Retete sanatoase

Fasolea neagra

Originara din Peru, [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_dropcap]>[/fusion_dropcap]fasolea este o planta cu o vechime de aproximativ 8000 de ani. La ora actuala, in lume exista peste 30000 de soiuri de fasole, ea fiind prezenta in alimentatia majoritatii popoarelor. Populatia asteca o cultiva impreuna cu porumbul. Acesta din urma era folosit pe post de  support  pentru a se catara fasolea. Anumite soiuri de fasole sunt originare din America, Italia sau Mexic.

Numita si Phaseolus vulgaris L, fasolea neagra are un continut bogat  in proteine, grasimi, vitamina B1, B2 si carbohidrati.

Fasolea neagra este pe buna dreptate considerata un aliment minune pentru sanatate si pentru silueta. In urma cercetarilor facute s-a constatat ca  fasolea are  un cotinut ridicat de fier, contribuie la cresterea imunitatii, sporeste arderile in organism si conduce la scaderea colesterolului.

Gatita cat mai simplu posibil, adica fiarta sau preparata la aburi, deoarece isi pastreaza toti nutrientii si continutul fenolic, fasolea neagra nu este doar o adevarata placere pentru papilele gustative sau pentru stomac, dar aduce si reale beneficii sanatatii.

Beneficii:

Fosolea neagra este foarte bogata in antioxidanti, culoarea ei neagra datorandu-se unei substante numita antocianina. Aceasta este o flavonoida, ce se regaseste si in fructe si legume  precum afine, coacaze sau varza rosie, considerate adevarate alimente minune pentru sanatatea si buna functionare a organismului uman. Flavonoidele conduc la micsorarea riscului aparitiei unor forme de cancer precum cancerul de san, de prostata sau de colon.

Testele facute de specialisti au scos la iveala faptul ca fasolea neagra prezinta cea mai mare cantitate de antioxidanti, dintre toate tipurile de fasole cunoscute la ora actuala.

Dupa cum se stie antioxidantii intarzie procesul de imbatranire, grabesc procesul de refacere a celulelor, lupta alaturi de sistemul imunitar la apararea organismului si fac tenul mai luminos si mai frumos.

Un alt beneficiu este faptul ca fasolea negra este plina de fibre solubile, benefice in lupta impotriva colesterului rau. De asemenea sunt indicate impotriva comstipatiei, curata organismul de radicalii liberi si lupta impotriva unor forme de cancer.

Fasolea neagra are un continut bogat de acid folic, fapt ce o recomanda in alimentatia femeilor gravide si nu numai. De retinut este si faptul ca lipsa acidului folic la o gravida poate duce la o dezvoltare anormala a creierului si a coloanei vertebrale a fatului. Acidul folic al fasolei negre contribuie la diminuarea nivelurilor sanguine de homocisteina. Homocisteina este un aminoacid asociat cu riscul bolilor de inima, atunci cand nivelurile sanguine cresc.

Fasolea neagra ne ajuta in lupta cu kilogramele in plus deoarece aceasta are un continut scazut de grasimi si este indicata in diete si regimuri alimentare. Avand un continut bogat de fibre, implicit apare mai rapid senzatia de satietate si automat veti manca mai putin si veti diminua aparitia poftelor de mancare. O cana de fasole neagra fiarta are doar 85 de calorii deci nu trebuie sa va ingrijorati ca va veti ingrasa daca veti apela la aceasta leguma.Avand o cantitate importanta de proteine fasolea va va mentine senzatia de satietate pentru mai mult timp,dar ce e cel mai benefic e faptul ca ne va pastra energia la cote crescute pentru a ne desfasura cu succes activitatile.

Fasolea neagra ne ajuta in prevenirea bolilor cardiace deoarece aceasta este bogata in magneziu, element ce contribuie la mentinerea unei tensiuni arteriale echilibrate, dar si la stabilizarea fierului în organism, prevenind anemia.

Trebuie mentionat  faptul ca fasolea ajuta la intarirea sistemului nostru imunitar, precum si la refacerea tesutului muscular si a sistemului osos.

Nu in ultimul rand trebuie stiut faptul ca persoanele care se feresc de consumul acestor legume datorita balonarii si a efectelor provocate de aceasta, ar fi indicat sa fie constiente de faptul ca efectele ei asupra organismului sunt mult mai numeroase si mai benefice decat micile neplaceri amintite mai sus.

La final va prezentam o reteta delicioasa cu aceasta fasole minunata:

    fasole2

Salata de fasole neagra cu porumb

Avem nevoie de:

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes or no”]

  • 6-8 stiuleti porumb
  • cativa dovlecei verzi si galbeni
  • 1/2 ceapa rosie
  • ardei gras rosu
  • castravete
  • tije de telina
  • mazare dulce
  • fasole neagra
  • busuioc proaspat
  • coriandru proaspat
  • ardei iute
  • usturoi tocat

[/fusion_checklist]Se taie boabele de pe stiulete, apoi restul legumelor in cuburi mici. Se amesteca toate ingredientele  intr-un castron mare. Se clateste fasolea, se scurge bine apoi se adauga peste legumele taiate.

La sfarsit se toaca busuiocul, si se presara peste ele. La fel se procedeaza si cu coriandrul.

Sos: Otet de mere si zmeura, 2 linguri boia iute si 3 linguri sos (sare, piper negru, ardei iute, usturoi tocat, ulei masline) sau ce sos doriti. Pofta Buna!

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

No Comments
    Leave a Reply