Există peste 300 de specii ale plantei de aloe, însă aloe vera, denumită botanic Aloe barbadensis miller, este cea mai cunoscută și apreciată în întreaga lume datorită proprietăților sale terapeutice.
Acum 2000 de ani, grecii numeau această plantă panaceu, în timp ce pentru egipteni era planta imortalității. De-a lungul timpului, aloe vera a fost folosită în scopuri medicinale în mai multe culturi: greacă, egipteană, indiană, mexicană, japoneză și chineză. Și astăzi are utilizări multiple atât în medicină, cât și în cosmetică.
CUM ARATĂ ȘI UNDE SE CULTIVĂ

Aloe vera crește mai ales în regiunile uscate ale Africii, Asiei, Americii și Europei. Această plantă perenă, xerofită și suculentă are frunze triunghiulare, cărnoase și margini zimțate. Florile sunt galbene, iar fructele au numeroase semințe.
Fiecare frunză este compusă din trei straturi: la interior se găsește un gel limpede care conține 99% apă, aminoacizi, lipide, steroli și vitamine; stratul din mijloc este format din latex și conține antrachinone și glicozide; stratul exterior este reprezentat de 15-20 celule cu rol protector.
PROPRIETĂȚI ALOE VERA
Aloe vera este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antiseptice, fiind recomandată atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern.
Gelul obținut din frunze conține antioxidanți puternici care aparțin unei familii de substanțe cunoscute sub numele de polifenoli. Aceștia, alături de alți compuși, împiedică dezvoltarea anumitor bacterii care cauzează infecții la nivelul organismului.
CE SUBSTANȚE ACTIVE CONȚINE ALOE VERA

Aloe vera conține 75 de substanțe active: vitamine, enzime, minerale, zaharuri, lignine, saponine, acizi salicilici și aminoacizi.
- Vitamine
În compoziția plantei se găsesc vitaminele A, C și E ce au rol antioxidant. Conține, de asemenea, vitamina B12, acid folic și colină. Antioxidanții contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din corp care îmbătrânesc prematur organismul și pot duce la apariția bolilor cronice.
- Minerale
Planta este o sursă bună de calciu crom, cupru, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu și zinc. Toate aceste minerale sunt esențiale pentru buna funcționare a mai multor tipuri de enzime care lucrează în diferite moduri la nivelul sistemului metabolic, iar câteva dintre aceste au și rol antioxidant.
- Enzime
În compoziția aloei se găsesc 8 enzime importante pentru organism. S-a descoperit că una dintre acestea ajută la reducerea inflamațiilor din corp când planta este folosită pentru uz extern, în timp ce altele previn depunerile de zaharuri și grăsimi în organism.
- Compuși fenolici
Alte substanțe active din compoziție sunt antrachinonele, compuși fenolici cunoscuți pentru proprietățile laxative. În plus, aloina și emodina au efecte analgezice, antibacteriene și antivirale.
- Acizi grași
Cei 4 acizi grași prezenți în aloe vera acționează asupra inflamațiilor din corp, iar doi dintre aceștia au și efecte antiseptice și analgezice.
- Aminoacizi
Dintre cei 22 aminoacizi de care are nevoie corpul, 20 se găsesc în planta de Aloe vera, la fel și 7 din cei 8 amninoacizi esențiali, importanți pentru organism.
CUM ACȚIONEAZĂ ÎN ORGANISM

- Îmbunătățește memoria și starea de spirit
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale din Delhi, India, arată efecte benefice ale plantei asupra psihicului și a creierului. În urma experimentelor realizate pe șoareci de laborator, specialiștii au ajuns la concluzia că administrarea extractului de aloe vera crește capacitatea de învățare și memorare și ameliorează simptomele depresiei.
- Ameliorează arsurile gastrice
Refluxul gastroesofagian este o afecțiune digestivă care se manifestă adesea prin arsuri gastrice. Studii efectuate de-a lungul timpului arată că un consum constant de gel de aloe vera înainte de masă, între 28 și 88 ml, ajută la reducerea intensității arsurilor. Poate ajuta și la ameliorarea altor probleme digestive. Planta este considerată a fi sigură pentru consum și un remediu blând pentru arsurile gastrice.
- Combate constipația
Aloe vera s-a dovedit a fi utilă și în caz de constipație. Acest efect benefic se datorează latexului prezent în stratul din mijloc al frunzelor de aloe. Specialiștii de la Centrul Medical Academic Mayo Clinic din America recomandă ca gelul sau sucul de aloe vera să se consume în doze mici, iar dacă există și alte probleme de sănătate precum boala Crohn, colite sau hemoroizi, nu ar trebuie să se foloseacă aloe vera împotriva constipației. Poate cauza crampe abdominale severe și diaree.
Ce spun alte studii efectuate
Studii efectuate în diferite colțuri ale lumii scot în evidență și alte efecte benefice ale aloei vera asupra organismului.
Specialiștii din cadrul Universității Mahidol din Thailanda au descoperit că administrarea zilnică a două linguri de suc din această plantă ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ținând sub control diabetul, o afecțiune ce poate declanșa și alte probleme de sănătate.
Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea Las Palmas de Gran Canaria din Spania susțin că atât extractul obținut din frunzele de aloe vera, cât și cel rezultat din florile acestei plante au efecte antioxidante și acționează împotriva Mycoplasmei, o bacterie care poate duce la apariția mai multor probleme urogenitale: boală inflamatorie pelvină, sterilitate, avort septic, uretrite sau vaginite.
CUM FOLOSIM ALOE VERA
Gelul de aloe vera se folosește atât intern, cât și extern. Pentru uz intern, gelul de aloe vera poate fi consumat ca atare sau în combinație cu smoothie-uri ori sucuri naturale.
Extern, poți aplica gelul direct pe piele sau îl poți folosi în combinație cu alte ingrediente, sub formă de mască, scrub sau spray de curățare a tenului.
Frunzele sunt și ele indicate pentru consum, dar și pentru menținerea sănătății pielii. Pot fi consumate ca atare, în smoothie-uri sau în combinație cu alimente precum hummus. Frunzele de aloe, tăiate în bucăți mici, se pot adăuga și la salate, fără a le schimba gustul.
Extern, conținutul gelatinos al frunzelor poate fi aplicat pe răni sau arsuri, întrucât ajută la repararea pielii.
ALOE VERA ÎN COSMETICĂ

