Ești la început de drum în lumea gătitului echilibrat și nutritiv? Atunci, înseamnă că descoperirile sănătoase sunt în plină derulare pentru tine. De aceea, te invităm să-ți îmbogățești cunoștințele, dar și mesele de peste zi cu hrișcă, o pseudocereală cu un conținut ridicat de fibre și un profil nutrițional de excepție.
Fiind o pseudocereală, hrișca se diferențiază de grâu, secară, orz sau alte tipuri de cereale și prin lipsa glutenului, ceea ce o transformă din start într-o alternativă benefică pentru persoanele care trebuie să țină cont de această intoleranță.
Apreciată pentru proprietățile sale nutraceutice (produse care conțin nutrienți benefici organismului în concentrații mari), planta de hrișcă se aliniază cu succes obiectivelor tale sănătoase, legate de construirea unei stări de bine generale.
Hai să vezi cum acționează hrișca asupra organismului tău!
Planta de hrișcă: valori nutriționale convingătoare

O privire rapidă peste profilul său nutrițional complex îl va plasa instant în topul intereselor tale alimentare.
Cu aproximație, 100 g de semințe de hrișcă abundă în macro și micronutrienți esențiali funcționării optime a organismului:
- 13,3 g proteine;
- 10 g fibre;
- 71,5 g carbohidrați;
- fier;
- magneziu;
- mangan;
- calciu;
- vitamina K;
- vitamine din complexul B (tiamină, niacină, riboflavină, acid folic).
După cum vezi, hrișca poate fi un aliment care merită integrat în meniul tău zilnic. Este bine să o incluzi treptat în alimentație, inițial în cantități mai mici, până ce te obișnuiești cu gustul și consistența și descoperi cele mai potrivite modalități de servire pentru tine.
Cum contribuie consumul de hrișcă la starea ta de bine?
Profilul nutrițional al alimentelor pe care alegi să le consumi este un bun punct de plecare în organizarea regimului alimentar propriu. Originară din Asia Centrală, hrișca surprinde prin dubla utilizare: gastronomică, dar și terapeutică. Pe lângă savoarea pe care o aduce în farfurie, planta de hrișcă poate acționa benefic asupra corpului prin componentele bioactive, cu valoare antioxidantă, pe care le conține (flavonoide, acizi fenolici, peptide, rutină).
Printre cele mai importante și apreciate beneficii ale plantei de hrișcă se numără:
Menținerea sănătății sistemului cardiovascular

În vederea menținerii sănătății inimii, principalul atu al plantei de hrișcă este conținutul de rutină, un antioxidant puternic, cu rol antiinflamator, care poate contribui la reglarea hipertensiunii arteriale, dar și la prevenirea cheagurilor de sânge.
Planta de hrișcă iese în evidență și prin profilul său lipidic. În acest sens, un profil lipidic scăzut înseamnă un risc mai redus pentru dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare.
Un alt punct forte este și conținutul de carbohidrați complecși, care se descompun mai lent la nivelul tractului digestiv. Față de carbohidrații simpli, modul de descompunere mai puțin accelerat al carbohidraților complecși poate crește receptivitatea organismului la insulină, aspect ce poate duce la o mai bună reglare a nivelului de glucoză din sânge.
Asigurarea unei digestii sănătoase

În primul rând, fibrele pe care hrișca le conține pot fi elemente-cheie în susținerea adecvată a digestiei. Aportul corect de fibre poate accelera tranzitul intestinal, corectând tulburări digestive precum constipația. Totodată, fibrele joacă un rol important în reechilibrarea tractului intestinal, prevenind disconfortul abdominal, indiferent de natura sa. Absența glutenului este un plus care transformă acest aliment într-unul foarte ușor digerabil.
Fibrele pot contribui și la crearea senzației de sațietate, un aspect benefic în curele de slăbire, dacă unul dintre obiectivele tale este remodelarea corporală. Mai mult, cantitatea redusă de calorii ajută la reglarea greutății corporale.
Prevenirea declinului cognitiv

