Preparate traditionale romanesti

Redescoperă gustul inconfundabil al mâncărurilor tradiționale românești!

Am selectat pentru tine 4 rețete gustoase, ca la mama acasă. ?


ARDEI UMPLUȚI CU OREZ

Ingrediente: 

  • 5 - 6 ardei grași;
  • 155gr orez;
  • 1 ceapă medie tocată;
  • 1 morcov tăiat în cubulețe sau dat pe răzătoare, în funcție de preferințe;
  • 1 conservă de sos de roșii;
  • 2 linguri ulei de măsline; 
  • ¼ linguriță busuioc uscat;
  • ¼ linguriță oregano uscat;
  • ¼ linguriță cimbru uscat;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Spală foarte bine ardeii și taie un căpăcel în jurul codiței pentu a-i putea curăța de semințe. Păstrează căpăcelele pentru mai târziu.
  2. Într-o oală încăpătoare, pune apă la fiert. Atunci când aceasta începe să fiarbă, adaugă ardeii și gătește-i timp de 5 minute. Ulterior, scurge-i de apă și pune-i separat.
  3. Fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
  4. Într-o tigaie, adaugă uleiul de măsline și călește ceapa. Apoi adaugă sosul de roșii, condimentele uscate, sarea și piperul, amestecă și lasă-le pe foc timp de aproximativ 5 minute, fără să acoperi tigaia.
  5. Toarnă și orezul în tigaie, amestecă bine și ia recipientul de pe foc. 
  6. Umple ardeii cu compoziția obținută și pune și căpăcelele. Atenție însă să nu pui prea multă compoziție în ardei, întrucât s-ar putea crăpa. 
  7. Așază ardeii într-o tigaie unsă în prealabil cu puțin ulei și gătește-i la cuptor la temperatura de 190 de grade, timp de 15 - 20 de minute. 

PRĂJITURA TĂVĂLITĂ

Ingrediente pentru 12 porții:

Pentru blat:

  • 304gr făină;
  • un praf de sare;
  • 3 lingurițe și 3/4 de bicarbonat de sodiu;
  • 250gr zahăr brun;
  • 375ml lapte vegetal;
  • 125ml de ulei de floarea soarelui sau de rapiță;
  • 1 lingură oțet de mere sau oțet alb;
  • 1 lingură extract de vanilie.

Pentru glazură:

  • 220gr de ciocolată neagră, vegană;
  • 240gr cremă de cocos;
  • 160gr dulceață de zmeură sau orice alt sortiment preferi;
  • 160gr nucă de cocos răzuită.

Instrucțiuni pentru blat:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. 
  2. Tapetează cu hârtie de copt o formă de tort cu dimensiunile de 33 cm x 23 cm.
  3. Adaugă făina, zahărul, praful de copt și sarea într-un bol mare și amestecă foarte bine, până când nu mai sunt cocoloașe. 
  4. Adaugă în același castron laptele vegetal, uleiul și extractul de vanilie și amestecă până când obții o compoziție omogenă. 
  5. Toarnă compoziția în forma de copt, niveleaz-o și coace-o timp de 20 - 25 de minute. Nu uita să încerci blatul cu o scobitoare pentru a te asigura că este copt în interior. Dacă încă nu s-a copt, se mai poate lăsa câteva minute în cuptor.
  6. Blatul se lasă în forma de tort până când se răcește complet. 

Instrucțiuni pentru glazură:

Pune într-o cratiță mică ciocolata neagră și crema de cocos și topește-le la foc mediu până când se omogenizează. Glazura se lasă deoparte. 

Mod de preparare:

  1. Taie blatul în jumătate, întinde dulceața pe una dintre jumătăți și acoper-o cu jumătatea rămasă astfel încât să obții un sandwich.
  2. Feliază sandwich-ul în 12 bucăți. 
  3. Toarnă glazura într-un bol încăpător și nuca de cocos într-un altul.
  4. Cu ajutorul unei furculițe, se ia fiecare bucățică de blat, se dă pe toate părțile prin glazură, se lasă excesul de glazură să se scurgă, iar ulterior se tăvălește prin nuca de cocos răzuită. 

SUPĂ DE CARTOFI CU PRAZ

Ingrediente:

  • 3 bucăți de țelină tocate;
  • 2 cepe medii tocate;
  • 3 fire de praz tocat;
  • 1 ardei gras tăiat;
  • 6 căței de usturoi tăiați;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 4 cartofi de dimensiune medie, curățați și tăiați în cubulețe;
  • 1l supă de legume sau apă;
  • sare și piper după gust;
  • opțional: aproximativ 125ml lapte de cocos. 

Mod de preparare:

  1. Toarnă uleiul de măsline într-o tigaie și călește țelina, ceapa, ardeiul gras, prazul și usturoiul.
  2. Într-o oală încăpătoare, pune la fiert ingredientele călite, supa de legume / apa, cartofii, sarea și piperul. Atunci când încep să fiarbă, redu intensitatea focului, acoperă oala cu un capac și lasă mâncarea 10 - 15 minute pe foc sau până când cartofii încep să devină moi, amestecând ocazional.

         *Adaugă și laptele de cocos.

  1. Folosește un blender vertical pentru a obține consistența dorită pentru supă.
  2. Presară puțin pătrunjel și supa este gata de servire. 

ALBĂ CA ZĂPADA, FĂRĂ COACERE

Ingrediente:

  • 450gr biscuiți simpli;
  • 1 foaie de napolitană mică;
  • 1l lapte de soia;
  • 200gr zahăr tos;
  • 80gr făină;
  • 60ml apă rece;
  • 80gr amidon de porumb;
  • 250gr unt vegan, la temperatura camerei;
  • coaja rasă de la 1 lămâie;
  • 1 linguriță extract de vanilie;
  • 30ml zeamă de lămâie;
  • 10gr gelatină;
  • nucă de cocos răzuită, după gust.

Instrucțiuni pentru cremă:

  1. Pune gelatina într-un castron, adaugă apa rece și amestecă foarte bine. Lasă gelatina să se hidrateze timp de 5 minute.
  2. Toarnă laptele într-o cratiță, adaugă făina, amidonul de porumb și amestecă foarte bine ingredientele, la foc mic. 
  3. Adaugă și zahărul tos și amestecă continuu, până când crema se va îngroșa. 
  4. Cât timp crema este fierbinte, pune coaja de lămâie, extractul de vanilie, zeama de lămâie și gelatina hidratată și amestecă foarte bine, până când gelatina se topește. 
  5. Acoperă crema cu o folie din plastic și las-o să se răcească la temperatura camerei. 
  6. După ce crema s-a răcit, pune untul vegan într-un castron, mixează puțin și adaugă treptat câte o lingură de cremă, mixând de fiecare dată. 

Mod de prepare:

  1. Într-o tavă mare, așază un strat de biscuiți, pune un strat de cremă și nivelează cu ajutorul unei spatule astfel încât biscuiții să fie acoperiți. 
  2. Pune foaia de napolitană peste cremă și presează ușor.
  3. Adaugă din nou un strat de cremă, distribuită uniform, și pune un alt strat de biscuiți. 
  4. Acoperă iar cu cremă, așază și ultimul strat de biscuiți și acoper-o cu crema rămasă. 
  5. Presară nuca de cocos răzuită și pune prăjitura la frigider timp de 6 ore. 

Pe care dintre rețete vrei să o testezi prima? Indiferent de alegere, îți recomandăm următoarele alimente produse în România sau distribuite de producători români. ??❤️


Nu a fost gasit niciun produs