Preparate traditionale romanesti

Redescoperă gustul inconfundabil al mâncărurilor tradiționale românești!

Am selectat pentru tine 4 rețete gustoase, ca la mama acasă. 😍


ARDEI UMPLUȚI CU OREZ

Ingrediente: 

  • 5 - 6 ardei grași;
  • 155gr orez;
  • 1 ceapă medie tocată;
  • 1 morcov tăiat în cubulețe sau dat pe răzătoare, în funcție de preferințe;
  • 1 conservă de sos de roșii;
  • 2 linguri ulei de măsline; 
  • ¼ linguriță busuioc uscat;
  • ¼ linguriță oregano uscat;
  • ¼ linguriță cimbru uscat;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Spală foarte bine ardeii și taie un căpăcel în jurul codiței pentu a-i putea curăța de semințe. Păstrează căpăcelele pentru mai târziu.
  2. Într-o oală încăpătoare, pune apă la fiert. Atunci când aceasta începe să fiarbă, adaugă ardeii și gătește-i timp de 5 minute. Ulterior, scurge-i de apă și pune-i separat.
  3. Fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
  4. Într-o tigaie, adaugă uleiul de măsline și călește ceapa. Apoi adaugă sosul de roșii, condimentele uscate, sarea și piperul, amestecă și lasă-le pe foc timp de aproximativ 5 minute, fără să acoperi tigaia.
  5. Toarnă și orezul în tigaie, amestecă bine și ia recipientul de pe foc. 
  6. Umple ardeii cu compoziția obținută și pune și căpăcelele. Atenție însă să nu pui prea multă compoziție în ardei, întrucât s-ar putea crăpa. 
  7. Așază ardeii într-o tigaie unsă în prealabil cu puțin ulei și gătește-i la cuptor la temperatura de 190 de grade, timp de 15 - 20 de minute. 

PRĂJITURA TĂVĂLITĂ

Ingrediente pentru 12 porții:

Pentru blat:

  • 304gr făină;
  • un praf de sare;
  • 3 lingurițe și 3/4 de bicarbonat de sodiu;
  • 250gr zahăr brun;
  • 375ml lapte vegetal;
  • 125ml de ulei de floarea soarelui sau de rapiță;
  • 1 lingură oțet de mere sau oțet alb;
  • 1 lingură extract de vanilie.

Pentru glazură:

  • 220gr de ciocolată neagră, vegană;
  • 240gr cremă de cocos;
  • 160gr dulceață de zmeură sau orice alt sortiment preferi;
  • 160gr nucă de cocos răzuită.

Instrucțiuni pentru blat:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. 
  2. Tapetează cu hârtie de copt o formă de tort cu dimensiunile de 33 cm x 23 cm.
  3. Adaugă făina, zahărul, praful de copt și sarea într-un bol mare și amestecă foarte bine, până când nu mai sunt cocoloașe. 
  4. Adaugă în același castron laptele vegetal, uleiul și extractul de vanilie și amestecă până când obții o compoziție omogenă. 
  5. Toarnă compoziția în forma de copt, niveleaz-o și coace-o timp de 20 - 25 de minute. Nu uita să încerci blatul cu o scobitoare pentru a te asigura că este copt în interior. Dacă încă nu s-a copt, se mai poate lăsa câteva minute în cuptor.
  6. Blatul se lasă în forma de tort până când se răcește complet. 

Instrucțiuni pentru glazură:

Pune într-o cratiță mică ciocolata neagră și crema de cocos și topește-le la foc mediu până când se omogenizează. Glazura se lasă deoparte. 

Mod de preparare:

  1. Taie blatul în jumătate, întinde dulceața pe una dintre jumătăți și acoper-o cu jumătatea rămasă astfel încât să obții un sandwich.
  2. Feliază sandwich-ul în 12 bucăți. 
  3. Toarnă glazura într-un bol încăpător și nuca de cocos într-un altul.
  4. Cu ajutorul unei furculițe, se ia fiecare bucățică de blat, se dă pe toate părțile prin glazură, se lasă excesul de glazură să se scurgă, iar ulterior se tăvălește prin nuca de cocos răzuită. 

