Remedii si tratamente naturiste

Uleiul de catina

uleiul de catina

Catina este un arbust cu proprietăţi uimitoare ce creşte în pâlcuri în zone litorale sau de munte însorite, în special acolo unde există formaţiuni salinifere.

Uleiul obţinut din cătină întăreşte sistemul imunitar şi inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Acesta are proprietăţi antioxidante iar datorită licopenului, substanţă care dă culoare fructelor de cătină, reduce colesterolul şi combate stresul. O altă substanţă prezentă în cătină este quercitina cu efect analgezic, antiasmatic şi antibacterian, efecte ce recomandă astfel uleiul în caz de faringite, psoriazis şi gastrite.

Un alt avantaj major al uleiului de cătină este faptul că ameliorează boli ale sistemului cardio-cerebrovascular. Cătina conţine în jur de 20 de tipuri de acizi graşi nesaturaţi, substanţe active ce scad nivelul grăsimilor din sânge, îmbunătăţesc circulaţia cerebrală, tonifică creierul şi creşte cantitatea de sânge care circulă la nivel coronarian.

ulei de catinaUleiul de cătină conţine cantităţi mari de vitamina A şi E. Vitamina E este foarte importantă în cazurile de astenie, are efect de întinerire a organismului, susţine activitatea sistemului nervos, fiind un tonic fizic şi psihic pentru organism.

Vitamina E este supranumită şi vitamina tinereţii şi a fertilităţii; printr-un tratament de 2-3 luni cu ulei de cătină, se poate ajunge la relansarea activităţii glandelor sexuale.

Cătina si uleiul de catina elimină paraziţii intestinali, contribuie la întărirea sistemului osos, încetinesc procesul de îmbătrânire, previn apariţia cancerului şi readuc pofta de viaţă!

Fructele de cătină şi uleiul de catina sunt situate în categoria celor mai puternice vitaminizante din flora ţării noastre. Acestea fortifică şi revigorează organismul, fiind utile persoanelor care se confruntă frecvent cu răceli, gripe, senzaţii de slăbiciune şi apatie.

Uleiul de cătină aduce organismului un aport bogat de vitamina C, E, A, B1, B2, B3, P şi substanţe minerale. Cantitatea de vitamina C este de 8 ori mai mare decât cea care se găseşte în piersică, de 20 de ori mai mare decât în mărul pădureţ, de 80 de ori mai mare decât în roşie, respectiv de 200 de ori mai mare decât în strugure! Din acest motiv, cătina mai este denumită şi “tezaurul de vitamina C” sau “regina vitaminei C”.

fructe de catinaGraţie conţinutului ridicat de betacaroten, uleiul previne şi stopează avansarea unor afecţiuni oculare precum prezbitismul, miopia, astigmatismul, hipermetropia, glaucomul sau cataracta.

Pentru uz extern se foloseşte ca şi tratament local în caz de eczeme, boli de piele care se agravează la frig, arsuri termice şi chimice, degerături, psoriazis sau a rănilor cu vindecare lentă.

Consumul uleiului de cătină are rol de protecţie a epidermei şi mucoaselor de acţiunea nocivă a radiaţiilor şi cea a radicalilor liberi. De asemenea, acesta creşte rezistenţa la efort fizic şi intelectual, are efect neurotonic dar şi sedativ asupra sistemului nervos, fiind util în insomnii, nevroze, stări depresive sau anxioase.

Îmbunătăţeşte activitatea intelectuală, creşte capacitatea de memorare şi concentrare, stimulând dorinţa de efort intelectual. Datorită creşterii rezistenţei la agenţii patogeni, creşte şi rezistenţa la efort. Energizant puternic, asigură rezultate rapide în recuperarea energiei după efort fizic şi intelectual.

Beneficiile uleiului de cătină se fac simţite inclusiv pe partea de frumuseţe, acesta fiind o componentă de bază în creme antirid, creme nutritive şi cicatrizante, geluri de duş, săpunuri, şampoane, balsamuri de buze şi loţiuni de protecţie pentru toate tipurile de ten. Uleiul de catina este singurul produs natural recunoscut pentru protecţia pe care o oferă împotriva radiaţiilor solare. Conţinutul bogat în vitamine asigură menţinerea echilibrului hidro-lipoproteic al pielii.

Coenzima Q10 se regăseşte şi ea în uleiul de cătină şi este un supliment nutritiv intens folosit nu doar în industria medicamentelor, dar şi în sectorul cosmetic.

cosmetice cu catina

Uleiul de catina este folosit de asemenea şi în tratamentul unor afecţiuni precum: ulcer gastric şi duodenal, alergii, diaree, urticarie, reumatism, afecţiuni neuroendocrinologice, afecţiuni hepatice şi alcoolism.

Ulei de catina – mod de administrare

Întărirea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picături pe zi, ca atare sau cu puţină miere (dar nu în apă, deoarece nu se dizolvă, ci formează o peliculă). O cură durează minim 14 zile, dar intervalul indicat este de 30 de zile sau mai mult.

Anemie: se fac mai multe cure succesive, fiecare a câte 21 de zile, cu 10 zile de pauză.

Impotenţă, sterilitate sau insuficienţă ovariană: se urmează un tratament de lungă durata (minim 3 luni), având efect foarte puternic atunci când este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale (Brânca-ursului, năpraznic, ginseng, ginseng indian).

Herpes, papiloma: aplicaţii de 2-3 ori pe zi cu ulei de cătină (prin ungere cu un tampon de vată).

Arsuri: studiile realizate la noi în ţară au pus în evidenţă efectele spectaculoase ale aplicării uleiului de cătină pe arsurile în curs de vindecare. Totuşi, întrucât tratamentul acestor afecţiuni nu este unul simplu, se recomandă urmarea doar sub îndrumarea medicului specialist, mai ales la arsurile de gradul III-IV.

Toate componentele fructelor de cătină şi impicit ale uleiului de cătină (flavonoide, substanţe volatile, minerale, microelemente, aminoacizi esenţiali, 8 tipuri de caroten, vitaminele E, A, K, B2, B6, C, carotonoizi, substanţe anticanceroase etc) îl fac un ajutor de nepreţuit pentru fiecare dintre noi, efectele sale multiple situându-l în topul celor mai bune remedii naturale pe care e bine să le avem la îndemână.

cat1

No Comments

    Leave a Reply