Stiati ca

Nutri-Score: Etichetarea nutrițională simplificată

Nutri-Score-Eticheta-Nutritionala

Scopul final al unei etichete de produs este să te convingă să cumperi. Dar dacă ar exista o etichetă care să te convingă să faci alegeri mai sănătoase, dintr-o singură privire? Nutri-Score este o astfel de etichetă. 

Nu este suficient să compari aportul caloric de pe eticheta produselor pentru a determina calitatea lor nutrițională, dacă te gândești că aceleași 100 de calorii se regăsesc atât într-o brioșă cu ciocolată, cât și în doi biscuiți digestivi cu ovăz. Până la urmă, nu despre calorii este vorba. Alimentația omului contemporan a devenit parte a unei concepții holistice despre sănătate, iar alegerile nutriționale presupun o documentare mai atentă a ingredientelor și punerea în balanță a efectelor asupra organismului. Aceasta este ideea din spatele sistemului de etichetare nutrițională simplificată numit Nutri-Score. 

alimente sanatoase

Ce este Nutri-Score?

O echipă de cercetători francezi din domeniul alimentației publice a propus în anul 2016 o formulă de etichetare accesibilă, care să țină cont de necesitatea consumatorilor de face alegeri alimentare mai informate. Așa a apărut eticheta Nutri-Score, deja implementată cu succes în Franța încă din anul 2017.

Mai exact, Nutri-Score este un sistem independent de etichetare care arată calitatea nutrițională a produselor, folosind un cod de culori de la verde la roșu și o grilă de la A la E. Nutri-Score se calculează pe baza informațiilor nutriționale ale alimentelor, per 100 de grame.

Nutri-score-nutritie-eticheta

Marcajul verde, alături de literele A și B indică faptul că alimentul ar trebui consumat mai des sau într-o cantitate mai mare deoarce are un aport crescut de nutrienți esențiali, iar marcajul roșu alături de literele D și E semnalează un produs care conține o cantitate mai mare de ingrediente care trebuie evitate în alimentația zilnică și consumate cu moderație (grăsimile, zahărul, sarea).Produsele marcate cu galben și litera C se află într-o categorie neutră, dar și acestea ar trebui consumate cu moderație. 

Cum să interpretezi corect și realist eticheta Nutri-Score?

Nutri-Score ia în considerare atât nutrienții care ar trebui consumați mai des sau într-o cantitate mai mare, cât și pe cei care ar trebui consumați mai rar sau în cantitate mai mică, oferind o evaluare complexă și echilibrată a produsului.

Avantajul este că produsele care conțin eticheta Nutri-Score pot fi comparate direct, atât cu produse din aceeași categorie, cât și cu produse din categorii diferite.  În această schemă de etichetare nutrițională, valoarea este atribuită pentru fiecare porție de 100 grame sau mililitri de produs alimentar, luând în considerare următorii factori:

  • cantitatea de nutrienți care ar trebui limitată: energie, acizi grași saturați, zaharuri, sare, adaosuri artificiale;
  • cantitatea de substanțe nutritive și ingrediente care ar trebui consumate mai des: fibre, proteine, fructe, legume, leguminoase.
Nutri-Score-A-D

Trebuie menționat că valorile D și E nu semnalează neapărat un aliment dăunător sănătății tale sau de evitat, ci faptul că, raportat la cantitatea de 100 grame, produsul poate depăși doza zilnică recomandată de sare, grăsimi, calorii, etc.

Un exemplu controversat este uleiul de măsline, care deși are beneficii multiple pentru sănătate, poate primi o valoare Nutri-Score mică deoarece aportul de grăsimi per 100 ml este crescut. Din fericire, nimeni nu consumă 100 ml de ulei de măsline într-o zi, așa că nu trebuie să-ți faci griji când găsești un scor mic pe produse pe care le credeai sănătoase. Concluzia este că eticheta Nutri-Score te va ajuta să diferențiezi rapid între alimentele de bază pentru o nutriție echilibrată și alimentele care trebuie consumate cu moderație. În cele din urmă, tu știi cel mai bine care este alegerea sănătoasă, în funcție de cantitatea consumată și obiceiurile tale alimentare. Totul este despre echilibru!

Este sau nu de ajutor Nutri-Score?

Pentru a înțelege cât de eficient este sistemul Nutri-Score după implementarea lui, autoritățile franceze au demarat câteva studii în perioada 2018-2020, iar rezultatul a fost că majoritatea persoanelor care s-au ghidat după grila Nutri-Score o consideră folositoare și 89% dintre acești consumatori ar dori ca sistemul de etichetare Nutri-Score să devină obligatoriu prin lege. 

Probabil ai observat deja eticheta Nutri-Score și pe unele produse din magazinele românești. Se estimează că încet-încet aceasta își va extinde tot mai mult vizibilitatea și la noi, în folosul consumatorilor. Tu ce părere ai despre această inițiativă? Crezi că te-ar ajuta să faci alegeri alimentare mai sănătoase?

alimente nutri-score

SURSE:

https://www.foodnavigator.com/Article/2021/03/05/Is-Nutri-Score-working-in-France-The-results-are-in

https://www.thinkspain.com/news-spain/31125/nutri-score-will-not-apply-to-olive-oil-as-it-shows-up-as-less-healthy-than-coca-cola

https://world.openfoodfacts.org/label/en:nutriscore/brands

https://world.openfoodfacts.org/label/en:nutriscore/brands

https://ro.openfoodfacts.org/nutriscore

https://nutriscore.ro/

No Comments

    Leave a Reply