Remedii produse apicole

Propolisul, produsul apicol cu peste 300 de substanțe nutritive

propolis

Ce au în comun Aristotel, unul dintre cei mai mari filozofi ai Greciei Antice și albinele? Propolisul.

Cunoscător remarcabil al acestui produs apicol, Aristotel este cel care a inventat denumirea de propolis prin alăturarea a 2 cuvinte grecești: pro (înainte sau în fața) și polis (oraș). Propolis înseamnă așadar “înaintea orașului”, o altă traducere populară fiind cea de “protector al orașului”, și într-adevăr se ridică la nivelul acestui nume.

Propolisul este produsul natural care protejează nu doar stupul albinelor, ci și sănătatea noastră datorită proprietăților antibacteriene, antifungice, antimicrobiene, antioxidante și antiseptice pe care le are.

Cum se obține propolisul?

Propolisul este amestecul natural obținut după o rețetă pe care numai albinele o știu, din rășina arborilor (în special conifere), polen și ceară pentru conservare, la care se adaugă un ingredient secret: saliva care fermentează rășina și o pregătesc astfel pentru mix-ul final.

Albinele produc propolis pentru a-l folosi ulterior la astuparea fisurilor mici ce pot deservi ca portițe pentru șerpi, șopârle și alți invadatori, precum și pentru acoperirea pereților interiori. Propolisul este ca un material de construcții vital pentru trăinicia stupului.

Ce conține propolisul?

Locația geografică, perioada anului în care este produs și mai ales tipul arborilor la care albinele au acces sunt 3 factori care influențează compoziția propolisului nu doar din punct de vedere al culorii și gustului, ci și din punct de vedere nutritiv.

În ciuda acestui aspect, cercetătorii au identificat în compoziția propolisului nu mai puțin de 300 de compuși, cu precădere flavonoide, o grupă de antioxidanți ce conferă propolisului proprietăți antiinflamatorii.

Alte substanțe pe care propolisul le conține sunt:

 • acizi grași și acizi aromatici;
 • acizi fenolici precum acid cafeic;
 • aminoacizi;
 • vitamine: B1, B2, B6, vitamina C și E;
 • minerale: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, cupru, zinc și fier.

Utilizări ale propolisului

Conținutul mare de flavonoide și compoziția bogată de substanțe nutritive transformă propolisul într-un adjuvant, sau chiar și remediu natural pentru prevenirea, respectiv tratarea mai multor afecțiuni.

Arsuri minore și îngrijirea pielii
Propolisul tratează arsurile minore și previne apariția infecțiilor la nivelul pielii. Aplicarea pe zona afectată contribuie la dezvoltarea de celule noi și diminuarea activității radicalilor liberi, grăbind astfel procesul de vindecare.

Propolisul este un ingredient de bază în creme, unguente și alte produse dermatologice datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antimicrobiene, având rezultate bune în tratarea acneei.

Afecțiuni gastro-intestinale
Afecțiunile de natură gastro-intestinală sunt rezultatul unei infecției cu un anumit agent patogen (bacterii, fungi sau paraziți). Studiile efectuate în domeniu au arătat o activitate antimicrobiană în vitro a propolisului împotriva unora dintre cei mai puternici agenți patogeni, cum ar fi: Streptococcus spp., Escherichia coli (E-coli), Helicobacter pylori, Staphylococcus spp., Salmonella spp., Candida albicans sau Proteus vulgaris.

Extractul de propolis reprezintă totodată un remediu promițător împotriva giardiozei (sau giardia), boală intestinală cauzată de parazitul Giardia lamblia. Într-un studiu efectuat pe 138 de persoane cu giardioză (copii și adulți deopotrivă), administrarea unui tratament cu extract de propolis a rezultat într-o rată de vindecare de 52% în cazul copiilor, respectiv de eliminare totală a parazitului în a cazul a 60% dintre adulți.

Gripă și răceală
Consumul de propolis apos în timpul sezonului rece scade riscul de apariție al răcelii sau scurtează durata acesteia. Într-un studiu efectuat pe un grup de elevi în perioada “sezonului răcelilor”, copiii care au primit această formă de propolis s-au confruntat mult mai rar cu o răceală în comparație cu cei cărora nu li s-a fost administrat produsul.

Îngrijirea orală
Pasta de dinți și apa de gură care au în compoziție propolis asigură o îngrijire orală corectă, previn apariția cariilor, combat respirația urât mirositoare iar spre deosebire de alte produse de acest gen, pot trata afecțiuni ale cavității orale precum: stomatite, gingivită cauzată de placa dentară, afte etc.

Propolisul este recomandat inclusiv după intervenții chirurgicale pentru combaterea inflamației, a durerii și grăbirea vindecării.

Propolisul este utilizat inclusiv pentru tratarea herpesului atât la nivelul gurii cât și în regiunea genitală, eficiența sa în acest sens fiind în unele cazuri superioară în comparație cu cea a medicamentelor convenționale.

Top 3 produse cu propolis de pe vegis.ro

Propolis esență 50ml Phenalex
Produs românesc 100% natural, premiat cu medalia de argint la Salonul de Inventică Mondială de la Varșovia.
“Util la orice problemă: arsuri, tăieturi, răceli.” – client Vegis

Vezi produsul Propolis esență 50ml Phenalex aici: https://vegis.ro/antibiotic-natural/phenalex/8779-propolis-esenta-50ml/

Spray fără alcool cu propolis și argint coloidal 20ml Dacia Plant
Soluție hidroglicerică cu 60% extract natural de propolis și uleiuri esențiale recomandat pentru îngrijirea cavității bucale și dezinfectarea căilor respiratorii.
“Antibiotic natural foarte eficient împotriva durerilor în gât.” – client Vegis

Vezi produsul Spray fără alcool cu propolis și argint coloidal 20ml Dacia Plant aici: https://vegis.ro/argint-coloidal/dacia-plant/23247-propolis-cu-argint-coloidal-fara-alcool-spray-20ml/

Propolis brut (puritate 95%) 10g Apiland
Produs cu o concentrație foarte ridicată de flavonoide conform analizelor făcute în cadrul Laboratorului de Controlul Calității Produselor Apicole” (APHIS) de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

“Excelent! Eu l-am folosit extern, înmuiat lângă o sursă de căldură și aplicat direct pe piele. M-a ajutat să scap de o infecție cu stafilococ care mă chinuia de ceva săptămâni! Recomand produsul cu toată încrederea!” – client Vegis

Vezi produsul Propolis brut (puritate 95%) 10g Apiland aici: https://vegis.ro/alimentare-apicole/apiland/6540-propolis-brut-puritate-95-10g/

Pe vegis.ro găsești propolis brut, propolis esență, sub formă de tinctură, extract moale de propolis, spray-uri cu propolis sau în combinație cu alte ingrediente precum și creme, balsamuri, capsule, cosmetice dar și alimente care conțin acest produs prețios al stupului.

About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

1 Comment

 • Tilea Corneliu
  January 12, 2019 at 10:00

  Pentru ulcer cee

  Pt ulcer varicos ce efecte are, mod de tratare. Ca si pt prurit cu exfoliere. Nu-mi lucreaza email-ul, tf 0754638534. Va multumesc.

  Reply

Leave a Reply

Oferte Vegis.ro