Album de piese pentru pian - Augustin Bena


  • Producator:
  • TVA 5% Inclus
  • Cod: LIB978-606-8486-65-9

Produsul nu mai este activ in oferta Vegis.ro

Iti recomandam alte produse similare din categoria Desen Muzica Film Teatru

Ai nevoie de ajutor? Contacteaza echipa de vanzari sau suna la 0371.521.330.


Descriere Album de piese pentru pian - Augustin Bena de la Generic

Personalitatea unui compozitor se conturează mai precis în perspectiva timpului. Privindu-l pe Augustin Bena (1880-1962) în cadrul epocii sale ne dăm seama de multilateralitatea sa şi de realizările sale în toate domenilie în care a activat. Nu numai ca strălucit profesor de dirijat coral şi compozitor de coruri, ci şi eminent pedagog în toate special ităţile: solfegiu, teoria muzicii (flind autorul prirnului tratat în limba română: Teoria muzicii. Principiile, 1923) istoria muzicii, acustică, estetică muzicală şi pian. Încă din primul an de activitate didactică, după absolvirea strălucită a Conservatoarelor din Berlin şi Bucureşti, fiind numit profesor de muzică la Sibiu în 1906, la Seminarul Andreian, la cel Pedagogic, la Şcoala civilă de fete şi la Şcoala ASTRA, a predat şi pian. Faptul că era un bun pianist l-a ajutat în prodigioasa sa activitate artistică-organizatorică, creând şi conducând peste 25 de formaţii corale (a realizat şi primele audiţii a1e oratoriilor Creaţiunea de Haydn, în 1931 şi S amson de Hăndel, în 1940 la Cluj), ca şi în activitatea pedagogică în cadrul Academiei de muzică şi artă dramatică (actualul Conservator „Gheorghe Dima"), unde a deţinut catedra de ansamblu coral şi funcţia de rector. Acum i se editează şi lucrările din domeniul pianului, de către Conservatorul pe care 1-a condus cu un rar devotament, căruia i-a creat şi un Muzeu de instrumente muzica1e — primul din ţară — şi l-a înzestrat cu colecţii de coruri din literatura universală şi cea românească. intre piesele compuse pentru pian „Preludiu şi Fughetta" (1958) sunt o mostră despre perfecta cunoaştere a stilului polifonic, demonstrată şi prin unele compoziţii corale, în afară de cele mai numeroase în stil popular.

În ceea ce priveşte piesele compuse de Augustin Bena pe teme folclorice, remarcăm îndemânarea componistică de a prezenta aceeaşi melodie atât pentru cor mixt sau voci egale, cât şi pentru voce şi pian sau pentru pian solo, oricare dintre variante flind convingătoare.

Dacă am cunoaşte numai varianta pianistică şi nu am şti că există mai multe forme ale prelucrării, am crede că numai pentru pian le-a scris, deşi majoritatea au apărut prima dată ca şi coruri. intre aceste miniaturi pentru pian găsim melodii foarte cunoscute şi de largă circulaţie, cum sunt: „De-ar fi mândra-n deal la cruce", „Trandafir de pe cetate", „Pasăre galbenă-n cioc" ş.a. Unele jocuri populare apar în creaţia lui Augustin Bena numai în această ipostază pianistică: „Joc", „Bătută", „Sarbă", „Măruntă I şi II", „Tarina de la Abrud" — prelucrare mai amplă— căreia i-a făcut şi o ingenioasă variantă la patru mâini, ce s-a bucurat de mult succes în concerte. „Dorul meu" şi „Neică, neiculiţă" sunt după Iacob Mureşianu, după cum a notat compozitorul în manuscris. „Cumetriţa" e după o melodie culeasă de V. Popovici. „Bătuta" e un dans căluşeresc de pe Târnave. „Joc" şi „Sarba", aranjate pentru pian uşor, sunt prelucrări de melodii din manualul de muzică de Gr. Magiari şi N. Lupu. „Bâr oiţă" a fost găsită după ce albumul a fost încheiat.

Pe o notiţă datată din 12 octombrie 1950, aflată între aceste prelucrări de folclor, Augustin Bena scrisese: „Preocuparea mea de căpetenie la compunerea acestor mici cântece a fost să le fac cât mai uşoare şi să fie româneşti". Pedagogul excelent şi experimentat (care a reuşit să creeze buni dirijori de cor chiar şi numai într-un singur curs de vară), s-a gândit la toate vârstele de începători la pian, facilitând cunoaşterea acestui admirabil folclor, pe care el l-a iubit atât de mult, dorind să fie îndrăgit de toţi, pretutindeni, prin intermediul instrumentului cel mai răspândit şi cel mai necesar dobândirii cunoştinţelor muzicale: pianul.

Format: 300X210

Album de piese pentru pian - Augustin Bena Generic face parte din categoria Desen Muzica Film Teatru din cadrul magazinului online de produse naturiste Vegis.ro.
Livrarea produselor din stocul propriu se face in 24-48h de la plasarea comenzii online sau telefonic. Magazinul nostru va pune la dispozitie un call center dedicat pentru preluarea comenzilor, de luni pana vineri, intre orele 08:30 - 16:30.
Pe Vegis.ro beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru comenzi mai mari de 150.00 de lei.
Descrierea produselor cuprinde informatiile puse la dispozitie de producator in momentul achizitiei initiale. Magazinul nostru nu se face responsabil pentru eventualele modificari ulterioare care nu au fost semnalate de catre producator.

Nu uitati: Intotdeauna cititi cu atentie descrierea, eticheta si ambalajul produsului inainte de a-l utiliza! Toate informatiile din acest site sunt publicate cu scop informativ si nu substituie sfaturile sau prescriptiile medicului dumneavoastra sau a oricarui personal medical calificat. Nu trebuie sa folositi informatiile prezente in aceste pagini cu rolul de a diagnostica sau trata oricare probleme de sanatate sau boala sau de a inlocui medicamentele si tratamentele prescrise de persoanalul medical autorizat. Aveti obligatia sa cititi cu atentie tot prospectul. Efectele produselor variaza de la persoana la persoana in functie de stilul de viata, metabolism, varsta, stare de sanatate, etc
Daca aveti sau credeti ca aveti afectiuni medicale sau suferiti vreo boala, adresati-va de urgenta medicului dumneavoastra.

Eforturile dumneavoastra de mentinere a sanatatii pot da roade cu usurinta in urma unui stil de viata armonios. In acest sens este recomandat sa adoptati o dieta echilibrata cu un continut bogat de fructe si legume proaspete si o cantitate suficienta de apa. De asemenea nu uitati segmentul activitatilor fizice (chiar si mersul de jos). Un rol deosebit il are abordarea vietii cu o atitudine calma si pozitiva. Gandurile pozitive ajuta mereu la regenerarea si intarirea organismului precum si la regasirea tonusului psihic, in timp ce atitudinile negative va afecteaza sanatatea.

De aceea incercati sa aveti un stil de viata pozitiv, activ, cu o dieta corespunzatoare si in mod sigur veti atrage o stare optima de sanatate.

Mult succes!

Ai cumparat sau primit acest produs? Spune si altora parerea ta.