Remedii si tratamente naturiste

Remedii naturale împotriva țânțarilor

stire-30-martie-tantari

Te poți bucura de perioada verii fără nicio grijă în privința țânțarilor; trebuie doar să știi cum să-i ții la distanță. Prima soluție la care ne gândim este să apelăm la produse mai puțin sănătoase, ce se găsesc din plin pe piață. Dacă nu ai încredere în compoziția lor ca măsură de protecție împotriva țânțarilor, mereu ai la îndemână varianta homemade. Astfel, beneficiezi de protecție, o încântare a simțurilor datorită mirosurilor plăcute ale uleiurilor, dar și de siguranță în privința ingredientelor.

Remedii naturale împotriva țânțarilor

Modalitățile naturale de a ține la distanță țânțarii sunt vaste, de la crearea unor soluții frumos mirositoare, la înfrumusețarea locuinței cu plante aromatice. Orice variantă ai prefera, pielea ta îți va fi recunoscătoare. Dar hai să vedem concret care sunt opțiunile la care poți apela:

1. Înainte de toate trebuie să știi că țânțarii sunt atrași de mirosul nostru, în special de mirosul de transpirație, atât de pe corp cât și de pe picioare. O prima soluție este să ne spălăm cât mai des posibil în perioada caldă pentru ca transpirația să nu devină o invitație la adresa țânțarilor, plus că aceasta sporește aciditatea corpului. Folosește un săpun mentolat, deoarece acesta scade aciditatea pielii și maschează mirosul uman.

thumb

2. Ca să ții tânțarii la distanță de casă, poți apela cu încredere la câteva plante pe care le poți ține în casă.

Mușcatele, acele plante frumos colorate, pe lângă aspectul estetic, acționează ca un scut împotriva țânțarilor.

Dacă vrei protecție dublă împotriva țânțarilor, apelează cu încredere la busuioc. Astfel, vei avea o plantă proaspătă, aromată și delicioasă în bucătărie, dar și o armă rapidă împotriva țânțarilor.

ulei-esential-de-lavanda

Cu toții știm că lavanda are un miros plăcut, cu efect liniștitor. Dar știai că este un inamic al țânțarilor? Această plantă trebuie ținută la fereastră, în soare și va deveni un scut împotriva țânțarilor.

Majoritatea muștelor și insectelor nu suportă mirosul de mentă, așa că un ghiveci de mentă în casă este soluția ideală împotriva țânțarilor. În plus, daca ai fost înțepat, freacă zona cu o frunză de mentă și senzația de mâncărime va fi diminuată.

De asemenea, și iarba mâței este extrem de eficientă în lupa împotriva țânțarilor. Cercetările au descoperit că iarba mâței este de 10 ori mai eficientă decât orice produs existent pe piață. În plus, daca aveti pisici în casă, acestea vor fi foarte fericite să o aibă în preajmă.

Rozmarinul este adesea folosit în bucătărie pentru a aroma fripturile de miel sau alte preparate din carne sau pește. Tineți planta în bucătărie sau în gradină și nu numai că va îndepărta țânțarii, dar va atrage și o mulțime de fluturi frumoși în gradină.

3. Tot în casă poți încerca lămpile odorizante. Adaugă în apă câteva picături de ulei esențial de levănțică, eucalipt, lămâie, citronella.

4. Există și braățări impregnate cu uleiuri esențiale, care formează o barieră aromată anti tânțari. Poți să le agăți de căruciorul copilului sau la rucsac.

5. Știai că anumite uleiuri esențiale îndepărtează în mod natural insectele? Proprietățile repelente le transformă în ingredientele ideale pentru o soluție anti țânțari făcută în casă.

Atenție! Utilizarea de către persoanele cu pielea sensibilă sau copiii mici trebuie realizată cu grijă deoarece, în contact cu pielea, uleiurile esențiale pot provoca iritații. Cea mai indicată soluție în acest sens este aplicarea produselor direct pe haine, cărucior etc.

