Pasionat de gusturi fine, așa cum îi șade bine fiecărui iubitor de ciocolată neagră? Atunci ești în locul potrivit pentru că ne-am propus să dezlegăm câteva mistere legate de acest tip de ciocolată.
Pe ordinea de zi se află puncte esențiale pentru orice explorator într-ale savorii: cum contribuie ciocolata neagră la starea ta de bine, ce o diferențiază de alte tipuri de ciocolată, precum cea albă sau cu lapte, dar și care este procentul recomandat de cacao pentru ca tu să te poți bucura de aromă și alegeri sănătoase în egală măsură.
Delectează-te cu informații prețioase, iar la următoarea sesiune de shopping, alege cât mai conștient tipul de ciocolată care îți face bine.
De ce să consumi ciocolată neagră
Te încurajăm să te răsfeți cât mai des posibil cu ciocolată neagră, însă cu moderație. Cu cât cantitatea de cacao este mai ridicată, cu atât deliciul din fața ta este mai bogat din punct de vedere nutrițional.
De exemplu, aproximativ 100 g de ciocolată neagră, cu 70% – 85% cacao îți oferă:
- 11 g fibre;
- fier, 66% din necesarul zilnic;
- magneziu, 57% din necesarul zilnic;
- mangan, 85% din necesarul zilnic.
În plus, ciocolata neagră adaugă sesiunilor de răsfăț dulce și puțin seleniu, zinc, potasiu și antioxidanți benefici pentru starea de bine generală, cât și pentru un organism mai puternic în fața deteriorării cauzate de radicalii liberi.
Știai că …
desertul atât de accesibil astăzi a fost privit cu secole în urmă ca un „lux lichid”? Pe drumul dinspre forma lichidă la cea solidă, ciocolata a stârnit multe pasiuni datorită gustului unic și efectului energizant. Așa cum o știm astăzi, frumos învelită în poleială și ușor de consumat, există din 1847, când compania britanică J.S. Fry & Sons a creat în 1847 prima tabletă de ciocolată.
Rămâne însă întrebarea: de ce să alegi ciocolata neagră în detrimentul altor tipuri la fel de pline de gust?
Ciocolata neagră: papile gustative încântate, inimă fericită
Datorită antioxidanților din compoziție, mai exact flavonoide, consumul de ciocolată neagră poate preveni dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare. În acest sens, o serie de studii evidențiază beneficiile consumului de cacao sau de ciocolată bogată în flavonol – reglarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Concluzia cercetărilor sună optimist: consumul de ciocolată neagră de 3 ori pe săptămână poate reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare cu aproximativ 9%.
În egală măsură, acest deliciu atât de prețuit de-a lungul timpului poate flexibiliza vasele de sânge, prevenind apariția aterosclerozei, cunoscută și ca afecțiunea „întăririi arterelor”. Totodată, acest aliment cu rol terapeutic îți protejează inima și prin reglarea nivelului de „colesterol rău” din sânge.
Un plus de concentrare în perioade suprasolicitante
Dacă treci printr-o perioadă plină de provocări intelectuale și simți că nivelul de atenție și concentrare fluctuează în detrimentul tău, respiră și ia o tabletă de ciocolată neagră.
Tot studiile ne vin în ajutor prin confirmarea faptului că acest aliment, prin conținutul său de cacao, poate îmbunătăți circulația sanguină la nivelul creierului, acțiune cu efect pozitiv asupra memoriei, atenției și abilităților lingvistice.
De asemenea, flavonoidele din cacao pot susține buna funcționare a sistemului nervos în rândul adulților seniori, prevenind deteriorarea funcțiilor cognitive.
În plus, cacao conține substanțe cu rol stimulant precum cofeina și teobromina, cu efect revitalizant asupra funcțiilor cognitive pe termen scurt.
Ține cont că acest tip de ciocolată poate diminua nivelul de cortizol la nivelul organismului, deja arhicunoscut ca „hormonul stresului”. Prin reglarea nivelului de cortizol, consumul de ciocolată neagră poate preveni inflamarea organismului, cât și slăbirea performanțelor sportive prin calmarea crampelor musculare.
