Cele mai importante lucruri eco-friendly care s-au intamplat anul acesta
1. ONG-ul WWF a descoperit 157 de specii noi în Asia de Sud-Est: 3 mamifere, 23 de pești, 14 amfibieni, 26 de reptile și 91 de specii de plante găsite în Cambodgia, Laos, Myanmar, Thailanda și Vietnam.
2. O serie de cercetători britanici și americani au creat Ideonella sakaiensis 201-F6 – o enzimă care se hrănește cu plastic. Cercetătorii au dezvoltat-o accidental, dar au demonstrat că aceasta poate fi folosită pentru combaterea uneia dintre cele mai grave probleme de poluare din lume – plasticul.

3. Am putut asculta sunetele soarelui. Un grup de oameni de știință de la NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană) au folosit date de la Observatorul Solar și Heliospehric al NASA pentru a mapa vibrațiile care formează sunetele ”pulsației inimii” soarelui.
4. Sunetul vântului de pe Marte a fost înregistrat pentru prima dată de către sonda InSight. Zgomotul este produs de vântul care loveşte panourile solare ale sondei NASA şi care produce o vibraţie în intreg corpul robotului.
5. S-a deschis primul magazin fără plastic, în Amsterdam. Produsele alimentare comercializate au numai ambalaje bio compostabile sau se pot cumpăra în materiale reutilizabile cum ar fi sticlă, metal și carton.
6. Se va produce mai multă miere de Manuka. În 2018, Guverul Noii Zeelande a stabilit un obiectiv din a planta 1 miliard de copaci în următorii 10 ani. 500 000 dintre aceștia vor fi arbori de manuka și vor fi plantați în regiuni sălbatice, nepoluate.
7. Scădere de până la 80% a consumului de pungi de plastic.
Se estimează că au fost utilizate 1,5 miliarde de pungi de plastic, după ce lanțurile mari de supermarketuri au început să renunțe la acestea sau să comercializeze pungi biodegradabile.
8. Un nou studiu despre cum să trăiești mai mult cu un deceniu. Studiul realizat de cercetării de la Harvard sugerează că poți face acest lucru urmând aceste cinci obiceiuri sănătoase: nu fuma, menține-ți un indice de masă corporală sănătos, fă exerciții moderate până la exerciții de intensitate maximă, nu consuma prea mult alcool și păstrează o dietă alimentară sănătoasă.
9. Cercetătorii australieni au dezvoltat testul de 10 minute anticancer. Testul poate detecta prezența celulelor canceroase oriunde în corpul uman, deoarece cercetătorii au observat cum cancerul formează o structura ADN unică atunci când este plasată în apă.
10. Pereții subacvatici ar putea opri topirea ghețarilor. Barierele de nisip și de rocă, poziționate la baza ghețarilor, ar împiedica alunecarea și prăbușirea foilor de gheață și eroziunea datorată urcării apei calde din partea inferioară, potrivit studiului publicat în jurnalul Cryosphere.
5