Cele mai eficiente uleiuri esențiale împotriva țânțarilor sunt cele de:

Rețete de remedii naturale împotriva țânțarilor cu uleiuri esențiale

Rețeta #1 (pentru adulți)

Ai nevoie de:

Se amestecă toate ingredientele și se adaugă în recipientul de tip spray. 

Rețeta #2 (pentru adulți)

Are în compoziție:

  • apă;
  • apă de Hamamelis;
  • glicerină vegetală;
  • 30 de picături de ulei esențial de lămâie, citronella, tea tree, eucalipt sau rozmarin.

Prepară un amestec de apă și apă de Hamamelis într-un raport de 20:80, adaugă o linguriță de glicerină vegetală și picăturile de ulei esențial.

De asemenea, poți folosi și 2 uleiuri esențiale din cele menționate, însă ai grijă cum le combini deoarece mirosul rezultat poate fi unul nu tocmai plăcut. Cele mai inspirate combinații cu uleiurile esențiale menționate sunt: lămâie și eucalipt, tea tree și rozmarin.

Rețeta #3 – Soluție anti țânțari pentru copii și animale

Conține:

  • apă;
  • apă de Hamamelis;
  • 15 de picături de ulei esențial de mentă, lavandă sau lemongrass.

Amestecă 2 părți egale de apă, respectiv apă de Hamamelis pentru un recipient de tip spray cu volumul de 240ml sau 300ml și adaugă 15 picături de ulei esențial din cele 3 menționate.

Pulverizează soluția anti țânțari pe mâinile și picioarele copiilor, respectiv pe membrele și coada animalelor de casă sau pe zgarda acestora.

Rețeta #4 – loțiune anti țânțari

Dacă preferi o soluție anti țânțari făcută în casă sub formă de loțiune, poți amesteca 15 picături de ulei esențial (din cele recomandate pentru copii sau adulți) în 100g de ulei de cocos extra virgin.

Cum tratăm înțepăturile de țânțar?

a2794a5813a04c429e3df29e0a38f2a0

Ce facem totuși dacă ajungem să fim înțepați de țânțari?Atunci când suntem înțepați organismul nostru reacționează împotriva substanțelor care intră în piele odată cu saliva țânțarului. Are loc o reacție inflamatorie, pielea se umflă și apare o senzație de mâncărime și usturime.

  • Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să speli zona cu apă rece și săpun. Ulterior se pune gheață pe mușcătură. Gheața îngustează vasele de sânge și astfel ajung mai puține substanțe inflamatorii în locul respectiv.
  • Un alt remediu este să aplici pe zona afectată oțet de mere sau oțet aromat. Mâncărimea se va diminua și zona nu se va mai inflama.
  • De asemenea, puteți aplica pe mușcătură o soluție din bicarbonat cu apă. Același efect îl are și zeama de lămâie.
  • Uleiul esențial de eucalipt sau mentă va calma inflamația și va răcori locul afectat. Nu le aplica direct pe piele pentru că sunt iritante. Poți masa locul de trei ori pe zi, cu un amestec format din două picături de ulei esențial amestecate într-o lingură de floarea soarelui, migdale sau jojoba.
  • Pentru personele cu pielea mai sensibilă sau pentru cei care acuză simptome supărătoare se recomandă cataplasme cu frunze de varză crudă, pătlagină sau busuioc. Zdrobește frunzele înainte pentru a se elibera substanțele active din plantă.

Aceste remedii sunt eficiente și dacă ești înțepat de alte tipuri de insecte, mai puțin cele cauzate de viespi, deoarece veninul acestora poate crea a reacție mai violentă. Pe lângă aceste soluții anti țânțari homemade, pe vegis.ro găsești și alte produse care te vor proteja împotriva micilor viețuitoare: plasturi, brățări, lumânări cu citronella pentru exterior, dar și remedii împotriva înțepăturilor cu efect antiseptic, antibacterian și antiinfecțios.

ALEGE ULEIURILE ESENȚIALE POTRIVITE >>

VEZI LUMÂNĂRILE CU CITRONELLA >>

DESCOPERĂ TOATE PRODUSELE ANTI ȚÂNȚARI >>

No Comments
    Leave a Reply