Retete sanatoase

Rețete fără zahăr cu fructonată și fructe uscate de aronia

fructonata

Anul acesta a avut loc la Londra o nouă ediție a celui mai mare târg european de produse naturale și ecologice, Natural & Organic Products Europe, târg care a reunit peste 700 de expozanți din numai puțin de 91 de țări, printre care și România. Țara noastră a fost reprezentată de către dr. ing. Simona Bișboacă, inventatoarea renumitei Antioxivita, cel mai puternic antioxidant de pe piață premiat cu medalia de aur la Salonul Internațional de Inventică din Polonia (2011).

Simona Bisboaca fructonata

Târgul de la Londra a constituit ocazia perfectă pentru lansarea oficială a unui produs unic în lume, raw, bio, vegan și 100% natural, care uimește prin tehnica de fabricare și surprinde prin gustul caracteristic. Este vorba despre Fructonată, un produs alimentar din fructe disponibil în 3 sortimente, obținut nu prin pasteurizare la 60-70 de grade Celsius, ci prin procesare la o temperatură de 42 grade Celsius pentru păstrarea intactă a nutrienților din fructe.

fabricare fructonata

“Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la ideea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaturi de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală.” (Simona Bișboacă)

 

Pentru obținerea fructonatelor se folosesc doar fructe ce provin din agriculturi ecologice: afine de pădure de la poalele Munțiilor Bihor, cireșe de pe dealurile de lângă Șimleu Silvaniei din județul Sălaj și portocale din însorita Italia. Fructonatele fac parte din gama RAW-E, alături de fructele uscate de aronia, de asemenea ambalate în vid, fără adaos de zahăr, aditivi, conservanți sau organisme modificate genetic.

Ce gust are fructonata?

Marmeladă crudă, pastă din fructe; Fructonata este descrisă ca fiind multe lucruri însă pentru o caracterizare cât mai fidelă a fost necesară inventarea unui cuvânt. Fructonata este pur și simplu gustul adevărat al fructelor surprins într-un produs cu consistență aparte, care nu seamănă cu cea a deliciilor obișnuite, gemurile și dulcețurile.

În ceea ce privește gustul, intens este cuvântul potrivit pentru a-l descrie. Indiferent de sortiment, fructonatele au o aromă puternică de fructe ce transformă fiecare linguriță într-un răsfăț al papilelor gustative, iar acest lucru ți-l spun din proprie experiență. Fructonata de cireșe are o aromă dulceagă, Fructonata de afine este un pic acrișoară iar Fructonata de portocale, ușor amăruie.

Cum se consumă fructonata?

După bunul plac! Ca atare, câte o linguriță de fiecare dată când vrei să îți satisfaci pofta de ceva bun, pe biscuiți, pe pâine prăjită sau în iaurt la micul dejun. Practic se poate consuma la fel ca o dulceață, dar îți recomand să nu o folosești la deserturi care necesită o procesare ulterioară, cum ar fi coacerea la cuptor. Fructonata este un produs raw și îi “șade” cel mai bine așa, crudă, neprocesată, gata pentru a fi savurată!

Poate una din cele mai plăcute modalități de consum a fructonatei este pe clătite pufoase care sunt gata în mai puțin de 15 minute!

clatite cu fructonata

Clătite cu fructonată: fără făină, fără zahăr și fără gluten

Ingrediente pentru 3 porții (3 clătite):
– 90g fulgi de ovăz fără gluten;
– 60ml – 120ml de lapte. Cantitatea necesară variază în funcție de aluat: în cazul în care acesta este prea gros, poți adăuga până la 120ml pentru a-l subția. Laptele poate fi clasic, de vacă, sau de migdale, de orez sau alte sortimente delicioase în cazul în care suferi de intoleranță la lactoză sau ai un stil alimentar vegan;
– 1 banană medie ca și dimensiune;
– 1 lingură oțet de mere sau suc de lămâie;
– 1 linguriță praf de copt;
– 1 linguriță de scorțișoară;
– 1 linguriță de esență de vanilie.

Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele într-un blender până obții o compoziție omogenă de tipul unui aluat.
După atâta “blenduit”, aluatul trebuie să se odihnească pentru 5-10 minute. Nu uita că mai poți adăuga lapte dacă acesta este prea gros.
Încălzește la foc mic tigaia în care vei prepara clătitele, iar cu ochiul tău de bucătar împarte aluatul în 3 părți egale. Toarnă-le pe rând în tigaie și lasă-le 2-3 minute pe o parte (până se formează bule la suprafață), apoi întoarce-le pe cealaltă parte.
Urmează cel mai așteptat moment când, după ce se răcesc, întinzi Fructonata pe suprafață lor și le savurezi cu poftă.

Fructe uscate de aronia ambalate în vid

Aronia este fructul cu cea mai puternică acțiune antioxidantă din toate fructele care există! Antioxidanții protejează celulele corpului împotriva radicalilor liberi, sprijină sănătatea organismului, preîntâmpină procesul de îmbătrânire prematură și previn apariția afecțiunilor neurodegenerative, inflamatorii și chiar apariția cancerului.

Biluțe vegane și fără gluten cu cocos și fructe uscate de aronia

bilute cu cocos si fructe uscate de aroniaDar fructele uscate de aronia? Pe acestea cum le consumăm? Gustul micuțelor fructe este unul amărui tocmai de aceea pentru unii poate fi un impediment în ceea ce privește consumul. Dacă nu te poți obișnui cu gustul lor, te poți bucura în continuare de beneficiile acestora folosindu-le în următoarea rețetă: biluțe vegane și fără gluten cu cocos și fructe uscate de aronia.

Ingrediente:
– 320g fructe uscate de aronia;
– 170g nucă de cocos răzuită;
– 2 linguri de sirop de cocos sau orice alt îndulcitor natural sub această formă (sirop de curmale, sirop de arțar, melasă etc). Cantitatea de îndulcitor adăugată poate varia în funcție de preferințe.

Mod de preparare:
Amestecă într-un blender fructele uscate și nuca de cocos până la formarea unei compoziții omogene.
Adaugă îndulcitorul ales și amestecă folosind o lingură. Modelează compoziția obținută cu ajutorul mâinilor și rotește fiecare biluță în parte în nucă de cocos răzuită. Păstrează-le la frigider 30 de minute și bucură-te de o gustare sănătoasă!

Micile bobițe se pot consma și sub formă de ceai: lasă câteva fructe la infuzat într-o cană cu apă fierbinte și savurează apoi o băutură bogată în antioxidanți. De asemenea, pot fi adăugate în iaurt, alături de alte fructe uscate, sau chiar în gemuri preparate în casă.

Dacă vrei să descoperi gustul fructonatelor sau ți-am făcut poftă de biluțe cu fructe uscate de aronia, pe vegis.ro ai la dispoziție toată gama RAW-E, împreună cu peste 1500 de alimente sănătoase!

About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

No Comments
    Leave a Reply