SUPĂ DE CARTOFI CU PRAZ

Ingrediente:

  • 3 bucăți de țelină tocate;
  • 2 cepe medii tocate;
  • 3 fire de praz tocat;
  • 1 ardei gras tăiat;
  • 6 căței de usturoi tăiați;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 4 cartofi de dimensiune medie, curățați și tăiați în cubulețe;
  • 1l supă de legume sau apă;
  • sare și piper după gust;
  • opțional: aproximativ 125ml lapte de cocos. 

Mod de preparare:

  1. Toarnă uleiul de măsline într-o tigaie și călește țelina, ceapa, ardeiul gras, prazul și usturoiul.
  2. Într-o oală încăpătoare, pune la fiert ingredientele călite, supa de legume / apa, cartofii, sarea și piperul. Atunci când încep să fiarbă, redu intensitatea focului, acoperă oala cu un capac și lasă mâncarea 10 - 15 minute pe foc sau până când cartofii încep să devină moi, amestecând ocazional.

         *Adaugă și laptele de cocos.

  1. Folosește un blender vertical pentru a obține consistența dorită pentru supă.
  2. Presară puțin pătrunjel și supa este gata de servire. 

ALBĂ CA ZĂPADA, FĂRĂ COACERE

Ingrediente:

  • 450gr biscuiți simpli;
  • 1 foaie de napolitană mică;
  • 1l lapte de soia;
  • 200gr zahăr tos;
  • 80gr făină;
  • 60ml apă rece;
  • 80gr amidon de porumb;
  • 250gr unt vegan, la temperatura camerei;
  • coaja rasă de la 1 lămâie;
  • 1 linguriță extract de vanilie;
  • 30ml zeamă de lămâie;
  • 10gr gelatină;
  • nucă de cocos răzuită, după gust.

Instrucțiuni pentru cremă:

  1. Pune gelatina într-un castron, adaugă apa rece și amestecă foarte bine. Lasă gelatina să se hidrateze timp de 5 minute.
  2. Toarnă laptele într-o cratiță, adaugă făina, amidonul de porumb și amestecă foarte bine ingredientele, la foc mic. 
  3. Adaugă și zahărul tos și amestecă continuu, până când crema se va îngroșa. 
  4. Cât timp crema este fierbinte, pune coaja de lămâie, extractul de vanilie, zeama de lămâie și gelatina hidratată și amestecă foarte bine, până când gelatina se topește. 
  5. Acoperă crema cu o folie din plastic și las-o să se răcească la temperatura camerei. 
  6. După ce crema s-a răcit, pune untul vegan într-un castron, mixează puțin și adaugă treptat câte o lingură de cremă, mixând de fiecare dată. 

Mod de prepare:

  1. Într-o tavă mare, așază un strat de biscuiți, pune un strat de cremă și nivelează cu ajutorul unei spatule astfel încât biscuiții să fie acoperiți. 
  2. Pune foaia de napolitană peste cremă și presează ușor.
  3. Adaugă din nou un strat de cremă, distribuită uniform, și pune un alt strat de biscuiți. 
  4. Acoperă iar cu cremă, așază și ultimul strat de biscuiți și acoper-o cu crema rămasă. 
  5. Presară nuca de cocos răzuită și pune prăjitura la frigider timp de 6 ore. 

Pe care dintre rețete vrei să o testezi prima? Indiferent de alegere, îți recomandăm următoarele alimente produse în România sau distribuite de producători români. 💙💛❤️

