• Prima pagina
  • Despre noi
  • Magazin online
  • Contact
Natura la tine acasă
Natura la tine acasă
Natura la tine acasă
  • Prima pagina
  • Despre noi
  • Magazin online
  • Contact

Vegis.ro » Blog » Ce este indicele glicemic și de ce ar trebui să ții cont de el

Stiati ca

Ce este indicele glicemic și de ce ar trebui să ții cont de el

July 28, 2023
indicele glicemic
Avatar photo
Written by Nutritionist th. Alexandra Culinescu
0

Indicele glicemic (IG) este un sistem de clasificare a carbohidraților, bazat pe modul în care aceștia afectează nivelurile de zahăr din sânge, sau glicemia, într-un interval de timp de două ore după consumul unui anumit aliment. Sistemul a fost creat în anii ’80 pentru a ajuta persoanele cu diabet să-și gestioneze mai eficient nivelul de zahăr din sânge.

Carbohidrații cu un indice glicemic scăzut sunt absorbiți mai lent de către organism, ducând la o creștere mai graduală și mai constantă a zahărului din sânge. Pe de altă parte, carbohidrații cu un indice glicemic ridicat sunt absorbiți rapid, provocând creșteri bruște ale glicemiei.

Dieta cu indice glicemic scăzut

Un regim alimentar bazat pe consumul de alimente cu un indice glicemic scăzut poate avea numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea includ gestionarea mai eficientă a glicemiei pentru persoanele cu diabet, o senzație de sațietate prelungită (ceea ce poate contribui la pierderea în greutate), precum și o reducere a riscului de boli de inimă.

indicele glicemic

Indicele glicemic al alimentelor

Iată un exemplu de tabel care prezintă unele alimente comune și indicii lor glicemici, pe baza clasificării Harvard Medical School: 

AlimenteIndice glicemic mic
(până în 55)
Indice glicemic mediu
(între 56 – 69)
Indice glicemic mare
(peste 70)
CerealeOrz (28)Pâine integrală (69)Pâine albă (95)
LegumeBroccoli (15)Mazăre (60)Cartofi prăjiți (75)
FructeMere (38)Banane (58)Pepene roșu (72)
Produse lactateLapte degresat (32)Iaurt cu grăsimi reduse (60)Înghețată(87)
Dulciuri și snacks-uriNuci (15)Ciocolată cu lapte (65)Chips-uri (87)
*Notă: Numărul din paranteze reprezintă indicele glicemic al respectivului aliment.

Efectele gătitului și ale coacerii pentru indicele glicemic

Procesele de gătire, inclusiv fierberea, prăjirea sau coacerea, pot avea efecte semnificative asupra indicelui glicemic (IG) al unui aliment. În esență, aceste procese pot afecta structura alimentelor și modul în care organismul le descompune și le absoarbe.

masa in oras - mancare sanatoasa

1. Descompunerea carbohidraților

Gătitul poate descompune structurile complexe de carbohidrați din alimente în forme mai simple, care pot fi mai ușor digerate și absorbite de către organism, acest proces poate crește indicele glicemic al unui aliment. Carbohidrații simpli tind să crească mai rapid nivelul de zahăr din sânge.

2. Schimbări ale structurii alimentului

Coacerea și alte forme de gătit pot modifica structura alimentelor, ceea ce poate afecta modul în care sunt digerate. De exemplu, gătitul transformă amidonul rezistent (care funcționează mai mult ca o fibră) în amidon mai ușor de digerat, ceea ce poate crește indicele glicemic.

3. Efectul termic

Căldura implicată în procesele de gătire poate de asemenea să modifice structura carbohidraților, ceea ce poate afecta indicele glicemic. De exemplu, pâinea prăjită are un indice glicemic mai mare decât pâinea proaspătă.

painea prajita cu indicele glicemic mai mc

Este important de menționat că metodele de gătire pot varia semnificativ efectele asupra indicelui glicemic. De exemplu, fierberea pastelor al dente (când sunt încă ferme) va rezulta într-un indice glicemic mai mic decât fierberea până când devin foarte moi. Similar, cartofii fierți au un indice glicemic mai mic comparativ cu cartofii prăjiți sau copți.

De asemenea, combinația de alimente poate influența indicele glicemic general al unei mese. Adăugarea de grăsimi și proteine la un aliment cu indice glicemic ridicat poate încetini digestia și absorbția carbohidraților, rezultând într-o creștere mai lentă a nivelului de zahăr din sânge. De exemplu, consumul de pâine cu unt sau avocado poate avea un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge decât consumul de pâine singură.

În concluzie, este crucial să se ia în considerare modul de preparare a alimentelor și combinațiile de alimente atunci când se evaluează impactul potențial asupra nivelului de zahăr din sânge.

femeie care gateste

Înțelegerea și utilizarea indicelui glicemic poate fi un instrument util în gestionarea dietelor și a sănătății în general. Cu toate acestea, nu trebuie să reprezinte singurul criteriu de alegere a alimentelor. Valorile nutritive, echilibrul macronutrienților, gustul și preferințele personale sunt de asemenea aspecte importante de luat în considerare. Prin combinarea acestor elemente, puteți crea un plan alimentar care să vă susțină sănătatea pe termen lung și să vă ajute să vă atingeți obiectivele nutriționale.

diabetdiabet zaharatsanatate
Further Reading...
Scorțișoara, condimentul care aduce sănătate și savoare în bucate
September 27, 2022
Stiati ca boabele de cacao…?
October 9, 2015
eticheta alimentelor
Cum să citim corect eticheta alimentelor?
May 26, 2023
No Comments
    Leave a Reply Cancel Reply