Deși poate părea neașteptat, hrișca este alimentul care funcționează după principiul „o minte sănătoasă în corp sănătos”. Conținutul bogat de antioxidanți, în special rutina, nu contribuie doar la funcționarea optimă a inimii, ci și la prevenirea declinului cognitiv. Astfel, rutina se remarcă prin proprietățile neuroprotectoare, blocând cu succes acțiunea nocivă a radicalilor liberi, cu posibil impact negativ asupra sănătății creierului.
Efectul antioxidant poate preveni îmbătrânirea accelerată a creierului, dar și dezvoltarea unor afecțiuni cu o gravitate crescută precum Parkinson sau Alzheimer.
Hrișca în bucătărie: precauții și contraindicații

Poate ai remarcat deja că hrișca este un aliment prietenos, care poate fi digerat foarte ușor. Totodată, este un aliment care nu prezintă contraindicații, iar cazurile de alergie țin mai mult de zona excepționalului. Consumul excesiv poate cauza reacții alergice destul de neplăcute, manifestate prin disconfort abdominal, dificultăți la înghițire și apariția unor iritații la nivelul pielii.
Pentru a permite propriului organism să se adapteze mai bine la consumul de hrișcă, se recomandă să o introduci progresiv în alimentație. Nu ezita să o gătești în moduri diverse pentru a descoperi care este gustul care îți încântă cel mai mult papilele gustative, alternând dulcele cu sărat. Vestea bună este că hrișca este un aliment versatil care se pliază pe toate cele 3 mese principale ale zilei.
Opțiunile de consum sunt de asemenea diverse, de la hrișcă crudă la boabe de hrișcă, fulgi de hrișcă sau chiar făină de hrișcă, foarte potrivită pentru deserturile care necesită coacere.
Bonus savuros: rețetă rapidă de supă de linte cu hrișcă
Pentru un prim fel potrivit pentru o masă de prânz nutritivă, ai nevoie de:
- 250 g de linte brună;
- 4 lingură de ulei de măsline;
- 1 ceapă albă, tăiată julien;
- 1 morcov, tăiat julien;
- 2 foi de dafin;
- 1 l supă de legume, cu un conținut redus de sare;
- 120 g de crupe de hrișcă;
- 150 g baby spanac.
Mod de preparare:
- Încinge uleiul într-o oală încăpătoare pentru supă. Adaugă ceapa și călește-o, apoi morcovul. Amestecă timp de 3 – 5 minute până ce observi că morcovul capătă o textură mai puțin fermă.
- Adaugă lintea și foile de dafin și amestecă bine ingredientele, până ce sunt acoperite cu ulei.
- Adaugă 700 ml din supa de legume, în mod progresiv. Amestecă și adu la punctul de fierbere. Lasă ingredientele să fiarbă pentru 10 minute.
- Redu intensitatea focului și adaugă hrișca. Fierbe până ce lintea capătă o textură mai puțin fermă, dar nu foarte moale, sfărâmicioasă. Permite crupelor de hrișcă să se gătească pentru aproximativ 25 de minute, apoi adaugă restul de supă rămas.
- Ia preparatul de pe foc și adaugă frunzele proaspete de baby spanac. Dacă dorești, poți îndepărta foile de dafin.
- Servește supa caldă, stropită cu puțin ulei de măsline extravirgin la suprafață.
Spor la savurat preparatul de inspirație italiană!
Iar dacă vrei ca următoarele experimente culinare să te găsească pregătit, intră pe vegis.ro și explorează virtual opțiunile de hrișcă pe care ți le punem cu drag la dispoziție.
Surse bibliografice:
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-buckwheat
- https://www.healthline.com/nutrition/foods/buckwheat
- https://www.health.com/buckwheat-benefits-8622615
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/325042
- https://www.allrecipes.com/recipe/278290/lentil-and-buckwheat-soup/
- http://arhiva.formula-as.ro/2009/873/medicina-naturii-44/hrisca-fagopyrum-esculentum-11230