Dacă citești aceste rânduri, probabil ai auzit de nenumărate ori de sarea celtică, apreciată pentru proprietățile sale curative, dar și pentru gustul aparte pe care îl conferă preparatelor culinare. Principalul atu al sării celtice este compoziția sa chimică și minerală, diferită de cea a altor tipuri de sare din comerț.
Povestea sării celtice a început pe coastele nord-vestice ale Franței, în regiunea Bretania, acesta fiind zona de recoltare a acestei sări marine, care conține în mod natural 84 de oligoelemente (magneziu, fier, zinc, potasiu, calciu, mangan etc.) necesare pentru funcționarea optimă a organismului.

Aceasta este o sare marină nerafinată, de culoare gri, care se distinge prin gustul mai puțin intens decât cel al sării de masă cu care ești probabil obișnuit. Însă după cum ai văzut, gustul mai subtil este compensat de bogăția de minerale, care crește și valoarea nutrițională a produsului. Culoarea specifică pe care am menționat-o este un efect al prezenței oligoelementelor prezente în mod natural în acest tip de sare.
De altfel, sarea celtică se „recoltează” în mod tradițional, 100% natural din iazurile de lut care sunt construite manual în apropierea țărmului. Pe măsură ce apa se evaporă datorită soarelui, sarea de mare bogată în minerale rămâne în formă solidă pe sol. Iazurile de sare au nevoie de cel puțin șapte ani pentru a produce sare marină care să respecte cele mai înalte standarde calitative.
Spre deosebire de sarea de masă convențională, sarea celtică nu este prelucrată mecanic sau tratată chimic. Sarea celtică este adunată manual după tradiția din regiunea de proveniență, cu ajutorul uneltelor din lemn. De aceea, alegând acest tip de sare te poți bucura de un sortiment neprelucrat, lipsit de conservanți sau alte substanțe.
Cum îți influențează sarea celtică starea de bine?
Este firesc ca un ingredient cu un profil nutrițional atât de generos să atragă după sine și beneficii pe măsură. Bogăția de oligoelemente din compoziția sării celtice joacă un rol important în echilibirarea nivelului de electroliți din organism. Pe scurt, electroliții sunt substanțe care facilitează mai ales hidratarea celulară, dar permit și transmiterea impulsurilor nervoase în corp.
Aceștia reglează încărcăturile electrice care se deplasează în și din celulele din corp și controlează gustul, mirosul și procesele tactile. Prezența electroliților este esențială în procesul de contracție a mușchilor, inclusiv a celui vital: inima. În plus, prezența electroliților în organism poate împiedică deshidratarea, cât și instaurarea senzației de oboseală. Unul dintre cei mai importanți electroliți este sodiul, prezent în sărurile marine.

De altfel, printre multiplele beneficii terapeutice ale sării celtice se regăsesc:
- ajută la menținerea unui pH echilibrat în organism, împiedicând apariția unor afecțiuni declanșate în mod normal de aciditatea excesivă (osteoporoza sau artrita);
- asigură o bună funcționare a sistemului digestiv;
- magneziul din compoziție sprijină în egală măsură sistemul nervos, cât și pe cel muscular, prevenind apariția crampelor musculare;
- fierul pe care îl conține poate preveni instaurarea anemiei;
- poate menține și regla tensiunea arterială;
- datorită proprietăților antiinflamatorii, acționează benefic asupra durerilor articulare;
- poate combate congestia nazală și ameliora iritația gâtului dacă faci inhalații pe bază de sare celtică;
- ajută creierul să comunice în mod eficient cu mușchii.
DESCOPERĂ MAI MULTE ȘI ÎN ARTICOLUL “SAREA AMARĂ ȘI BENEFICIILE EI SURPRINZĂTOARE“
Știai că în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial se spune că medicii marinari au folosit apă de mare pentru transfuziile de sânge, deoarece plasma din sânge are o concentrație de sare și alți ioni care este foarte similară cu apa de mare.
Sarea celtică și frumusețea
Deși poate îți sună neașteptat, între sarea celtică și frumusețea pielii se poate pune semn de egalitate, acest ingredient acționând benefic dinspre interior spre exterior. Capacitatea de a menține sănătatea digestivă poate influența negreșit și aspectul îngrijit al pielii.

