Seminte de Chia 1kg de la SANOVITA - Detalii produs
- Per 100g
- Energie (kj/kcal) 2030/491
- Grasimi 34g
- din care acizi grasi saturati 0g
- Carbohidrati 11.7g
- din care zaharuri 1.8g
- Fibre 25g
- Proteine 21.8g
- Sare 0g
Consumate crude sau prajite, intregi sau macinate, in amestecuri de salate, cu cereale si cu lapte sau cu sucuri naturale, aceste seminte sunt o sursa excelenta de fibre, sunt bogate in proteine, bogate in acizi grasi esentiali Omega-3 şi Omega-6, antioxidanti, aminoacizi, vitamine si minerale. Au proprietăți ce previn imbatranirea precoce, inhiba apetitul, iar o lingura de seminte asigura energia unei persoane pe durata intregii zile. Consumate zilnic, sunt utile diabeticilor, avand un indice glicemic scăzut, dar şi atletilor, pentru rezistenta si hidratare.
Ingrediente: seminte de chia.
Niciunul din ingrediente nu provine din culturi modificate genetic.
Tara de origine: Paraguay
- Seminte de Chia: Informatii Generale
- Proprietatile semintelor de chia
- Beneficiile consumului de chia
- Seminte de Chia: Informatii Generale
- Cum se consuma corect semintele de chia
- Semintele de chia: Contraindicatii si efecte negative
- Cum pregatim semintele de chia: Retete
Denumite cu un cuvant ce in stravechea limba mayasa insemna forta, vigoare, semintele de chia au caracteristici care le fac sa isi merite pe deplin reputatia de superaliment. Mici, dar uimitor de puternice, aceste seminte negre credem ca si-au castigat renumele in mod binemeritat, daca ne gandim numai la importantul ajutor pe care il dau sanatatii inimii sau reglarii greutatii corporale.
Beneficiile surprinzatoare insa nu se opresc aici si ne propunem sa le decoperim pe toate impreuna, in randurile care urmeaza. Vom afla impreuna in continuare totul despre semintele de chia: in ce fel ne sprijina in dobandirea unui stil de viata sanatos, de ce merita pe deplin sa le includem in alimentatie si cum o putem face, in asa fel incat sa profitam pe deplin de proprietatile lor, vom vedea in ce consta cura de slabire cu seminte de chia si in ce preparate sa le folosesti pentru a-ti incanta invitatii.
Seminte de Chia: Informatii Generale
Semintele de chia sunt mici, gri-negre sau bej la culoare (exista 2 soiuri cunoscute, de aici difentele de culoare), ovale si plate si provin dintr-o planta, Salvia hispanica, din familia mentei, extrem de comuna in unele parti ale Europei Centrale si Americii de Sud, in special Mexic si Guatemala, unde solul uscat este propice cultivarii.
Originea lor este straveche, asa cum arat si originea cuvantului, de care am vorbit mai devreme, ele fiind un aliment de baza pentru popoarele antice aztece si mayase. Gustul semintelor de chia este destul de putin pronuntat, asemanator nucilor sau alunelor si, spre deosebire de semintele de in, acestea pot fi consumate si intregi, fara a mai fi necesara pisarea inainte de consum. Tot spre deosebire de semintele de in, este important de stiut ca nu rancezesc.
Vechii indieni le foloseau ca medicament atunci cand bandajau ranile, datorita proprietatilor dezinfectante, anti-inflamatoare, dar si cicatrizante. Tot de la vechii indieni stim si despre capacitatea semintelor de chia de indepartare a infectiilor oculare prin simpla plasare a cate unei seminte in fiecare ochi. Interesant, nu este asa? S-ar parea ca stramosii nostri stiau mai multe decat noi despre ce inseamna stil de viata sanatos si foloseau din plin medicina alternativa.
Despre cultivarea semintelor de chia nu se cunoaste foarte mult la noi in tara, dar subiectul si problemele intalnite sunt dezbatute intens mai ales pe forumurile din Statele Unite. Acest lucru se intampla din doua motive:
- Cultivarea semintelor de chia este relativ recenta la noi in tara, abia de curand a debutat, cand, datorita cererii magazinelor de profil, cultivatorii romani au decis sa aprovizioneze ei insisi si sa scada importurile care duceau la cresterea pretului acestui aliment.
- Semintele de chia au nevoie de un climat special (caldura si umiditate in exterior, dar uscaciune a solului), iar recoltarea lor este un procedeu migalos, daca vrem sa beneficiem la maxim de productia obtinuta.
Semintele de chia se cultiva, cum spuneam, usor, dat fiind ca nu trebuie semanate adanc, iar planta creste inata de pana la 1.75 metri si face niste flori albastre-movulii. Au nevoie insa de un sol destul de uscat, intrucat, de la prea multa umezeala, putrezesc. Odata crescuta planta si ajunsa la maturitate, semintele se obtin destul de migalos, prin scuturarea sau frecarea intre palme a florilor culese si lasate la uscat in prelabil.
Din cauza faptului ca nu in orice zona pot fi cultivate, vom gasi pentru semintele de chia un pret mai mare decat la cele de in, de exemplu. Cei care vor sa stie unde se gasesc semintele de chia, le pot cauta in magazinele specializate in produse naturiste sau plafar.
Proprietatile semintelor de chia
Ce contin semintele de chia?
Avand in vedere marimea lor, semintele de chia sunt considerate cele mai nutritive alimente existente, in acest moment, pe pamant. Continutul semintelor de chia ne determina sa le consideram niste adevarate pastile de sanatate pura. Vorbim despre urmatoarele beneficii pentru sanatatea ta:
- Datorita continutului ridicat de acizi grasi omega3 si 6 - consumul de chia joaca un rol important in functionarea creierului, dezvoltarea normala a organismului si in reducerea riscului aparitiei bolilor de inima si cardiovasculare.