Lapte de Cocos Ecologic/Bio 200ml
 
in stoc
Sare Roz De Himalaya Cristale 500g
Sare Roz De Himalaya Cristale 500g SOLARIS
(2)
in stoc furnizor
Dulceata De Afine Fara Zahar 360g
10%
19,50 lei
17,55 lei
Economisesti 1,95 lei
in stoc
Dulceata De Zmeura Fara Zahar 360g
10%
19,50 lei
17,55 lei
Economisesti 1,95 lei
in stoc
Dulceata De Capsuni Fara Zahar 360g
10%
(4)
19,50 lei
17,55 lei
Economisesti 1,95 lei
in stoc
Zahar Brun Melasa Nerafinat 1kg
(1)
in stoc limitat
Pasta De Macese Fara Zahar 360g
10%
18,50 lei
16,65 lei
Economisesti 1,85 lei
in stoc
Zahar de Cocos 250g
(2)
in stoc
Sare De Mare Fina Neiodata 500g
20%
Sare De Mare Fina Neiodata 500g SANOVITA
Ulei de Masline Extra Virgin Kalamata 500ml
Ulei de Masline Extra Virgin Kalamata 500ml SOLARIS
(4)
in stoc limitat
Zahar Brun Nerafinat 1kg
(2)
in stoc
Dulceata Din Coacaze Negre Fara Zahar 360g
10%
19,50 lei
17,55 lei
Economisesti 1,95 lei
in stoc
Dulceata Din Fructe De Padure Fara Zahar 360g
10%
19,50 lei
17,55 lei
Economisesti 1,95 lei
in stoc
Extract Pur de Vanilie Bourbon din Madagascar 50ml
20%
39,65 lei
31,72 lei
Economisesti 7,93 lei
in stoc furnizor
Faina de Ovaz 1kg
Faina de Ovaz 1kg SOLARIS
(2)
in stoc limitat
Dulceata De Visine Fara Zahar 360g
10%
(2)
19,50 lei
17,55 lei
Economisesti 1,95 lei
in stoc
Ulei de Masline Extra Virgin Koroneiki 250ml
Ulei de Masline Extra Virgin Koroneiki 250ml SOLARIS
 
in stoc limitat
Sare Celtica Fina 250g
(9)
in stoc
Sare Neagra De Himalaya 250g
in stoc
Ulei de Floarea Soarelui Presat la Rece 1L
(2)
in stoc furnizor
Faina Integrala De Orez 1kg
Faina Integrala De Orez 1kg SOLARIS
(5)
in stoc limitat
Sarea Baciului 500g
Sarea Baciului 500g SOLARIS
in stoc furnizor
Dulceata De Mure Fara Zahar 360g
10%
19,50 lei
17,55 lei
Economisesti 1,95 lei
in stoc
Faina Integrala De Secara 500gr
Faina Integrala De Secara 500gr SOLARIS
(7)
in stoc furnizor
Faina De Cocos Ecologica/Bio 250g
10%
Faina De Cocos Ecologica/Bio 250g NIAVIS
18,90 lei
17,01 lei
Economisesti 1,89 lei
in stoc
Sare Roz De Himalaya Fina 500g
Sare Roz De Himalaya Fina 500g SOLARIS
in stoc
Faina De Naut 1kg
Faina De Naut 1kg SOLARIS
(2)
in stoc
Sare Roz De Himalaya Grunjoasa 500gr
20%
Sare Roz De Himalaya Grunjoasa 500gr SANOVITA
6,90 lei
5,52 lei
Economisesti 1,38 lei
in stoc
Faina Integrala de Grau 1kg
20%
(7)
10,50 lei
8,40 lei
Economisesti 2,10 lei
in stoc
Otet De Mere 500ml
Otet De Mere 500ml SOLARIS
in stoc furnizor
Orez Integral 500gr
Orez Integral 500gr SOLARIS
(7)
in stoc furnizor
Faina de Cocos 250g
Faina de Cocos 250g SOLARIS
 
in stoc limitat
Faina Integrala de Grau Spelta 500gr
(2)
in stoc limitat
Nuca De Cocos Razuita 250g
20%
(3)
5,90 lei
4,72 lei
Economisesti 1,18 lei
in stoc
Sare Marina Fina 500gr
Sare Marina Fina 500gr SOLARIS
in stoc limitat
Zahar Brut 1kg
20%
Zahar Brut 1kg SANOVITA
(4)
13,50 lei
10,80 lei
Economisesti 2,70 lei
in stoc
Faina Integrala De Mei 1kg
Faina Integrala De Mei 1kg SOLARIS
 
in stoc limitat
Amidon din porumb 250g
20%
Amidon din porumb 250g SANOVITA
(3)
Faina Integrala De Grau 500gr
Faina Integrala De Grau 500gr SOLARIS
in stoc furnizor
Faina Integrala de Secara 1kg
20%
 
10,50 lei
8,40 lei
Economisesti 2,10 lei
in stoc
Faina Integrala De Hrisca Coapta 1kg
Faina Integrala De Hrisca Coapta 1kg SOLARIS
(1)
in stoc furnizor
Rasnita Reutilizabila Mix Piper Rosu si Negru 70g
Rasnita Reutilizabila Mix Piper Rosu si Negru 70g SOLARIS
(1)
in stoc limitat