Previne depresia într-un mod dezarmant de savuros
Fiecare tabletă de ciocolată neagră aduce bucurie atât pentru papilele gustative, dar și sub forma unui cocktail de neurotransmițători benefici pentru creier: serotonină, endorfine, dopamină.
Mai mult, teobromina și magneziul din ciocolata neagră potențează efectul serotoninei, „hormon al fericirii” care poate influența semnificativ funcționarea sistemului nervos. Printre beneficii se regăsesc prevenirea și ameliorarea simptomelor depresive și instaurarea unei stări de bine, marcată de echilibru și motivație.
Totodată, magneziul din compoziție, supranumit și „mineralul antistres”, poate contribui la reglarea ciclului veghe-somn, inducând un somn mai liniștit și de calitate.
Ce înseamnă un conținut de cacao mai ridicat
Când cumperi ciocolată, vei observa înscrise pe ambalaj procente de cacao care variază între 35% și 100%. Dar care este procentul optim de cacao care permite clasarea produsului în categoria de „ciocolată neagră”?
De regulă, este considerată ciocolată neagră cea care conține un procent de cacao care se încadrează între 50% și 100%. Procentul indică raportul dintre boabele de cacao și alte ingrediente, precum zahărul. De exemplu, un baton de ciocolată cu 75% cacao poate fi „citit” de potențialul consumator în următorii termeni: 75% din greutatea sa provine din cacao (inclusiv masă de cacao, unt de cacao și boabe de cacao), iar restul de 25% reprezintă adaosul de zahăr și alte ingrediente.
Un procent ridicat de cacao înseamnă mai multă masă de cacao și mai puțin zahăr, lapte sau aditivi. De asemenea, ciocolata cu un procent ridicat de cacao este mai puțin dulce și are o aromă mai intensă de ciocolată, fiind mai bogată în antioxidanți.
Nu uita! Nu doar procentul contează, ci și calitatea produsului ales.
Un procent ridicat de cacao nu garantează întotdeauna calitatea înaltă a produsului. Climatul, solul și condițiile de creștere joacă un rol crucial în profilul aromatic al boabelor de cacao. În plus, procesele de fabricație și ingredientele utilizate pot influența semnificativ gustul și modul în care îți influențează sănătatea.
În general, ciocolata cu mai puține ingrediente procesate și cu ingrediente de calitate superioară înscrise pe ambalaj este mai sănătoasă. Dacă nu poți pronunța denumirea un ingredient sau nu știi ce este, probabil nu e cea mai inspirată alegere.
Tipuri de ciocolată neagră în funcție de procentele de cacao
Dacă vrei să consumi ciocolată într-o manieră cât mai conștientă, merită să știi la ce diferențe te poți aștepta în funcție de procentajul de cacao din compoziție.
- Ciocolată neagră, neîndulcită (100% cacao): recomandată cu precădere pentru gătit, datorită gustului său unic, deosebit de intens și amărui.
- Ciocolată amăruie (aproximativ 60%-85% cacao): ideală pentru deserturi sau consum de zi cu zi, direct scoasă din ambalaj.
- Ciocolată dulce (aproximativ 55% cacao): similară cu cea amăruie, dar ușor mai dulce.
- Ciocolată cu lapte (aproximativ 10% cacao): reprezintă opțiunea mai dulce și mai cremoasă, dar cu un conținut mai ridicat de zahăr și lapte.
Încă te întrebi dacă mai mult cacao înseamnă un produs mai sănătos?
Răspunsul simplu și la obiect este „Da!”. Un procent mai mare de cacao se traduce prin mai puțin zahăr și mai multe beneficii pentru sănătate. Boabele de cacao sunt o sursă bogată de vitamine (E, B6, B12), minerale (fier, magneziu, cupru, mangan, seleniu) și antioxidanți, mai exact flavonoidele menționate anterior. Alți compuși benefici sunt teobromina și feniletilamina, care energizează și îmbunătățește starea de spirit.
Consumul de ciocolată neagră: precauții și contraindicații
Indiferent cât este de sănătoasă și savuroasă, ciocolata neagră își are propriile restricții și condiții cu privire la consum. Principala regulă e moderația, ceea ce înseamnă că trebuie să eviți capcana de savura o ciocolată întreagă într-o singură zi.