- Chia sunt pline de antioxidanti - quercetina, kaempferol, acid cafeic si acid clorogenic, care impiedica deteriorarea celulelor
- Calciu - esential pentru sanatatea oaselor, pentru muschi și nervi.
- Mangan - elementul care joaca un important rol anti-imbatranire, este implicat in activarea enzimelor și a vitaminelor, in sinteza de colesterol, proteine, carbohidrati si normalizarea productiei de hormoni.
- Fosfor - compusul structural al dintilor, oaselor si al celulelor, cel care sprijina sistemul imunitar
- Seleniu - un alt antioxidant natural in continut ridicat care, actionand impreuna cu vitamina E, protejeaza impotriva daunelor provocate de radicalii liberi
- Fier - chia au un continut bogat in fier, compus esential pentru formarea hemoglobinei
- Magneziu - semintele de chia sunt bogate in magneziu, element care joaca un rol important in dezvoltarea musculaturii, in functionarea sistemului nervos, de asemenea regleaza echilibrul de apa si sare.
Dupa ce v-am prezentat informatiile nutritionale, pentru a fi convinsi pe deplin de toate aceste beneficii uimitoare si a vedea mai exact de ce sunt considerate cele mai bune seminte pentru organism, haideti sa vedem si cateva cifre care in mod sigur va vor uimi!
Semintele de chia contin:
- de 5 ori mai mult calciu decat laptele.
- de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
- de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
- de 3 ori mai multe fibre decat graul, ovazul sau orice alt tip de cereale
- de 2 ori mai mult potasiu decat bananele.
- mai mult Omega 3 decat somonul.
Cate calorii contin semintele de chia?
In cazul in care consumi seminte de chia (indiferent ca vorbim despre seminte de chia neagra sau seminte chia alba) trebui sa stii ca nu au multe calorii, in schimb dau senzatia de satietate, de aceea sunt recomandate in dietele de slabit, consumate simple, cu apa sau in sucuri de fructe sau iaurt.
100 de grame de seminte de chia contin:
- 490 de calorii
- 16.5 g proteine
- 42 g carbohidrati
- 30.7 g grasimi (din care majoritatea nesaturate, grasimi bune)
- 34 g fibre
Beneficiile consumului de chia
Semintele de chia ajuta la slabit
Expertii sunt de parere ca semintele de chia pot sa te ajute sa slabesti, deci sprijina scaderea in greutate. Fibrele pe care acestea le contin absorb cantitati mari de apa si se extind in stomac, ducand la micsorarea senzatiei de foame, iar proteinele din compozitie ne ajuta digestia si ne reduc apetitul. Este cam ceea ce isi doreste orice persoana aflata la dieta: sa nu mai sufere de foame si sa se sature, consumand, in acelasi timp, calorii putine.
Totusi, o dieta la care se consuma seminte de chia, chiar daca aduce beneficii starii de sanatate a organismului, nu va avea rezultate miraculoase pe termen scurt si nici macar pe termen lung, daca nu este insotita de miscare si schimbari in alimentatia generala.
Semintele de chia sunt o sursa de energie
Insusi numele lor ne indica faptul ca semintele de chia ofera energie, dar s-au facut si studii in sensul dovedirii acestui lucru, ca sa nu ramana numai in ciclul povesti de viata: sportivii care au mancat, inainte de antrenament, seminte de chia, au obtinut aceleasi performante cu cei care au consumat o bautura energizanta. Asta inseamna ca putem inlocui produsele energizate din comert cu un aliment sanatos si, mai ales, natural, obtinand exact aceleasi beneficii.
Faptul ca semintele de chia sunt izvor de energie pledeaza serios in favoarea unui mic dejun in prepararea caruia sa le folosim, asigurandu-ne astfel un excelent start pentru indeplinirea sarcinilor zilnice. Le putem combina cu lapte de soia, cu lapte de cocos sau cu orice alt lapte vegetal.
Seminte de Chia 1kg de la SANOVITA - Alege Produsul Preferat de la Vegis.ro
Daca aveti sau credeti ca aveti afectiuni medicale sau suferiti vreo boala, adresati-va de urgenta medicului dumneavoastra.
Eforturile dumneavoastra de mentinere a sanatatii pot da roade cu usurinta in urma unui stil de viata armonios. In acest sens este recomandat sa adoptati o dieta echilibrata cu un continut bogat de fructe si legume proaspete si o cantitate suficienta de apa. De asemenea nu uitati segmentul activitatilor fizice (chiar si mersul de jos). Un rol deosebit il are abordarea vietii cu o atitudine calma si pozitiva. Gandurile pozitive ajuta mereu la regenerarea si intarirea organismului precum si la regasirea tonusului psihic, in timp ce atitudinile negative va afecteaza sanatatea.
De aceea incercati sa aveti un stil de viata pozitiv, activ, cu o dieta corespunzatoare si in mod sigur veti atrage o stare optima de sanatate.
Mult succes!
Pro: Vă mulțumesc pentru produse.Sunt foarte mulțumită de calitatea lor.
Pro: Cred ca cel mai bun raport pret calitate,ma declar multumit!
Pro:
Un produs excelent, cu un raport calitate-pret foarte bun.
Le folosesc la mic dejun cu lapte vegetal (prepar budinca cu o seara înainte).
Pro: Calitate foarte bună!
Pro: Bun
Pro: Foarte bune
Pro: Foarte multumita.
Pro: Super
Pro: Folosec de anii de zile acest produs, este foarte bun
Mihalache
Augustin
Hedes
Mihalache
Augustin
Hedes