    Previous Post
    Salată rece de tăieței cu kimchi
    Next Post
    Tot ce trebuie să știi despre protecția solară și recenzie la crema cu SPF 50+ Soskin
    Categorii
    Cauta articole
    Find us on Facebook
    Facebook...
    Comentarii recente
    • ilovecoffee on Argintul coloidal: ce beneficii are pentru sănătate?🧑‍🔬
    • likecoffee on Vitamina D3 și K2: un combo perfect pentru sănătatea inimii și a oaselor
    • Masamuscle on Vitamina D3 și K2: un combo perfect pentru sănătatea inimii și a oaselor
    • Andreea on Uleiul esențial de rozmarin, secretul parfumat al stării de bine
    • Flori on Năpraznic: o singură plantă, mai multe întrebuinţări
    Follow us on Instagram
    vegis.ro
    Noi suntem pregătiți! 🎉 Voi? Ne vedem joi s Noi suntem pregătiți! 🎉 
Voi? 
Ne vedem joi seara, 6 noiembrie pe Vegis.ro 🌿
.
.
.
#blackfriday #blackfridaydeal #vegisromania #vegisro #promotii #blackfridayshopping #produsenaturiste #blackfridayonline
    Mai multă grijă pentru tine, la un preț mai bun Mai multă grijă pentru tine, la un preț mai bun. 💚

𝗖𝗼𝘀𝗺𝗼 𝗣𝗵𝗮𝗿𝗺 te ajută să-ți menții echilibrul și vitalitatea cu 𝗥𝗘𝗗𝗨𝗖𝗘𝗥𝗜 la toate suplimentele. 

Poți alege produse pentru gripă și răceală, vitamine și minerale care-ți dau energie, pachete avantajoase, precum și uleiuri esențiale potrivite pentru aromaterapie, infuzii sau uz intern. 

➡ Alege suplimentele care te fac să te simți mai bine, dintr-un singur loc: vegis.ro

*promoție valabilă până pe 30.11.2025 (ora 23:59), în limita stocului disponibil.
.
.
.
#cosmopharm #suplimente #gripa #raceala #vitamine #minerale #pachete #uleiuriesentiale #staredebine #vegis #vegisromania
    🤩 Cel mai așteptat eveniment al anului se apro 🤩 Cel mai așteptat eveniment al anului se apropie curând! 
Pe data de 𝟔 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚, dăm startul campaniei 𝐁𝐋𝐀𝐂𝐊 𝐅𝐑𝐈𝐃𝐀𝐘 𝐩𝐞 𝐯𝐞𝐠𝐢𝐬.𝐫𝐨!

Salvează data în calendar și fii gata să faci cumpărături avantajoase, urmând pașii de mai jos: 
💻 conectează-te în contul Vegis sau creează-ți unul, pentru a putea plasa rapid o comandă;
🛒 pregătește coșul de cumpărături cu produsele favorite;
👀 fii cu ochii pe noi când dăm startul campaniei, deoarece stocurile sunt limitate.

Ne vedem cât ai spune Black Friday, cu 𝐌𝐞𝐠𝐚 𝐑𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐢 𝐥𝐚 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟒.𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬𝐞, de la producători apreciați, precum: Niavis | Cosmo Pharm | Dacia Plant | Secom | Alevia | Herbagetica | Zenyth Pharm | SanoVita | Biona | Pronat | Albina Carpatină | Faunus Plant și mulți alții. 

Te așteptăm cu drag!
.
.
.
#blackfriday2025 #megareduceri #oferte #promotii #suplimente #alimente #produsebio #apicole #remedii #cosmetice #detergenti #vegisromania #vegisro
    Tiramisu vegan/de post în pahar 🍰 Straturi de Tiramisu vegan/de post în pahar 🍰

Straturi delicate de pișcoturi înmuiate în cafea și cremă fină de caju. Un desert vegan/de post simplu, dar delicios, care impresionează prin gust și textură!

Ingrediente 2 porții:

Cremă de caju:

🔸️200 g caju crud, hidratat 2–4 ore sau 30 min în apă fierbinte
🔸️70–80 ml lapte vegetal
🔸️3–4 linguri sirop de agave
🔸️½ linguriță extract de vanilie 

Pișcoturi și cafea:

🔸️4–5 pișcoturi vegane
🔸️100 ml cafea tare călduță (sau cicoare/decofeinizată)
🔸️dulceață sau fructe proaspete

Toate ingredientele pentru acest desert le găsești pe Vegis.ro 🌱 
.
.
.
#tiramisu #veganrecipes #depost #reteterapide #desertrapid #vegisromania #vegisro
    😍 Adori să bucătărești? Acum ai un motiv î 😍 Adori să bucătărești? Acum ai un motiv în plus pentru a face rețetele favorite sau a experimenta altele. 

Cu 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐁𝐢𝐨 Spielberger, toate la Ofertă, poți să dai frâu liber imaginației și să te delectezi cu orice îți poftește inima. De la pâinici sau chifle pufoase, la gogoși grăsune și până la orez sau griș cu lapte, ești la un click distanță de ingredientele potrivite, disponibile pe vegis.ro.

Profită acum de prețurile reduse, ia-ți tot ce ai nevoie și bucură-te de preparate delicioase!

𝑃𝑜𝑓𝑡𝑎̆ 𝑚𝑎𝑟𝑒!

*promoție valabilă până pe 05.11.2025, în limita stocului. 
.
.
.
#alimentebio #echilibrunutritional #oferte #promotii #retetegustoase #faina #gris #orez #fulgiovaz #deliciiculinare #vegisromania #vegisro
    Follow on Instagram

    © Copyright Vegis 2021. All Rights Reserved.