În plus, sarea celtică poate fi utilizată cu succes ca exfoliant natural al pielii, ajutând la îndepărtarea celulelor moarte, și implicit la regenerarea celulelor epidermei. Desigur, înainte de a te bucura de beneficiile cosmetice ale acestui produs, creează-ți exfoliantul homemade de nelipsit din rutina de îngrijire. Metoda cea mai simplă este să integrezi sarea celtică în uleiul vegetal de cocos, și să aplici acest amestec pe corp prin mișcări circulare, nu exagerat de apăsate.
Iar dacă vrei să te bucuri de o ședință de spa chiar la tine acasă, adaugă sare celtică în apa de baie și simte cum ți se destinde treptat tot corpul. Magneziul din compoziție, acest mineral prețios pentru organism, are rolul de a relaxa mușchii și de a induce liniștea la nivel mental.
Sarea celtică în bucate

Sarea în bucate face minuni, mai ales în privința gustului, însă sarea celtică îți rafinează preparatele, dar contribuie și la funcționarea optimă a organismului prin conținutul ridicat de oligoelemente. Acest sortiment de sare marină face echipă bună cu sosurile pentru paste, dar și cu preparatele pe bază de carne sau pește. Presară un plus de savoare și în supele cremă sau în ciorbe! Dacă vrei să potențezi aroma acestei sări, o poți amesteca cu ierburile aromatice preferate. Indiferent că alegi ierburile de Provence, oregano, rozmarin, busuioc, sau cimbru, rezultatul va schimba modul în care îți savurezi preparatele.
De asemenea, dacă îndrăgești gustul dulce-sărat, sarea celtică poate fi utilizată cu succes și la prepararea deserturilor. Folosește-o cu încredere în caramele homemade, ciocolată caldă catifelată sau în alte deserturi în care predomină aroma de caramel.
Precauții legate de consumul sării celtice
Deși atât de benefică pentru sănătate, sarea celtică consumată în exces poate avea reacții adverse, aspect valabil indiferent de tipul de sare pe care alegi să-l folosești. O dietă în care sodiul este prezent în abundență poate fi asociată cu deficiența de calciu sau afecțiuni ale sistemului cardiovascular precum hipertesiunea arterială, dar și accidente vascular cerebrale. Cu toate acestea, ține cont că o mare cantitate de sodiu provine mai degrabă din alimentele procesate sau semipreparate, motiv pentru care ar fi bine să le eviți pe cât posibil.
Se recomandă precauție crescută și în cazul în care te confrunți cu afecțiuni ale rinichilor.
Unde găsești sare celtică?
Dacă încă nu ai încercat-o, iată ce spun clienții vegis despre unul dintre cele mai populare produse din site!
- „Minunat. De peste 3 luni folosesc sarea în alimentele gătite, dar și ca supliment pentru minerale și oligoelemente” (mircica stanescu).
- „Foarte bună și nutritivă. Foarte mulțumită de acestă sare…nu o mai schimb niciodată. Recomand” (Elena).
- „Foarte mulțumită! Adio sare din comerț iodată!” (KISS).
- „Gustoasă și deosebită” (Maria).
- „Extrordinară, o comand mereu când o găsesc pe stoc. Sper să o aduceți tot timpul <3!” (Iulia).
Sare celtică fină, 100% naturală, fără adaos de iod găsești pe vegis.ro, alături de alte condimente și sortimente de sare de mare.
Grăbește-te și comandă produsul cât este în stoc!
Surse bibliografice:
- https://www.livestrong.com/article/260852-health-benefits-of-celtic-sea-salt/
- https://saltassociation.co.uk/education/salt-health-cooking/#cells
- https://visualizationworks.com/celtic-sea-salt/
- https://www.huckleberry.co.nz/blogs/blog/the-power-of-celtic-sea-salt-10-health-benefits-you-cant-ignore#:~:text=Natural%20Electrolyte%20Balance%3A%20Celtic%20Sea,nerve%20function%2C%20and%20muscle%20contractions.