Ideal este să te limitezi la 10 – 20 g pe zi, cu mențiunea că cele 10 g sunt stabilite și recomandate de EFSA (Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară). Este evident că cele 20 g sunt acceptate doar în cazuri de forță majoră, când pofta e copleșitoare, ziua prea stresantă sau specială într-un anume fel.
Iar în ciuda accesibilității și universalității ciocolatei, evită să o consumi în următoarele cazuri:
- ai identificat că te confrunți cu intoleranțe la teobromină și cofeină, substanțe prezente în ciocolata neagră;
- corpul tău manifestă reacții alergice la consumul de cacao sau lactoză;
- te confrunți cu sindromul intestinului iritabil sau reflux gastroesofagian, caz în care consumul de ciocolată și dulciuri în general îți poate inflama organismul;
- ai afecțiuni dentare grave, care necesită intervenții stomatologice pe termen lung sau pur și simplu ai carii dentare care trebuie tratate;
- ai diabet zaharat – în acest caz, poți căuta o variantă fără zahăr, cu un conținut cât mai ridicat de cacao, preferabil de 100%.
Rețetă yummy de prăjitură cu pere și ciocolată neagră
Pentru prăjitura promisă ai nevoie de:
- 250 ml ulei de măsline extravirgin;
- 200 g zahăr brut din trestie;
- 250 g făină;
- 1 lingură extract de vanilie sau pastă de vanilie;
- 3 ouă;
- 1 linguriță scorțișoară pulbere;
- 1 linguriță praf de copt;
- ½ liguriță bicarbonat de sodiu;
- ½ linguriță sare;
- 2 pere cu textură fermă, tăiate cubulețe;
- 150 g ciocolată neagră cu 70%- 75% cacao, tăiată fin.
Ține cont că pentru toppingul pe bază de nuci pecan, trebuie să incluzi pe lista de cumpărături următoarele ingrediente:
- 70 g nuci pecan;
- 3 linguri zahăr brun;
- 1 linguriță scorțișoară măcinată;
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin;
- 1 vârf fulgi de sare.
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 160°C.
Tapetează cu hârtie de copt o tavă rotundă cu pereți detașabili.
Instrucțiuni pentru compoziția prăjiturii:
- Într-un bol încăpător, bate cu un tel uleiul de măsline și zahărul până ce obții un amestec omogen.
- Adaugă extractul/pasta de vanilie, ouăle și pulberea de scorțișoară, apoi amestecă bine ingredientele.
- Încorporează făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea, amestecând ușor până când compoziția devine omogenă.
- Adaugă perele tăiate cubulețe și ciocolata neagră topită în prealabil pe baie de abur. Folosește o spatulă pentru a le integra cât mai bine în compoziție, astfel încât cubulețele de pere să fie distribuite uniform.
- Toarnă compoziția în tava deja pregătită și las-o deoparte.
Instrucțiuni pentru topping-ul caramelizat:
- Într-un bol mic, amestecă nucile pecan, zahărul brun, scorțișoara pulbere, uleiul de măsline și fulgii de sare.
- Amestecă-le bine, apoi presară-le peste compoziția din tavă.
- Coace prăjitura la 160°C pentru 1 oră și 5 minute.
- Pentru că în compoziție ai integrat ciocolată neagră topită, testul scobitorii nu este foarte relevant.
Poți servi prăjitura caldă sau rece, alături de un ceai aburind sau de o cafea cu gust bogat. Cât despre cafea, îți oferim un pont delicios pentru o servire cât mai rafinată: încearcă să adaugi o tabletă de ciocolată neagră în această băutură, în loc de zahăr.
Suntem foarte curioși dacă ți s-a părut că merită încercat și cât de mult te-ai bucurat de micul experiment, așa că ne poți lăsa un comentariu la acest articol.
Pregătit de un răsfăț divin? Hai să descoperi toate opțiunile de ciocolată neagră de pe vegis.ro, mai mult sau mai puțin bogate în cacao, create pe gusturile fiecărui pofticios.
Surse bibliografice:
- https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate#TOC_TITLE_HDR_7
- https://www.verywellhealth.com/dark-chocolate-8414141
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/dark-chocolate
- https://cococlectic.com/pages/is-higher-percentage-cacao-healthier
- https://www.gatherandfeast.com/pear-dark-chocolate-caramelised-pecan-cake