Naut Boabe 500g de la SANOVITA - Detalii produs
- Per 100g
- Energie (kj/kcal) 1560/369
- Grasimi 4g
- din care acizi grasi saturati 0g
- Carbohidrati 64.3g
- din care zaharuri 3.5g
- Fibre 2.8g
- Proteine 17.4g
- Sare 0g
Nautul (numit si garbanzo-beans sau mazarea berbecilor) este o planta de origine asiatica, cunoscuta inca din antichitate, dar extrem de raspandita si acum, in modernitate, intrucat este consumata cu mare placere nu doar de catre vegetarieni, ci si de toti cei care doresc sa se hraneasca sanatos. Boabele de naut pot fi incluse intr-o multitudine de retete si in diverse forme: supa, fiert (humus), prajit (falafel), in salate, sub forma de faina in produse de patiserie. Nautul este bogat in fibre si proteine, putand inlocui cu succes carnea. Este o sursa de vitamina B, de acid folic, de minerale – magneziu, fosfor, potasiu, calciu, de oligoelemente (oxid de fibre). Beneficiile nautului in alimentatie sunt multiple: pentru digestie, pentru sistemul cardiovascular, in curele de slabire, are efect antioxidant, e recomandat diabeticilor.
Aspectul si originea nautului
Originea nautului este cumva incerta. Se presupune ca ar poveni din Turcia, dar a fost cultivat inca din timpuri stravechi in intreg bazinul mediteraneean. La vremea aceea era cunoscut mai degraba ca un aliment cu care se hranea patura saraca a societatii din Atena, Roma si Egipt, desi uneori si nobilii il consumau cu placere, dar nu cu aceeasi frecventa.
Boabele de naut, putin mai mari decat mazarea si de forma neregulata, sunt cultivate azi in cea mai mare masura in India si Pakistan, de unde se exporta in intreaga lume. De la naut consumam atat pastaile tinere, de culoare verde, preparate ca supe sau mancaruri diverse, cat si boabele prajite si macinate, in diferite forme, dintre care cea mai interesanta ar fi cea de inlocuitor de cafea.
Nautul nu are numai utilizare alimentara, ci si terapeutica. In medicina traditionala europeana se foloseste pentru reducerea arsurilor gastrice si ca aliment tonic, in timp ce medicina indiana utilizeaza nautul pentru tratarea unor boli ale gatului, dar si ale ficatului, vezicii biliare sau pielii.
Se cunosc mai multe varietati de naut, diferite ca forma si aspect, insa cel mai intalnite sunt doua: una mare, de culoare bej-galbuie si alta cu diametru mai mic, cu o nuanta rosiatica.
Nautul iubeste caldura, fiind, de altfel, planta care suporta cel mai bine seceta dintre legumele cultivte pentru boabe, motiv pentru care se preteaza pentru a fi cultivat si in Romania, in Dobrogea, Campia Dunarii, Campia de sud a Moldovei si Campia de Vest.
Proprietatile nutritive ale nautului
Am vazut ce este nautul, dar vrei sa stii si ce gust are? Nautul are gust de alune si o textura cremoasa, fiind iubit de vegetarieni, care il folosesc in preparate dintre cele mai diverse. Si bebelusii il accepta usor. Introducerea lui in alimentatia celor mici incepe de la varsta de 10-12 luni, dar, dintre formele de naut care se gasesc comercializate pe piata se recomanda evitarea conservelor de naut gata fiert, care pot sa contina sare si aditivi, in favoarea nautului boabe uscat, cum poti gasi si pe site-ul Sano Vita, iar produsul nu provine din culturi modificate genetic.
Nautul are un indice glicemic scazut, motiv pentru care dieta cu naut este indicata pentru persoanele care sufera de diabet, iar contintul de fibre il recomanda celor care doresc sa isi mentina o greutate echilibrata.
In general plantele leguminoase sunt un supliment bun in alimentatia ta, dar iata cateva detalii legate de proprietatile nutritive ale nautului, care iti vor dezvalui de ce aceasta este cu totul special:
- bogat in fibre
- plin de proteine (24%)
- plin de vitamine si minerale: calciu, fosfor, magneziu, silicium, potasiu, fier, vitamina C si vitaminele din compelxul B.
- continut important de flavonoide cum ar fi kaempferolul si quercetina, acid fenolic, antocianine si molibden.
O cana de naut fiert de aproximativ 160 de grame contine:
- 269 de calorii
- 45g carbohidrati
- 15g proteine
- 12g fibre
- 8g zahar
Mod de preparare:
Asa cum mentionam si anterior, putem valorifica de la naut nu doar boabele, dar si pastaile verzi, care se prepara in mod similar cu fasolea verde.
