Plante medicinale - proprietati

Ulei de mac – beneficii

Ulei de mac – beneficii si utilizari

Macul sau “papaver somniferum” este o plata de provenienta asiatica, desi unii autori il considera de provenienta vest-mediteraneana. Aceasta planta anuala se cultiva inca din cele mai vechi timpuri. Exista dovezi arheologice, ce atesta ulei de mac beneficiicultivarea macului inca din neolitic.

Mentionat si de Homer in operele sale, Iliada si Odiseea, macul era cultivat de popoarele antice atat pentru semintele sale bogate in ulei, cat si pentru opiumul, extras din latexul, obtinut din incizia capsulelor de mac, inca verzi. Asa cum ne arata si numele speciei, “ somniferum”, semintele de mac au si proprietati narcotice. Numele arab al macului, “abu an-num” este un exemplu concludent in acest sens, acesta insemnand “ tatal somnului”.

Anticii cultivau si utilizau macul atat pentru semintele sale, bogate in substante nutritive cat si pentru uleiul obtinut din acestea, ulei cu proprietati terapeutice, folosit foarte des mai ales in bucataria mediteraneeana. Insa, din pacate, in vremurile moderne prea putini oameni sunt constienti de proprietatile terapeutice ale acestu ulei minunat.

Beneficiile curative ale macului au fost scoase la iveala relativ recent, mai exact cu cativa ani in urma, la mutarea unui vechi cimitir din Slovacia, din secolul 19. Atunci s-a descoperit ca oasele celor ingropati acolo nu erau afectate deloc de osteoporoza. Locuitorii din satul respectiv erau renumiti ca fiind mari cultivatori de mac si miere de albine.

Ca urmare a acestei descoperiri incredibile, oamenii de stiinta slovaci au efectuat o serie de cercetari pe doua grupuri a cate 20 de femei, ce sufereau de osteoporoza. Daca primului grup i s-au administrat medicamente contra lan de macosteoporozei, celui de al doilea grup i s-a administrat ulei da mac. Rezultatele au scos la iveala faptul ca femeile ce au urmat tratamentul cu ulei de mac, timp de 12 luni s-au vindecat complet. Femeile din celalalt grup, desi urmasera un tratament medicamentos, inca mai sufereau de osteoporoza dupa un an de zile iar oasele lor inca aveau valori ale calciului sub limitele normale.

Semintele de mac contin acizi grasi mononesaturati (acid oleic) si polinesaturati ( linoleic si gama linolinic). Pe langa acizii grasi aceste seminte minunate contin proteine, saruri minerale si substante enzimatice. Uleiul obtinut prin presarea acestora la rece are un indice mare de iod, deci implicit un grad ridicat de nesaturare, ce aduce multiple beneficii sanatatii. Pe langa continutul bogat in acid linolenic, acest ulei pretios este foarte bogat in vitamina E, puternic antioxidant, care lupta impotriva radicalilor liberi care distrug celulele, grabind imbatranirea si declansand evolutia diverselor afectiuni.

Cercetarile medicale au aratat ca tratamentele cu ulei de mac sunt foarte benefice in tratarea agentilor cancerigeni dar si in tratarea osteoporozei, datorita continutului ridicat de fosfor, care ajuta la o mai buna absorbtie a calciului in organism si in oase.

Gustul sau este placut si nu are un miros specific, ceea ce il recomanda cu succes si la gatit, in bucatarie, la asezonarea salatelor, sosurilor si de ce nu la deserturile preferate.

No Comments
    Leave a Reply