Pastram verde mostenirea Carpatilor - Vegis.ro

 
România adăpostește în lanțul muntos al impunătorilor Carpați printre ultimele suprafețe de păduri neatinse de om din Europa. În anul 2017, 24.000 ha din așa-numitele păduri virgine aflate pe teritoriul țării noastre au intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aceste păduri sunt "acasă" pentru carnivore mari precum ursul brun, râsul și lupul, numeroase specii de păsări dar și mamifere care trăiesc în habitatul acvatic, cum ar fi vidra europeană. Diversitatea faunei, a florei și această prezență în Carpați a ultimelor ecosisteme care nu au cunoscut intervenția umană conferă o valoare deosebită României. 
 
Bogățiile naturale ale țării noastre trebuie conservate, protejate și reconstruite într-un mod corespunzător acolo unde este nevoie. 
"Păstrăm verde moștenirea Carpaților" reprezintă modalitatea prin care dorim să ne implicăm activ în reconstrucția ecologică a pădurilor din Munții Făgăraș. Acest program urmărește să sprijine activitatea Fundației Conservation Carpathia, una din cele mai mari organizații de conservare din România, care desfășoară totodată și acțiuni de protejare a zonelor cu natură sălbatică și reintroducerea de specii în spațiul carpatic (zimbrul și castorul, de pildă). 
 
 
DE CE RECONSTRUCȚIE ECOLOGICĂ
 
Activitatea de reconstrucție ecologică în Munții Carpați vine ca un răspuns al managementului forestier practicat în ultimii ani. Exploatarea nesustenabilă a pădurilor, tăierile ilegale și eroziunea solului ca urmare a șanțurilor formate de tractoarele folosite pentru transportarea lemnului sunt factori care în timp au adus un dezechilibru în ecosistem. 
 
Zona Groapele din Munții Făgăraș a fost exploatată pentru cherestea în ultima sută de ani și s-a împădurit artificial cu molid, specie care nu este rezistentă la intemperii și care a anulat astfel diversitatea florei originale, având impact inclusiv asupra faunei. Acum 10-12 ani, peste 300 hectare au fost tăiate integral, rezultatul fiind versanții goliți și o puternică eroziune a solului. Zona a fost lipsită de arbori și semințe care să permită refacerea naturală. 
 
Acțiunea de achiziție a terenurilor forestiere pentru salvarea de la exploatare desfășurată încă din 2009, iar ulterior activitățile de conservare, reconstrucție și măsurile de protecție stabilite de Conservation Carpathia se concretizează astăzi în următoarele rezultate: 
 
 
Scopul final este crearea Parcului Național Munții Făgăraș, cea mai mare zonă protejată cu natură sălbatică de pe continent, un adevărat Yellowstone al Europei. 
 
CÂT COSTĂ PLANTAREA ȘI ÎNGRIJIREA UNUI PUIET? 
 
O nouă pădure a Carpaților prinde rădăcini cu fiecare arbore plantat care însuflețește astfel pantele goale ale munților. Pentru a readuce la viață pădurile mixte de odinioară, specii precum frasinul, ulmul, aninul, paltinul și alte foioase sunt plantate în detrimentul molidului, tocmai pentru a combate monoculturile acestei specii. Puieții de foioase sunt crescuți în pepinierele proprii ale Fundației Conservation Carpathia. 
 
Pentru a planta și ulterior îngriji un arbore, este nevoie de 10 lei, suma pe care acum o poți dona și prin intermediul programului nostru, "Păstrăm verde moștenirea Carpaților"

Fundația Conservation Carpathia plantează un puiet pentru fiecare 10 ron donați. Donațiile contribuie la culegerea semințelor de către rangeri, la pregătirea lor în solariile și pepinierele proprii, apoi la re-plantarea lor sus pe munte și îngrijirea în primii cinci ani, pentru a le asigura succesul pe termen lung.

Pentru fiecare 5 lei donați, Carpathia investește 10 lei în acțiunile de colectare a semințelor, identificarea zonelor unde este necesară plantarea, contractarea forței de muncă necesară lucrărilor silvice și asigurarea mentenanței pentru ca puieții să supraviețuiască în primii lor 5 ani de viață.

Fiecare metru pătrat protejat, fiecare habitat refăcut, fiecare nou puiet plantat în munții Făgăraș, începe CU TINE!  
 
Ai posibilitatea să contribui la reîmpădurirea Carpaților, ai posibilitatea ca, prin mâinile voluntarilor și a echipelor de teren Conservation Carpathia, să plantezi indirect propriul arbore care în viitor sperăm că se va pierde într-o mare de verde. 
 
În coșul de cumpărături de pe Vegis.ro, poți dona de la 1 leu la orice sumă dorești pentru acțiunea de reconstrucție ecologică în Munții Făgăraș și alte zone din sudul Carpaților Românești. 
 
Întreaga sumă pe care o vom strânge împreună va fi redirecționată în totalitate către Fundația Conservation Carpathia, iar noi te vom ține la curent cu numărul de arbori care practic vor fi plantați prin intermediul acestor donații. 

DESPRE FUNDAȚIA CONSERVATION CARPATHIA 
Fundația Conservation Carpathia a început în anul 2009 cu protejarea de păduri și pășuni alpine în estul Munților Făgăraș, iar din 2012 a inițiat și desfășoară activități de refacere a zonelor degradate. Până astăzi, Conservation Carpathia a salvat de la exploatare peste 25.400 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul Munților Carpați unde a inițiat lucrări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice, toate în folosul comunităților locale. 
 
Proiectul Carpathia este unic în România și reprezintă una din cele mai importante inițiative de conservare din Europa. Descoperă mai multe despre fundație și cum te poți implica, aici: www.carpathia.org 
 

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 09.05.2022