Plante medicinale - proprietati

10 plante si remedii care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa (recomandari de la clientii Vegis)

plante si remedii naturale vegis

Ne place să învățăm unii de la alții și mai ales să împărtășim experiențe cu cei care sunt interesați de un stil de viață sănătos. Am făcut pentru voi o selecție a recomandărilor de la clienții Vegis în ceea ce privește plantele și remediile care și-ar găsi loc permanent în casele voastre.

Sigur că rândurile de mai jos sunt pur orientative și au rolul de recomandări personale, fără a se baza neapărat pe studii medicale. Așadar, informați-vă și alegeți înțelept învățăturile și sfaturile care v-ar putea folosi.

Iată cele 10 plante și remedii pe care le recomandă clienții Vegis:

  1. Florile de tei si musetel se gasesc puse in saculeti de hartie in cantitati suficiente pana la o noua recolta. Acestea sunt cele mai la indemana de adunat din natura. Ceaiul de tei are intrebuintari pentru o gama larga de afectiuni, dar nu trebuie folosit in mod abuziv. Musetelul este planta suprema, ca sa o numesc asa, se foloseste de la tulburari digestive, crampe menstruale, viroze respiratorii sau migrene, precum si in prevenirea imbatranirii pielii, ameliorarea arsurilor solare, a acneei, cearcanelor si a scalpului uscat. Bineinteles ca, pe langa acestea, mai adunam si cozile de cirese, florile de galbenele si alte plante care se gasesc in cantitati mai mici. Din pacate, in zona mea a disparut pelinul.” (Tatiana G.)
  2. ”In bucătăria mea sunt nelipsite curcuma, patrunjelul si multe altele. Curcuma fiind numită si turmeric stimulează bila, ajuta ficatul pt a elimina toxinele fiind de mare ajutor unui membru din familia mea. Patrunjelul pe langa faptul ca il ador in mâncare il consum in exces deoarece contine mult fier contribuind la menținerea danturii si oaselor puternice, contribuie mult si in curele de slăbire.” (Aura Mihaela I.)
  3. Menta – este o planta medicinala ce se gaseste constant la mine in bucatarie si ma ajuta enorm in pastrarea unui organism sanatos. Cel mai des o consum sub forma de ceai. Menta trataeaza in principal instestinele, si cu precadere simptomele colonului iritabil precum diaree, crampe, dureri abdominale. Eu sufar de SCI si ceaiul de menta ma ajuta in tratarea simptomelor enumerate anterior. Explicatia stiintifica este data de mentholul continut de menta care blocheaza canalele de calciu, relaxand muschii netezi ai peretilor instestinali afectati. Atunci cand ma confrunt cu afte sau am greturi, o cana cu ceai de menta calmeaza aceste probleme, evitand astfel medicamentele. Eu recomand ceaiul neindulcit, eu asa il beau si este foarte placut la gust, daca ne gandim la industria alimentara si la cea farmaceutica, regasim gustul racoritor la mentei peste tot: de la sucuri, dulciuri, gume de mestecat, bomboane, pana la apa de gura, pasta de dinti si medicamente, daca ar fi fost un gust neplacut nu ar fi fost folosit atat de frecvent in aceste industrii. De asemenea, migrenele si durerile de cap le tratez tot cu ceai de menta. Recomand tuturor cultivarea acestei plante in gradina.” (Cătălina P.)
  4. Musetelul il ador, il iubesc! Imi aminteste de copilarie, cand plecam in vacanta de vara la bunici, la tara. Imi dadea bunica cand ma durea stomacul si mai apoi, cand eram adolescenta imi zicea sa imi tamponez fata pentru un ten curat si luminos. Îi multumesc si acum, la 38 de ani! Nu imi lipseste musetelul din casa! Apoi, il mai pun in apa, in cada. Cand fac baie il pun in batistute, in dulap langa haine sau pe noptiera sa ii simt parfumul” (Daniela D.)
  5. ”Planta mea preferata este Aloe Vera! O folosesc de nenumarate ori pe zi pentru ca are atatea proprietati benefice! Gelul de aloe vera întăreşte sistemul imunitar şi are efecte antibiotice, antiinflamatorii şi antiseptice care ajută la tratarea anumitor probleme ale pielii precum eczemele şi psoriazisul. Este indicata in tratarea reumaticului, dureri articulare, arsuri si diverse leziuni datorita efectului dezinfectant si cicatrizant! Eu o folosesc pentru uz extern cat si pentru uz intern! De exemplu, iau cam 50ml de gel pe zi, dimineata pe stomacul gol pentru a imbunatati digestia. Pe langa toate acestea previne candidozele si alte infectii cu fungi, trateaza colonul iritat si hipercolita.” (Alexandra A.)
  6. ”Eu am mereu in camara ceea ce bunica ar numi tratament universal! E drept ca nu este o singura planta, ci un adevarat amestec (pe care in fiecare an il prepara strabunica- iar ea la randul ei il stie de la mama ei- si tot asa), mostenire de familie ca sa ii zic asa! Este un amestec alcatuit din diferite plante si fructe. Musetel, tei, cimbrisor, menta, codite de cires, macese, paducel, flori de galbenele, poame si coji de mere uscate la soare. Petale de cicoare, un strop de sunatoare si codita soricelului. Proportiile in care fiecare planta este tocata, macinata si adaugat nu le stiu, inca nu am ajuns in etapa in care sa patrund secretele acestui panaceu si sa il prepar singura (urmeaza cat de curand sa se intample si asta). Din amestecul acesta se prepara ceaiuri aromate, cu miere si lamaie din belsug, un adevarat panaceu universal. Fie ca ma doare capul, burta, ca nu am somn sau ma deranjeaza guturaiul, ceaiul bunicii este nelipsit si tin sa precizez ca m-a ajutat de fiecare data cand am avut nevoie (daca e placebo sau nu treaba nu am de unde stii).” (Amalia M.)
  7. Capsulele pt stimularea lactatiei de la Fares au fost mana cereasca pt noi. Combinatia de schinduf, chimen, anason si fenicul m-au ajutat sa am laptic pentru bebe si l-au ferit de colici.” (Adriana Ionica A.)
  8. ”Pentru mine planta minune este „SALVIA ” , nelipsită din curtea mea , chiar dacă este o plantă mediteraneană rezistă și la noi dacă este îngrijită !!! O folosesc la prepararea ceaiului , prepararea diverselor rețete cu carne în special ceea de miel , o pun cu ulei de măsline după care folosesc acest ulei la salate , iar uscată în mănunchiuri o pun în șifonierul cu rufe sau aprind un mănunchi pt. a purifica aerul din încăperi cu fumul emis.” (Elena C.)
  9. Valeriana o folosesc atat la ceaiuri, sub forma de pliculete, pentru relaxare si pentru un efect calmant, cat si proaspata, in salate fel de fel, e delicioasa!” (Eliza A.)
  10. ”Nelipsite din bucataria personala sunt semintele de urzica. Bogate in fier si alte substante esentiale corpului, imi intaresc organismul. Deoarece ajuta la sanatatea generala, le consum in amestec cu miere de albine, le adaug in salate si sucuri. Datorita energiei pe care acestea le confera, le consum cu masura si inainte de ora pranzului. Proaspete sau uscate, pentru mine ele reprezinta portia de sanatate de la natura. De asemenea, nu lipseste pudra de orz verde, foarte utilia in procesul de regenerare si curatare.” (Jorjette C.)
No Comments
    Leave a Reply