Caju Crud 500g de la SANOVITA - Detalii produs
- Per 100g
- Energie (kj/kcal) 2405kj/579kcal
- Grasimi 43.8g
- din care acizi grasi saturati 8.25g
- Carbohidrati 28.8g
- din care zaharuri 6.32g
- Fibre 2.80g
- Proteine 15.8g
- Sare 0.81g *continutul de sare se datoreaza prezentei in mod natural sodiului*
Ingredient unic: caju.
Produsul nu provine din culturi modificate genetic.
Stiai ca o buna sursa de lactate pentru persoanele care au renuntat la produsele animale, o reprezinta alunele/nucile caju? Din ele se poate prepara lapte vegetal sau o minunata smantana, produse care, pe langa faptul ca au un gust deosebit, aduc si o multime de beneficii sanatatii? Hai sa vedem impreuna ce inseamna caju, de unde vine si de ce merita sa incluzi aceast aliment in meniul tau zilnic, indiferent ca esti vegetarian, vegan, tii post sau pur si simplu doresti sa fii cat mai sanatos.
Tara de origine: Vientnam
- Despre caju
- Ce sunt nucile caju?
- Cum se consuma caju?
- Caju proprietati nutritive
- Caju calorii
- Caju contraindicatii
- Unt de caju/ Lapte de caju/Smantana de caju
- Caju crud este toxic?
2. Beneficiile nucilor caju pentru sanatate
- Beneficiile caju pentru sanatatea inimii
- Beneficiile caju pentru sistemul nervos
- Beneficiile caju pentru sistemul osos
- Beneficiile caju pentru digestie
- Caju te ajuta sa dormi mai bine
- Caju si prevenirea cancerului
3. Nucile caju in alimentatie
- Pate de caju
- Caju in prajituri
- Caju in smoothie
Despre caju
Ce sunt nucile caju?
Arborele de Caju (sau Acaju), pe numele sau stiintific Anacardium occidentale, ruda buna cu Arborele de fistic si de mango, a fost adus din America de Sud de catre exploratorii portughezi, iar de acolo s-a raspandit in toata lumea, mai exact in tarile cu temperaturi suficient de ridicate incat sa permita cultivarea sa la scara larga. Astazi gasim caju cu precadere in tarile cu clima tropicala, cei mai mari exportatori de caju fiind, in ordine, Nigeria, India si Coasta de Fildes.
Ceea ce gasesti in magazine sub numele de caju reprezinta, in realitate, semintele fructului de caju (crescute intr-un mod atipic, in afara fructului propriu-zis), dar in gastronomie acestea sunt considerate alune/nuci, atat datorita formei alungite, a aromei, dar si gratie modalitatilor de intrebuintare. De fapt, in tarile de origine, populatia consuma si fructul de caju, dar acesta nu a beneficiat de prea mare popularitate, din cauza gustului usor astringent care nu este pe placul tuturor.
Cum se consuma caju?
Poti consuma caju atat copt, pe post de gustare, dar il poti integra crud, in diferite preparate culinare. Daca vrei sa achizitionezi caju la un pret bun, cauta o sursa de incredere de caju crud si prajeste-l chiar tu, pentru a putea controla adaosul de sare. In cazul in care ai in bucatarie un blender bun, merita sa incerci sa faci unt de caju, lapte de caju sau smanatana de caju chiar la tine acasa.
Caju proprietati nutritive
Nucile caju contin multe fibre, vitamine si minerale importante pentru corpul tau si uleiuri nesaturate sanatoase, dar au o doza mai mica de grasimi decat celelate nuci si alune, cum ar fi migdalele sau alunele de pamant din care se face acel delicios unt de arahide.