Boabele pot fi lasate la germinat, fierte (normal sau in oala sub presiune), coapte, prajite sau macinate si in acest mod adaugate in mancaruri ca ingredient secundar. De asemenea, pe baza nautului se realizeaza o serie de preparate care se consuma ca fel pricipal. Vom discuta pe rand toate aceste aspecte, de la modul in care introduci nautul in alimentatia ta, la pregatirea nautului pentru gatit si vom trece in revista si cateva dintre cele mai cunoscute retete cu naut.
Mod de consum:
In forma de boabe, nautul se adauga in tocanite, fripturi sau salate, dar poate constitui, prajit, si o delicioasa gustare. Arabii sunt cei de la care pornesc majoritatea retetelor cu naut, iar intre ele, la loc de cinste gasim piureul de naut, popular cunoscut sub denumirea de humus. Humusul s-a extins din Orient si in tarile europene, iar in ultimii ani este din ce in ce mai cunoscut si iubit in Romania, mai ales ca seamana cu deja cunoscuta fasole batuta, fata de care nu difera foarte mult ca mod de pregatire. Chitelutele de naut sunt si ele foarte intalnite si apreciate - daca vom spune falafel veti recunoaste dennumirea in mod cert.
Si faina obtinuta din boabele de naut macinate se foloseste foarte mult, obtinandu-se din ea produse speciale de panificatie numite panelli in Italia, in India - Besan Puda, iar la Marsilia - panisse. In Iran si Afganistan gasim biscuiti din faina de naut.
Nautul se pastreaza in recipiente inchise ermetic, ferit de umezeala, in loc intunecos si racoros. Daca l-ai gatit, pune preparatul in frigider, unde il poti pastra maxim 3 zile.
Pregatirea nautului pentru preparare
Ai vazut ca nautul se poate introduce in alimentatia ta in diferite forme, de la cea proaspata, la cea fiarta, prajita sau macinata. Important este ca, indiferent in ce forma l-ai prepara, sa fie pregatit in prealabil, adica tinut la hidratat pe o perioada de cel putin 12 ore (unii il lasa si 24 de ore, timp in care schimba de 2 ori apa).
Inmuierea boabelor de naut are rolul de a activa componentele nutritive si de a reduce timpului de gatire. Vei observa ca, lasate la inmuiat, boabele de naut isi vor mari dimensiunile in prima ora cu mai mult de 40%, iar in 24 de ore volumul lor va fi practic aproape dublu.
Vrei sa stii cat timp trebuie sa fierbi nautul? Dupa hidratare, acesta are si un termen de fierbere destul de mare, de cel putin 2-3 ore, timp in care se inmoaie, ii creste numarul de fibre alimentare solubile si se amelioreaza digestibilitatea proteinelor si a amidonului prezente in compozitia sa. Daca vrei sa grabesti putin acest termen, foloseste o oala sub presiune.
Greutate neta: 500g
Conditii de pastrare: A se pastra la loc uscat si racoros, ferit de razele soarelui.
Tara de origine: Franta
Naut Boabe 500g de la SANOVITA - Alege Produsul Preferat de la Vegis.ro
Daca aveti sau credeti ca aveti afectiuni medicale sau suferiti vreo boala, adresati-va de urgenta medicului dumneavoastra.
Eforturile dumneavoastra de mentinere a sanatatii pot da roade cu usurinta in urma unui stil de viata armonios. In acest sens este recomandat sa adoptati o dieta echilibrata cu un continut bogat de fructe si legume proaspete si o cantitate suficienta de apa. De asemenea nu uitati segmentul activitatilor fizice (chiar si mersul de jos). Un rol deosebit il are abordarea vietii cu o atitudine calma si pozitiva. Gandurile pozitive ajuta mereu la regenerarea si intarirea organismului precum si la regasirea tonusului psihic, in timp ce atitudinile negative va afecteaza sanatatea.
De aceea incercati sa aveti un stil de viata pozitiv, activ, cu o dieta corespunzatoare si in mod sigur veti atrage o stare optima de sanatate.
Mult succes!
Scor: 5/5 | acum 2 luni
Achizitie verificata
Pro: Cel mai bun năut.
Scor: 5/5 | acum 1 an
Achizitie verificata
Pro: Livrare prompta. Sunt mulțumită.
Scor: 5/5 | acum 1 an
Achizitie verificata
Pro: Foarte bune.
Scor: 4/5 | acum 1 an
Achizitie verificata
Pro: Destul de bun!