu trebuie să ne expunem tot corpul, ci sunt suficiente zonele pe care le expunem în mod normal când ieșim la o plimbare în parc.

3. Cremele cu protecție solară făcute în casă sunt la fel de eficiente precum cele din comerț.
Oricât de mult ne-am dori acest lucru, cremele cu protecție solară făcute acasă nu pot oferi protecția celor din comerț. Acestea din urmă sunt create în medii sterile, testate dermatologic adesea, sunt ambalate în recipiente care păstrează stabilitatea produsului, aspecte greu sau chiar imposibil de controlat acasă.
4. Un SPF foarte mare este întotdeauna mai bun.
Un SPF mai mare oferă o protecție mai îndelungată, dar nu înseamnă întotdeauna o protecție cu mult mai bună. Mai important decât valoarea SPF-ului în sine este aplicarea și reaplicarea corectă a produselor de protecție solară la intervale regulate de timp și în cantitatea corectă.
Probabil mai sunt și altele, dar ne rezumăm la acestea.
Alte aspecte importante despre protecția solară
- Nu muta conținutul unui produs cosmetic cu factor de protecție solară în alt recipient întrucât acesta își va pierde proprietățile și nu îți va mai oferi protecția promisă.
- Ține cont de faptul că un produs cosmetic cu SPF își poate pierde din proprietăți în timp (dacă este deschis și supus unor condiții termice mai mari). Astfel, dacă ai un SPF de vara trecută și vrei să îl folosești și vara aceasta este posibil ca el să nu îți mai ofere același nivel de protecție și ar fi mai bine să achiziționezi un produs nou.

- Dacă ai posibilitatea, folosește pe ten produse dermatocosmetice. Acestea sunt testate dermatologic și pot fi mai delicate cu pielea sensibilă.
- Curăță foarte bine de pe ten produsele cu SPF. Acestea pot avea efect ocluziv, de astupare a porilor, și pot cauza erupții ale acesteia dacă nu sunt curățate corespunzător de pe ten la finalul zilei. Ce poți face, mai ales dacă folosești SPF-uri rezistente la apă, este să își cureți tenul cu un ulei de curățare sau o apă micelară, iar apoi să aplici gelul de curățate preferat pentru a îndepărta impuritățile rămase.
Esențialul credem că l-am cuprins în acest articol. Protecția solară este crucială pentru prevenirea îmbătrânirii premature a pielii și a bolilor grave, cum ar fi cancerul de piele. Asigură-ți o protecție eficientă împotriva razelor UV indiferent de sezon și pielea ta îți va mulțumi! Iar la fel vei face și tu peste câțiva ani.

Sperăm că ți-am răspuns la majoritatea întrebărilor pe care le aveai despre protecția solară, iar de nu, poate ți-am deschis setea de cunoaștere și dorința de a cerceta pe cont propriu mai amănunțit.
Nu uita să ai grijă de pielea ta și să împărtășești acest articol cu prietenii care s-ar bucura să citească informațiile de aici!