- 25% din necesarul zilnic de magneziu
- 37% din necesarul zilnic de cupru
- 28% din doza zilnica de mangan
- 20% din doza de fosfor
Caju calorii
-
Esti la dieta, vrei sa mananci caju si te intrebi daca ingrasa? Desi beneficiaza de un numar putin mai mic de calorii, 553 de calorii /100g, fata de alte nuci si alune, nu putem afirma ca nu ingrasa, astfel incat daca incerci sa scapi de kilogramele in plus, consuma-le cu moderatie, dar nu renunta la ele, intrucat reprezinta o gustare sanatoasa si satioasa, care ajuta, in plus, si la procesul de digestie.
Caju contraindicatii
In mod normal caju nu ar trebui sa iti dauneze, in cazul in care esti sanatos si consumul tau se dovedeste moderat. Totusi, unii specialisti nu recomanda consumul de caju in cazul in care suferi de pietre la rinichi. Sarurile de exalat din compozitia acestui aliment, desi se dovedesc pozitive pentru majoritatea persoanelor pentru ca favorizeaza absorbtia calciului in organism, in cazul celor cu sensibilitati poate sa creeze conditii propice pentru dezvoltarea pietrelor. Dat fiind ca in momentul de fata stiinta nu a dat un raspuns sigur in aceasta privinta, recomandarea noatra merge catre prudenta in consum daca ai o predispozitie pentru aceasta afectiune.
Tot specialistii ne avertitzeaza sa fim atenti, mai ales daca mancam caju pentru prima oara sau o facem foarte rar, la riscul de alergii sau dermatita de contact, situatie in care prezentarea la medic este urgenta si obligatorie.
Din acest motiv nici nu vom inlcude caju in alimentatia copiilor mai mici de 1 an (sau chiar 2 ani si atunci cu precautie, in doze initial infime, daca acestia prezinta un istoric de alergii). Femeile insarcinate pot consuma caju, intrucat grasimile sanatoase sunt benefice.
Unt de caju/ Lapte de caju/Smantana de caju
Laptele de caju se poate prepara acasa, daca ai un blender puternic. Pentru aceasta, se lasa caju crud peste noapte la hidratat, apoi, bine clatit, se combina cu apa, in proportie de 1:5 si se mixeaza pana cand capata consistenta dorita. Se adauga putina sare si putina miere sau sirop de artar pentru a-l indulci si, daca nu va fi consumat pe loc, trebuie tinut in frigider unde rezista pana la 3 zile fara a-si altera calitatile. Daca vrei sa faci smantana de caju, modalitatea de combinare este identica, numai ca in loc de indulcitor, vei pune putina zeama de lamaie, iar proportia este caju si apa este de maxim 1:1 (eventual chiar mai putina apa decat caju, avand in vedere ca si zeama de lamaie este lichida).
Untul de caju se obtine si el acasa prin acelasi procedeu de pasare a nucilor hidratate cu apa, adaugand sare si eventual alte arome daca se doreste: piper, usturoi, ierburi aromatice. Cu cat se va pasa compozitia in blender mai mult, cu atat ea va deveni mai pufoasa si aerata.
Caju Crud 500g de la SANOVITA - Alege Produsul Preferat de la Vegis.ro
Daca aveti sau credeti ca aveti afectiuni medicale sau suferiti vreo boala, adresati-va de urgenta medicului dumneavoastra.
Eforturile dumneavoastra de mentinere a sanatatii pot da roade cu usurinta in urma unui stil de viata armonios. In acest sens este recomandat sa adoptati o dieta echilibrata cu un continut bogat de fructe si legume proaspete si o cantitate suficienta de apa. De asemenea nu uitati segmentul activitatilor fizice (chiar si mersul de jos). Un rol deosebit il are abordarea vietii cu o atitudine calma si pozitiva. Gandurile pozitive ajuta mereu la regenerarea si intarirea organismului precum si la regasirea tonusului psihic, in timp ce atitudinile negative va afecteaza sanatatea.
De aceea incercati sa aveti un stil de viata pozitiv, activ, cu o dieta corespunzatoare si in mod sigur veti atrage o stare optima de sanatate.
Mult succes!
Cristian
Lydia
Cristian
Lydia