Remedii si tratamente naturiste

Turmericul, aurul indian al sănătății

turmeric-curcuma-sanatate

Turmericul (sau curcuma) este un condiment de bază în bucătăria indiană, extrem de parfumat și pigmentat, care dă culoarea și aroma specifice popularului curry. Este îndrăgit și ca băutură caldă, în chai latte-uri, în sezonul rece. Dincolo de popularitatea sa culinară, turmericul este unul dintre cele mai eficiente suplimente naturiste în medicina alternativă.

În 2020, anul pandemiei, exporturile de turmeric din India au crescut cu 300% față de anul precedent, după ce s-a înregistrat o cerere nemaiîntâlnită pe piața naturistă a acestui produs. De ce?

De la creșterea imunității, până la accelerarea metabolismului și stimularea arderii grăsimilor, turmericul este considerat aurul indian al sănătății. Medicina ayurvedică este prima care recomandă turmericul pentru o varietate de afecțiuni, cel mai des în cazul inflamațiilor și durerii cronice. Recent, medicina occidentală a început, la rândul ei, să studieze turmericul pentru proprietățile sale antivirale și antiinflamatorii.

Dar este renumele turmericului bazat pe o eficacitate reală în susținerea sănătății, sau rămâne doar un mit? 

turmeric-curcuma-beneficii

Pulberea de turmeric pe care o consumăm provine din tulpina plantei Curcuma longa. Curcumina este un polifenol esențial și cel mai activ din familia curcuminoizilor prezenți în turmeric, cu proprietăți benefice pentru sănătate. De cele mai multe ori, praful de turmeric pe care îl găsești în comerț conține doar 3% curcuminoizi, de aceea îți recomandăm să achiziționezi acest supliment nutritiv din surse sigure, ecologice și bine documentate.

Cum acționează turmericul asupra organismului?

Antiinflamator și analgezic natural: O proprietate remarcabilă a turmericului este că inhibă o proteină din organism care promovează inflamația. De aceea, este recomandat mai ales persoanelor care suferă de osteoartrită și reumatism. Unele studii susțin că o cantitate de 5 grame de turmeric poate avea un efect analgezic cel puțin la fel de eficient precum o doză de ibuprofen

Imunomodulator: Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, dar și imunomodulatorii, turmericul este un bun adjuvant naturist în cazul virozelor. Când apar primele simptome de răceală și durere în gât, o cană fierbinte de lapte auriu (lapte cu o linguriță de turmeric și o linguriță de miere) înainte de culcare face minuni! În plus, este o băutură delicioasă de savurat în sezonul rece, care te încălzește și te liniștește la final de zi. Poți adăuga în ea și ghimbir, cuișoare, scorțișoară sau orice alt condiment preferat, pentru o savoare mai intensă și beneficii multiple.

turmeric-latte-remediu
© eat-this.org

Susține sistemul cardiovascular: Există cercetări care arată că turmericul poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, protejând membrana endotelială. Această membrană joacă un rol cheie în reglarea tensiunii arteriale, iar beneficiile curcuminei asupra organismului pot reduce riscul unor boli de inimă. 

Acțiune antioxidantă: Fiind un antioxidant și antimicrobial natural, turmericul este folosit și în tratamentul unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, dermatita atopică și psoriazisul. Administrarea se poate face fie pe cale orală, fie prin aplicare topică, în măști cosmetice. Însă, atenție la pigmentul galben care poate lăsa urme pe ten câteva ore! Îți recomandăm să aplici masca seara înainte de culcare.

Susține funcția cognitivă și sănătatea mentală: Un alt compus activ care se regăsește în turmeric este turmeronul. Acesta contribuie la refacerea celulelor stem și are rol în prevenția bolilor neurodegenerative. S-a observat, de asemenea, că turmericul are un efect liniștitor asupra organismului, atunci când este consumat în mod regulat, fiind recomandat ca adjuvant și pentru persoanele care suferă de anxietate sau depresie.

curcuma-turmeric-pulbere

Popularitatea turmericului în medicina naturistă a dus la o serie de inovații în elaborarea unor formule de administrare cât mai eficiente. Provocarea a fost dată de biovalabilitatea scăzută a curcuminei, care se absoarbe greu în sânge. Având în vedere faptul că rădăcina de turmeric nu se găsește în stare naturală pe piața noastră, singura modalitate pentru a include acest ingredient în nutriția ta este să-l achiziționezi sub forma unor suplimente (capsule sau pulbere) de calitate.

Pe Vegis.ro, găsești turmeric în diverse forme de administrare, de la suplimente premium la ceaiuri și pulberi ecologice. Alege varianta și concentrația potrivită pentru tine!

Surse:

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/scientific-health-benefits-turmeric-curcuma

https://www.nytimes.com/2019/10/16/style/self-care/turmeric-benefits

https://stemcellres.biomedcentral.com/articles/10.1186/scrt500

https://www.washparkchiro.com/post/4404-turmeric-v-ibuprofen-for-pain

https://timesofindia.indiatimes.com/city/kolkata/turmeric-is-gold-for-immunity-seekers-as-prices-rise-and-organic-farms-bloom/articleshow/75230567.cms

No Comments

    Leave a Reply