Extractul de aloe vera este un ingredient des întâlnit în produsele cosmetice, deoarece are numeroase beneficii asupra pielii. Gelul obținut din această plantă protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor gamma.
În plus, aloe vera menține hidratarea pielii și stimulează fibroblastele care produc colagen și fibrele de elastină pentru a crește elasticitatea pielii, ajutând astfel la estomparea ridurilor.
Testele clinice realizate pe oameni arată că poate fi folosită cu succes în tratamentul mai multor afecțiuni de piele precum dermatită seboreică, psoriazis și acnee.
CONTRAINDICAȚII
Gelul de aloe aplicat pe piele poate cauza uneori roșeață, arsuri și, rareori, poate duce la apariția dermatitei. Reacțiile alergice sunt date de antrachinonele prezente în frunze. Dacă se folosește pentru prima dată, este indicat să se aplice mai întâi pe o mică porțiune de piele pentru a se observa eventualele reacțiile alergice.
Administrat pe cale orală, gelul poate duce la apariția mai multor simptome și probleme de sănătate precum crampe abdominale, diaree, urină roșie, hepatite, agravarea constipației. Efectul laxativ poate cauza un dezechilibru al electroliților din organism.
În cazul femeilor însărcinate și al mamelor care alăptează, nu se recomandă consumul. În timpul sarcinii poate cauza contracții uterine, iar în timpul alăptării poate duce la apariția unor probleme digestive la bebeluși.
Aloe vera interacționează și cu anumite medicamente. Când este folosită pentru uzul extern în timp ce se utilizează și creme cu steroizi favorizează absorbția hidrocortizonului prezent în aceste produse. Utilizată intern, scade nivelul zahărului din sânge, ceea ce înseamnă că poate interacționa cu medicamentele hipoglicemice și cu cele pentru reglarea insulinei.
REȚETE CU ALOE VERA
Smoothie cu aloe vera, căpșuni și lapte de cocos

Ingrediente:
60 ml gel aloe vera;
1 banană;
65g căpșuni bine coapte;
32g cuburi de gheață;
350ml lapte de cocos.
Mod de preparare:
- Toate ingredientele se adaugă în blender și se amestecă bine timp de 2-3 minute la viteză mare.
- În cazul în care compoziția este prea groasă, se mai poate adăuga puțin lapte de cocos.
- Compoziția preparată se toarnă într-un pahar de sticlă și se consumă imediat sau poate fi depozitat la frigider pentru maxim 24 de ore.
Scrub pentru combaterea acneei
Amestecă 118ml de ulei de cocos cu 65g de zahăr alb sau brun, după care adaugă 60ml de gel pur de aloe vera. Se amestecă din nou până la omogenizarea compoziției. Remediul preparat se ține la frigider într-un recipient din sticlă, închis etanș.
Scrubul se folosește pe pielea umezită în prealabil, masând cu mișcări circulare. Când se aplică pe față trebuie evitată zona ochilor.
Gelul se găsește ca atare, dar și într-o gamă largă de produse, de la capsule, până la tincturi și cosmetice cu efecte terapeutice. Descoperă toate produsele pe vegis.ro!
Surse:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318591#bioactive-compounds
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
https://www.healthline.com/health/7-amazing-uses-aloe-vera
https://www.nccih.nih.gov/health/aloe-vera
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23394255/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23195077/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/265800#benefits
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/376123/
https://www.wikihow.com/Eat-Aloe-Vera#Using-the-Plant-in-Recipes
https://www.healthline.com/health/aloe-vera-for-acne#uses-for-acne
https://feelgoodfoodie.net/recipe/aloe-vera-smoothie/