Boabe Coapte de Hrisca 250g de la SOLARIS - Detalii produs
- Per 100g
- Energie (kj/kcal) 1436kJ/343kcal
- Grasimi 3.4g
- din care acizi grasi saturati 0.7g
- Carbohidrati 71.5g
- din care zaharuri 0g
- Fibre 10g
- Proteine 13.2g
- Sare 0.002g
Hrisca este o sursa bogata de carbohidrati complecsi (amidon: 70-80%, fagopyritol si D-chiro-inozitol), de proteine si fibre (in special celuloza si lignani), cu un continut infim de grasimi. Este o proteina completa intrucat contine toti cei 9 aminoacizi esentiali (si multi altii) si, in plus, nu contine gluten.
Hrisca este o sursa bogata in special de minerale, dar si de vitamine, precum sunt urmatoarele:
● vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina E, P;
● minerale: potasiu, fosfor, magneziu, cupru, mangan, calciu, fier, zinc, seleniu.
in boabele de hrisca integrala mai regasim si alti compusi si substante active esentiale, precum:
● aminoacizi pretiosi – lizina, arginina, triptofan, histidina, cistina si altii;
● acizi grasi (oleic, linoleic) si steroli (beta-sitosterol);
● antioxidanti – in special rutina (principalul polifenol antioxdiant din hrisca, cu rol antiinflamator, de reducere a presiunii arteriale si colesterolului), quercitina, vitexina, D-chiro-inozitol (regasit in proportii mari in hrisca), proantocianidine oligomerice.
Ingrediente: boabe de hrisca
Unitatea ambaleaza si proceseaza faina din cerela,e mustar, soia, nuci, alune, seminte de susan, telina.
Cum se prepara hrisca coapta
Exista mai multe modalitati in care poti prepara hrisca pentru a te bucura de textura si gustul ei delicios, cat si de beneficiile sale nutritive.
● prin fierbere: clateste hrisca cu putina apa, apoi pune-o la fiert impreuna cu doua cani de apa si putina sare, timp de aproximativ 20 de minute sau pana cand boabele s-au inmuiat. Raportul cantitativ de o parte hrisca la doua parti apa (1:2) asigura fierberea si absorbtia in totalitate a apei de catre boabele de hrisca.
● prin hidratare: dupa ce ai spalat in prealabil hrisca cu apa, o poti pune intr-un vas (sau o oala incapatoare) impreuna cu 3 cani de apa si o vei lasa cateva ore (3-5 ore) sau peste noapte, pana cand boabele de hrisca devin moi. in acest caz, apa nu va fi absorbita in totalitate, volumul de apa mai mare fiind necesar doar pentru ca boabele sa fie acoperite in totalitate pe toata durata hidratarii.
● prin coacere: boabele de hrisca se aseaza intr-o tava, se stropesc cu putina apa si sare si se pun la cuptor pentru aproximativ 10 minute, pana devin crocante si usor de consumat ca o gustare rapida.
● prin germinare: poti folosi semintele hidratate (prin a doua modalitate) pentru a le germina prin metode naturale, usor de aplicat. Poti consuma germenii de hrisca in diverse salate sau pateuri cu seminte.
Hrisca fiarta sau hidratata o poti consuma ca atare, cu ulei, sare si putin marar tocat sau o poti folosi in diverse retete, intocmai precum ai folosi orezul. Timpul necesar pentru fierberea boabelor de hrisca este mai mic decat al orezului. Hrisca coapta este un ingredient principal al mai multor preparate europene si asiatice, purtand denumirea de „kasha”.
Ca sugestii de preparare, iti recomandam sa folosesti hrisca integrala la preparate sarate sau dulci, deopotriva. Este un aliment foarte versatil, usor de incorporat in alimentatie. Poti adauga hrisca fiarta sau hidratata la preparate precum:
● mancarurile cu legume – de exemplu, „pilaf de hrisca” cu legume
● tocanitele de legume cu sos
● legume calite sau coapte pe gratar (sau stir-fry)
● diverse salate
● in compozitia ciorbelor sau supelor, pentru o textura interesanta
● ardei sau dovlecei umpluti
● sarmale vegetariene
● unele pateuri vegetale
● in componenta unor chiftele vegane (de post) sau a drobului vegetarian
De asemenea, poti folosi hrisca integrala si pentru deserturi, pentru a le imbunatati atat savoarea, cat si valoarea nutritiva. Cateva idei de preparate dulci, potrivite mai ales pentru micul dejun, care au in compozitie hrisca integrala sunt:
● porridge din hrisca, lapte (inclusiv vegetal), fructe, nuci;
● hrisca cu iaurt, seminte de chia si fructele preferate;
● granola
● galusti cu hrisca
● budinci
● Produsele de patiserie pot fi delicioase atunci cand printre ingrediente se numara si faina de hrisca obtinuta prin macinarea boabelor de hrisca.
A se pastra la loc uscat si racoros.
Tara de origine: Ucraina
Recomandari: antioxidant
Boabe Coapte de Hrisca 250g de la SOLARIS - Alege Produsul Preferat de la Vegis.ro
Daca aveti sau credeti ca aveti afectiuni medicale sau suferiti vreo boala, adresati-va de urgenta medicului dumneavoastra.
Eforturile dumneavoastra de mentinere a sanatatii pot da roade cu usurinta in urma unui stil de viata armonios. In acest sens este recomandat sa adoptati o dieta echilibrata cu un continut bogat de fructe si legume proaspete si o cantitate suficienta de apa. De asemenea nu uitati segmentul activitatilor fizice (chiar si mersul de jos). Un rol deosebit il are abordarea vietii cu o atitudine calma si pozitiva. Gandurile pozitive ajuta mereu la regenerarea si intarirea organismului precum si la regasirea tonusului psihic, in timp ce atitudinile negative va afecteaza sanatatea.
De aceea incercati sa aveti un stil de viata pozitiv, activ, cu o dieta corespunzatoare si in mod sigur veti atrage o stare optima de sanatate.
Mult succes!