Prețuiești fiecare clipă petrecută în natură și cauți să-ți iei energia de la plantele cu proprietăți benefice? Atunci vrem să-ți povestim despre un arbore aparte, veșnic verde, care de mii de ani este folosit ca un sprijin pentru organism în spațiul indian.
Poate nu ți-a fost ușor să ghicești, dar personajul nostru vegetal este arborele Neem. Un singur arbore văzut ca o întreagă farmacie pentru că își oferă cu generozitate, în scopuri medicinale, atât frunzele, florile, semințele, rădăcinile, cât și scoarța.
Manuscrise vechi de mii de ani atestă utilizările multiple ale arborelui Neem, fiecare parte componentă acționând cu precizie: florile pentru afecțiunile biliare, frunzele pentru ameliorarea ulcerului, scoarța pentru prevenirea degenerării cognitive.
Neem conține peste 140 de compuși activi care îi conferă proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antiparazitare, antifungice și antiinflamatorii.
Hai să descoperi cum te poate ajuta în menținerea stării de bine!
Neem: un antibiotic natural cu multiple întrebuințări
Deși pare greu de crezut, tocmai ai descoperit un antibiotic natural pe care te poți baza la greu. Este ușor de administrat, sub formă de capsule, și mult mai blând cu organismul comparativ cu alte variante de sinteză.
Însă beneficiile capsulelor pe bază de Neem nu se opresc aici.
Elimină toxinele din organism în mod natural
Datorită proprietăților antioxidante și antinflamatorii, Neem capsule poate fi utilizat ca un supliment de nădejde împotriva stresului oxidativ, adesea cauzat de radicalii liberi. Stresul oxidativ ne poate afecta întregul organism, pornind dinspre exterior (piele, păr) spre interior, unele dintre cele mai sensibile organe la acest fenomen fiind rinichii și ficatul.
Prin acțiunea sa, această plantă protejează aceste organe esențiale în procesul natural de detoxifiere a organismului, contribuind la regenerarea și funcționarea optimă.
Totodată, fiind un antibiotic natural puternic, acesta poate fi luat în calcul și în acele situații critice, în care organismul a fost acaparat de o infecție urinară. Ca ingredient natural, acest remediu poate susține sănătatea țesuturilor moi și a aparatului urinar. Nu uita să te consulți cu un medic urolog înainte de a administrare.
O metodă de prevenție a diabetului zaharat
Deși sunt necesare studii extensive în care să fie implicați subiecți umani, în lumea medicală, extractul din frunze de Neem este privit ca o potențială metodă de prevenție în cazul diabetului zaharat.
Studii realizate pe rozătoare demonstrează că extractul din frunze de Neem poate fi de ajutor atât în regenerarea celulelor care produc insulină, hormon esențial pentru controlul nivelului de zahăr din sânge, cât și la reducerea nivelului glicemiei.
Un boost imunitar cu Neem
Neem poate fi un aliat de încredere al sistemului imunitar prin efectele sale antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatoare, esențiale pentru rezistența organismului.
În lupta cu radicalii liberi, care pot slăbi răspunsul imunitar, Neem acționează eficient prin neutralizarea acestor molecule instabile, protejând astfel celulele imunitare și asigurându-le funcționarea optimă. În plus, efectele antimicrobiene ale plantei o transformă într-o barieră naturală împotriva bacteriilor, virusurilor și ciupercilor.
Mai mult, acest remediu ayurvedic poate stimula producția de celule albe din sânge, care susțin organismul în lupta împotriva patogenilor. Proprietățile sale antiinflamatoare previn apariția inflamațiilor cronice care pot compromite starea generală de bine.
Neem, un produs cosmetic neașteptat
Uleiul din semințe de Neem a devenit un produs apreciat în rutinele de îngrijire personală ale pasionaților de frumusețe din întreaga lume. Principalele sale utilizări vizează îmbunătățirea aspectului pielii și al părului.
În materie de skincare, uleiul din semințe de Neem este valorificat pentru conținutul bogat de acizi grași: oleic, stearic, palmitic și linoleic. Acești acizi grași se remarcă prin proprietățile antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene care pot acționa benefic asupra imperfecțiunilor pielii precum petele pigmentare. Neem poate contribui și la reglarea producției de sebum la nivelul tenului, cât și la accentuarea fermității pielii.
La fel de generos cu podoaba capilară, Neem prezintă proprietăți antifungice și antiinflamatorii care pot preveni descuamarea scalpului și apariția inestetică a mătreții.
Ține cont că uleiul din semințe de Neem este un produs cu utilizare strict cosmetică, și implicit, externă. Evită să-ți creezi o rutină bazată pe acest ingredient dacă nu ai consultat în prealabil un dermatolog cu expertiză.
Contraindicații și precauții în administrare
Deși beneficiile sunt evidente, nu pierde din vedere o serie de restricții importante cu privire la administrarea suplimentelor pe bază de Neem.
Este recomandat să le eviți dacă te regăsești în următoarele contexte:
- ești însărcinată sau alăptezi;
- îți dorești să concepi un copil – administrarea orală a plantei Neem poate compromite calitatea spermei și poate afecta fertilitatea;
- te confrunți cu o boală autoimună (tiroidită autoimună, lupus, diabet zaharat, artrită reumatoidă etc.) – Neem-ul poate activa sistemul imunitar, fapt ce agravează simptomele acestor afecțiuni;
- urmezi deja un tratament medicamentos pentru diabet zaharat.
Chiar dacă nu te regăsești în niciuna dintre situațiile menționate, te încurajăm să iei legătura cu medicul curant înainte de a decide că administrarea orală a suplimentelor pe bază de Neem este sigură pentru tine.
Pe vegis.ro te surprindem cu prețuri accesibile la:
Descoperă-le și alege ce ți se potrivește!
Surse bibliografice:
- https://www.healthline.com/nutrition/neem#what-it-is
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/325048#how-to-use
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/327179